Czereśniowiśnia
Czereśniowiśnia
Czy ktoś spotkał się już z tą rośliną i wie gdzie można ją kupić?
Pozdrawiam cieplutko.
Renia
Renia
Czereśniowiśnia
tak, w każdym większym sklepie ogrodniczym
pozdrawiam
pozdrawiam
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli dobrze pamiętam to czereśniowisnia była dawniej nazywana czerechą i znam jej dwie odmiany "Hortensja" i "Książęca" . Nie jest to nowość ,w starym sadzie mojego dziadka były obie te odmiany - miały duże ciemne owoce , wielkości czereśni z jaśniejszym niż u wiśni miąższem o wyraźnie słodkim - lekko kwaskowatym smaku . Tylko były dość kapryśne w hodowli ; kwiaty dość wrażliwe na przymrozki , owocowanie średnio obficie [ często słabo bo kwiaty przemarzały ]. Ja u siebie zrezygnowałam z sadzenia tego wynalazku , chociaż spotkałam obie odmiany w szkółkach .
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A u mojej teściowej w ogródku teść zaszczepił na czereśni wiśnię, albo odwrotnie. Skutek był taki, że na jednym drzewie były przepisowe czereśnie i regularne wiśnie
Na jednym konarze kwitł jeden gatunek, na drugim ten drugi, rosło sobie to zadziwiające drzewko długie lata, aż ktoś je wyciął
Szkoda 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Mój dziadek ciągle robił takie eksperymenty na jabłoniach , w związku z czym jego sad był naprawdę dziwnym , ale i smacznym miejscem . Bardzo go podziwiałam za umiejętność przeszczepiania kilku odmian na jednym drzewie mi to jakoś nie wychodzi .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........