PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oj nie Erażmie nie rób tego!!!!Erazm pisze:Ja chyba w tym roku zrezygnuję z dokarmiania słonecznikiem. Wokół karmnika jest pełno łupin. Chyba tylko słoninka od momentu jak spadnie śnieg.
Wiosną wszystko posprzątasz z przerwą na
a ileż istnień ptasich uratujesz przed głodem.
U mnie jak co roku pustka .
By zobaczyć ptaki musze "polować"...
Ponadto na lotnisko sporowadzono sokolnika z kilkoma sokołami,
zamieszkali tutaj chyba na stałe...ponoć mają przepędzać żywe ptaki bo te żelazne nie mogą sobie poradzić podczas startów i lądowań.
Czy myślicie,że takie sąsziedztwo ma wpływ na ilość ptaszków w moim ogrodzie?
Mieszkam w odległości ok.2 - 3 km od lotniska
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
"Pyzy" to karma dla ptaków uformowana w kule, umieszczone w woreczkach z siatki. Ich zawartość to nasiona różnych zbóż i roślin, otręby i tłuszcz sklejający.Priam pisze:A co to są "pyzy". Ja mam "konkurencje" w dokarmianiu sikor. Z racji tego że mieszkam na 4 pietrze wywiesiłem słoninę, ale sąsiedzi z dołu zrobili to samo i teraz tam przylatują a do mnie nie Muszę coś jeszcze wymyśleć Może słonecznik, dynia i płatki kukurydziane w woreczku z dziurkami ;)
Do karmnika lub woreczka z siatki nasyp słonecznika. Będą u Ciebie sikorki z całej okolicy. Słoninka u sąsiadów nie będzie miała szans.
Mietek.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak zrobić karmnik z 3 litrowej butelki.?Jak on działa? Nie mogę sobie wyobrazić jak ptaszki wybierają ziarna.
Jakie ziarna można sypaś ptaszkom oprócz zbóż?
Nigdy ptaszków tak nie dokarmiałam ale podoba mi się ta idea. Mam duży ogród ale w mieście. Podbają mi się pyzy, butelka i to w pojemnikach po lodach.
Przychodzą do mojego ogrodu dzikie koty i powinnam mieć bezpieczne karmniki.
Podpowiedzcie mi, ale tak jak "....mszycy na miedzy".
Jakie ziarna można sypaś ptaszkom oprócz zbóż?
Nigdy ptaszków tak nie dokarmiałam ale podoba mi się ta idea. Mam duży ogród ale w mieście. Podbają mi się pyzy, butelka i to w pojemnikach po lodach.
Przychodzą do mojego ogrodu dzikie koty i powinnam mieć bezpieczne karmniki.
Podpowiedzcie mi, ale tak jak "....mszycy na miedzy".
pozdrowienia EG