Mam identyczny szpaler szmaragdów, nawet w tym samym wieku i na takim samym tle

Przyłaczam się do apelu - nie tnij ich nisko....Są takie piękne.
Tempo wzrostu każdej rośliny, w tym Szmaragdów, uzależnione jest od bardzo wielu czynników i dlatego w praktyce poszczególne egzemplarze często rosną w zróżnicowanym tempie i osiągają różne wysokości ( po części decyduje o tym sama natura, w pozostałej to efekt działalności człowieka). Podręcznikowe średnie to z reguły wzrost rośliny w wieku 10 lat. To zaledwie ogólna "orientacja" (są rośliny które szybko rosną w młodzieżowym wieku a póżniej wyhamowują i odwrotnie w młodości ledwie rosną a póżniej wystrzeliwują w górę). W ogóle wartości te są w literaturze zróżnicowane, należy je porównywać, uznawać za wiarygodne tylko polskie żródła. Moje obserwacje: w Polsce Szmaragdy ponad 10 m są w wieku od 25-30 lat. Przy sprzyjających warunkach w tym wieku czasem osiągają ok.15 m. wys. i 3 m. szer., ale to rzadkość. Zwracam uwagę, że chemią można tempo wzrostu zarówno przyspieszyć jak i wyhamować.Kasia12 pisze:Witam,
Chciałam zapytać jaka jest max wysokość Szmaragdów i jak długo rosną do tej wysokości?
I jeszcze drugie pytanie, o gatunek thuji, rosnący co najmniej 4-5 metrów z gęstą koroną.
Z góry dziękuję