Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
Mam miejsce za szklarnią , częsciowo cień, ale też czasami troche słońca - czy mogą tam rosnąć porzeczki? czy macie pomysł co by tam wsadzić?
Witaj. Myślę, że porzeczka sobie poradzi. Mam u siebie jakąś starą odmianę czerwonej porzeczki, która rośnie pod rozłożystą jabłonią w dość głębokim cieniu i poza tym, że trochę później dojrzewa od innych krzaczków to nic jej nie brakuje. Ale może spróbujesz z borówką amerykańską albo jagodą kamczacką, trochę kwaśnej ziemi (torfu) i gotowe. Owoce są przecież pycha. Pozdrawiam. M.
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Porzeczki - czy mogą byż w zacienieniu?
gabka pisze:Mam miejsce za szklarnią , częsciowo cień, ale też czasami troche słońca - czy mogą tam rosnąć porzeczki? czy macie pomysł co by tam wsadzić?
Moja mama ma czarną porzeczke w zupełnym cieniu - owocuje, ale owoców jest mniej (chociaż są wg. mnie tak samo smaczne), niż na krzaku tej samej odmiany, który rośnie w pełnym słońcu... Tak samo można zrobić z agrestem (też mamy to wypróbowane)
Myślę, że warto sprobować.
Witam
Ja przez wiele lat miałem porzeczki czarne posadzone pod drzewami owocowymi, co sprawiało, że były w półcieniu. Nie przeszkadzało im to bo co roku miałem bardzo duże zbiory. W zeszłym roku przesadziłem je w inne miejsce również w półcień, pod czereśnią, jak na razie dość dobrze rosną.
Pozdrawiam :P
Ja przez wiele lat miałem porzeczki czarne posadzone pod drzewami owocowymi, co sprawiało, że były w półcieniu. Nie przeszkadzało im to bo co roku miałem bardzo duże zbiory. W zeszłym roku przesadziłem je w inne miejsce również w półcień, pod czereśnią, jak na razie dość dobrze rosną.
Pozdrawiam :P
Ja mam czerwone pożeczki i tylko od wschodu słońca przez jakies 3-4 godz. mają widno a potem są w zupełnym cieniu i późnym popołudniem dostają troche słońca jak przebija przez drzewa (a wiec półcień). Radzą sobie świetnie i w obecnej chwili maja mase owoców , nie są bardzo słodkie ale na przetwory oki
-
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam w cieniu porzeczki czerwone ładnie rośnie i ma pyszne owoce
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Re: cięcie
Po zbiorze owoców usuwamy stare gałęzie o słabych przyrostach.Tniemy tuż przy ziemi.Młodych tegorocznych pędów nie należy wycinać ani skracać.Miejsca po cięciu zabezpieczyć,np.Funaben T lub Dendromal.[/url]lidka25 pisze:jak przycinać czarną porzeczkę.czy zbierając ściąć do 2,5 cm od podstawy,to nie za dużo.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Ja mam " Jonker van Tets" i "Rovada" - obie są czerwone kwaśnosłodkie podobne w smaku - o długich gronach i dużych jagodach , zdecydowanie słodsza i smaczniejsza jest moim zdaniem biała "Biała z Joteborg " - wszystkie mam w formie krzaków, [rosną w cieniu] w ramach pielęgnacji wycinam tylko pędy słabe i starsze niż 3 letnie [ ciecie wykonuję w lutym ] , bo tak robił mój dziadek ja słabo znam sie na owocowych , w wyborze odmian kieruje się smakiem co pewnie nie do końca jest trafione .