Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) w ogrodzie
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) w ogrodzie
Mam zamiar taką wysiać, ale bezpośrednio do gruntu.
Nie pamiętam czy jest podatna na gąsienice ,ale pewnie trzeba się na nie przygotować. Pięknie wygląda jesienią na rabatce przed domem ,kiedy już niema już kwitnących kwiatków (nie licząc chryzantem)...O i dziadek robił kompozycje z niej na nagrobki na 1 listopada. Może i mi się uda wyhodować piękna kapustę ozdobną.Nie nadaje się do spożycia.
Nie pamiętam czy jest podatna na gąsienice ,ale pewnie trzeba się na nie przygotować. Pięknie wygląda jesienią na rabatce przed domem ,kiedy już niema już kwitnących kwiatków (nie licząc chryzantem)...O i dziadek robił kompozycje z niej na nagrobki na 1 listopada. Może i mi się uda wyhodować piękna kapustę ozdobną.Nie nadaje się do spożycia.
Pozdrawiam Monika
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kapusta ozdobna,czy warto ją mieć w ogrodzie?
ja doskonale pamiętam, bo miałam ja w tamtym roku - i jest, trzeba pryskać co 2 tygodnie, pełno gąsiennic i dziury w liściach :9. Uprawiałam ją wiele razy w różnych miejscach i ciągle to samo, fakt wygląda bardzo dekoracyjnie do późnej jesieni, nawet zimy
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posadz a zobaczysz ,ze jest warta aby upieszyła twoj ogrod.Tą kapustą mozna dekorować stoły,a czy jesc to nie wiem. Można wysiewac w tunel foliowy ( od marca do kwietnia), albo wprost do gruntu (od maja do czerwca) .Zdązysz się nacieszyć ich pięknem.Z obornikiem to sobie wczesniej przygotuj grządkę,bo taki swierzy to nie za bardzo.
Pozdrawiam Monika
Moje obwódki z kapusty ozdobnej były ozdobne aż do stycznia, średnica jednej miała 0,5m W styczniu przyszły zające i tak noc po nocy zostawały tylko kaczany
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
Ja mam kilka i dwie z nich są fantastyczne.Środek mają żywo różowy,a po bokach zielone liście.
W paczce nasion,które wysiałam było kilka rodzajów kapusty,jednak najbardziej podoba mi się ta
o której piszę.Mniej ładne są z karbowanymi brzegami.Chyba,że nie zdążyły pokazać jeszcze swojego piękna.
Co do gąsienic to na mojej kapuście nie znalazłam ani jednej.Mszyc było za to zatrzęsienie.Jednak
nie pryskałam moich kapustek przeciw mszycom.Poradziły sobie z nimi biedronki.Jednego jestem pewna.
Za rok znowu posieję ozdobną kapustę.
W paczce nasion,które wysiałam było kilka rodzajów kapusty,jednak najbardziej podoba mi się ta
o której piszę.Mniej ładne są z karbowanymi brzegami.Chyba,że nie zdążyły pokazać jeszcze swojego piękna.
Co do gąsienic to na mojej kapuście nie znalazłam ani jednej.Mszyc było za to zatrzęsienie.Jednak
nie pryskałam moich kapustek przeciw mszycom.Poradziły sobie z nimi biedronki.Jednego jestem pewna.
Za rok znowu posieję ozdobną kapustę.
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witajcie ja mam kapustę moja wygląda tak w tamtym roku śnieg spadł a ona jeszcze była w tym roku ma ja wszystkie jednakowy kolor ale sa śliczne i nie maja żadnych robali pozdrawiam
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
U mnie robali też w tym roku nie było, ale ślimaki ucztowanie miały przerabiając liście na koronki. Ale jest nieźle
-
- 100p
- Od: 21 paź 2008, o 18:43
Ja mam pytanie z innej beczki.Czy kapustę ozdobną można
przechować przez zimę na nasiona?Jeżeli tak to bardzo proszę o podpowiedź
jak to zrobić.Dwie z moich kapust są wprost prześliczne i właśnie z takiej
odmiany chciałabym mieć nasiona,aby w przyszłym roku cieszyły moje oczy.
przechować przez zimę na nasiona?Jeżeli tak to bardzo proszę o podpowiedź
jak to zrobić.Dwie z moich kapust są wprost prześliczne i właśnie z takiej
odmiany chciałabym mieć nasiona,aby w przyszłym roku cieszyły moje oczy.
Mi 2 kapustki przezimowały, nie widziałam, żeby miały nasionka. Z 1 po przezimowaniu zrobiły się aż 4 nowe kwiaty
Spróbuj okryć włókniną, może i Tobie przezimują.
Spróbuj okryć włókniną, może i Tobie przezimują.
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Rząd : Leniwce ;)
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Bardzo ładne te ozdobne kapustki, następna roślina na którą się chyba skuszę w tym roku.
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
W drodze eksperymentu wysiałam kilka nasionek kapusty do małego pojemniczka i widzę że już pojawiły się maleństwa ale co z tego będzie do maja nie wiem czas pokarze
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Troszkę za wcześnie wysiane, najkorzystniej jest wysiać na rozsadniku w marcu-kwietniu a później przepikować na stałe miejsce. Ozdobne kapustki najbardziej dekoracyjne są jesienią. W tym roku mam nasiona takiej, że na jednej odnóżce jest kilka różyczek, na opakowaniu prezentują się bardzo ciekawie, zobaczymy co z tego wyrośnie.
A to moje z ubiegłego roku
A to moje z ubiegłego roku
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Śliczne te kapusty. Kupiłam już nasiona ale mam pytanie , czy moga rosnąć w pojemnikach?