Jak skutecznie i szybko sprzątać dom?
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak skutecznie i szybko sprzątać dom?
Z tymi korzonkami, to trzeba się zastanowić ale może przy jednym oknie by nic nie było...jak mnie najdzie to może się skuszę, zobaczymy... Trociny, hmmm świetny pomysł
pozdrawiam Ewa
Dzięki wielkie za ten tekst, teraz już wiem dlaczego ja tak nie bardzo za sprzątaniem przepadam. Po prostu nie chcę być nudna Od dziś to będzie moje nowe motto życioweewikk77 pisze:Kiedyś przeczytałam ciekawe motto: "Nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy"
Do ganku wsadziłam sztuczną trawę coś "ala" wycieraczki. Jestem bardzo zadowolona, jeśli zostaje jakiś piasek to odkurzam ją. W sobotę na czepak, jeśli mokra suszę w centralnym. A tak na płytkach wiecznie miałam błoto i biegaliśmy non-stop z mopem :x
A ja się nie zgodzę z przytaczanym mottem - i szczerze mówiąc trochę mi się przykro zrobiło gdy go przeczytałam .... Mam uporządkowane mieszkanie, lubię sprzątać i lubię czystość czy to oznacza, że jestem nudna? Wszystko jest kwestią organizacji i nie odkładania na później... sprzątając ma się więcej czasu niż tego nie robiąc...
No to wywaliłam to z siebie
No to wywaliłam to z siebie
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu, nie oznacza to, że jesteś nudna, to motto, to jest takie alibi dla tych (w tym mnie ), które nie mają czasu idealnie sprzątnąć. Przynajmniej na co dzień Przytaczając ten cytat nie chciałam nikogo urazić.
pozdrawiam Ewa
Ewo ja kiedyś robiłam "rewolucje" cotygodniową... czyli sprzątanie wszystkiego i wszędzie.... Efekt: weekend z głowy, (jak się uporałam ze wszystkim do soboty wieczora to i tak "wolna" niedziela kończyła się brakiem chęci na cokolwiek), czysto do poniedziałku Powiedziałam dość! Po pierwsze - jest nas dwoje dorosłych i każdy ma ręce, po drugie - nie odkładam nic na później. I to działa Oczywiście, na początku było ciężko - a bo to głowa mnie boli, a to zmęczona jestem po pracy lub coś innego, jednak zawzięłam się i takie sprzątanie na bieżąco weszło mi w nawyk - jak picie porannej kawy To naprawdę daje efekt i oszczędza czas
Mój pierwszy pracodawca nauczył mnie:" każda rzecz ma swoje miejsce, bierzesz odłóż tam gdzie było"
W zależności od dysponowanego czasu i sił, robię tyle ile mogę. Ale pilnuję aby nie zaopuścić domu i ostatnio nauczyłam się nie być: "Zosią samosią". Na początku mój"M" wołał gospodyni: bo to brudne, bądź to.....a ja pernamentnie i do bólu powtarzałam to wymyj ty tu też mieszkasz teraz już nie przybiega z nowinami . Nie lubimy sprzątać oboje i na pewno test białej rękawiczki w naszym domu ale jakieś normy trzeba zachować tak myślę, mój "M"
W zależności od dysponowanego czasu i sił, robię tyle ile mogę. Ale pilnuję aby nie zaopuścić domu i ostatnio nauczyłam się nie być: "Zosią samosią". Na początku mój"M" wołał gospodyni: bo to brudne, bądź to.....a ja pernamentnie i do bólu powtarzałam to wymyj ty tu też mieszkasz teraz już nie przybiega z nowinami . Nie lubimy sprzątać oboje i na pewno test białej rękawiczki w naszym domu ale jakieś normy trzeba zachować tak myślę, mój "M"
A przepraszam idealnie nie sprzątam bo nie jestem niewolnikiem własnego domu. Wyjątki robię tylko na święta
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja czekam na taki moment, kiedy jestem dostatecznie zła )) Średnio raz w tygodniu I sprzątam z taką werwą i ochotą, że hej! Na co dzień jestem bałaganiara
- basga
- Od: 12 sie 2007, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam-w nerwach super się sprząta.
Podobno udowodniono naukowo że brud grubszy niż 5 mm sam odpada.
Na samochodzie mi sie sprawdza...
Na samochodzie mi sie sprawdza...
...a ja sprzątam codziennie,bo lubię mieć czysto.Dom to moje królestwo,a piwnica królestwo męża.Ja sie nie wpierniczam w jego bajzel w piwnicy ,a on ściąga buty przy wejściu.Czy jestem nudna???chyba nie ,bo zawsze mam pełny dom ludzi.Systematyczne sprzątanie domu;oczywiście jak mamy na to czas i chęci skutkuje tym ,ze sprzątanie nie zajmuje nam dużo czasu.Mam duży dom i nie wyobrażam sobie sprzątania raz w tygodniu.Poza tym szkoda było by mi soboty na całodniowe bieganie ze szmatą.
Każdy mieszka i żyje tak jak lubi :P
Fugi pięknie czyści TYTAN i te w łazience i te na kaflach w korytarzu.Nie zapomnijcie ubrać rękawic gumowych ,bo będziecie miały wylinkę na dłoniach
Zakurzone liście kwiatów przemywam piwem.Nowy kurz sie nie czepia zbyt szybko ,a liście pięknie lśnią ,na dodatek pożywka witaminowa dla roślinki.
Do czyszczenia kociej kuwety doskonale sprawdza się soda.(czyści i zabija przykry zapach)
Do czyszczenia okien polecam płyn z LIDLA W5(z calą resztą produktów chemicznych)
Po smażeniu ryb dla zniwelowania przykrego zapachu w kuchni kładę obierki jabłek na gorący palnik,a skórki z pomarańczy na grzejnik....
Plamy z ubrań o wiele łatwiej schodzą jeśli spryskamy je płynem do czyszczenia szyb
To na razie tyle
Każdy mieszka i żyje tak jak lubi :P
Fugi pięknie czyści TYTAN i te w łazience i te na kaflach w korytarzu.Nie zapomnijcie ubrać rękawic gumowych ,bo będziecie miały wylinkę na dłoniach
Zakurzone liście kwiatów przemywam piwem.Nowy kurz sie nie czepia zbyt szybko ,a liście pięknie lśnią ,na dodatek pożywka witaminowa dla roślinki.
Do czyszczenia kociej kuwety doskonale sprawdza się soda.(czyści i zabija przykry zapach)
Do czyszczenia okien polecam płyn z LIDLA W5(z calą resztą produktów chemicznych)
Po smażeniu ryb dla zniwelowania przykrego zapachu w kuchni kładę obierki jabłek na gorący palnik,a skórki z pomarańczy na grzejnik....
Plamy z ubrań o wiele łatwiej schodzą jeśli spryskamy je płynem do czyszczenia szyb
To na razie tyle
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A wiecie czym można wyczyścić materac? Chodzi mi o środek do pryskania, pieniący się, taki żeby tylko pianę zetrzeć bom leniwa