Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
no dla mnie sezon się dopiero zaczyna..... ;:13 zajadam się już groszkiem, botwiną, ogórkami z gruntu , marchewką , no i wiadoma ,że sałatą i rzodkiewką. Koper ma już duży baldachim i wysokość ponad metr..... a co do jesieni to już warto dowiedzieć się teraz i do jesieni zdobyć zimowe odmiany........
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
a u mnie koperek ma może 20 cm ogórki może też z 10-20(pod folią) I dopiero pierwsze pomidorki są ale ciągle zielone.A wy narzekacie na pogodę ?? .U mnie opóźnienie w stosunku do karkowa wynosi teraz ok 2-3 tyg.Ale do was jeszcze większe jest chyba. .No ale tym się nie martwię tak jest co roku choćby jak był ciepło to u was i tam będzie sporo szybciej .Termometr co dzień jak na niego paczę to pewnie myśli dojść do 20 st czy nie dojść?? co tam zrobię mu na złość i nie dojdę.Z słoneczkiem to samo średnio mamy 180 dni pochmurnych ale w tym roku oprócz kwietnia to jak tak dalej będzie to będzie więcej tych dni .Agape Lato w kalendarzu jesień na polu
Człowiek Jest Tajemnicą: Z Tajemnicy Przybywa I W Tajemnicę Odchodzi
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
O! u nas jest podobnie, choć na przeciwnym krańcu Polski U nas wiosna też zaczyna się o wiele później niż np: w Krakowie. Za to lato trwa dłużej
Znalazłam nazwy dla marchewki, ale to stara książka i nie wiem, czy takie odmiany jeszcze można znaleźć:odmiany wczesne to marchew Duwicka i Amsterdamska.
Znalazłam nazwy dla marchewki, ale to stara książka i nie wiem, czy takie odmiany jeszcze można znaleźć:odmiany wczesne to marchew Duwicka i Amsterdamska.
Opadły kwiat powracający na gałąź?
To był motyl...
To był motyl...
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kiedyś w "Mai.." był program o ekologicznym warzywniaczku i pani tam mówiła, że próbowała siać jesienią, ale nie bardzo widziała różnice z siewem wiosennym i zaprzestała.
Ale z tego co czytałam to najlepiej próbować z pietruszką, no i chyba szpinak.
Ale z tego co czytałam to najlepiej próbować z pietruszką, no i chyba szpinak.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
Jakie warzywa mogę posiać jesienią?
Właściwie po raz pierwszy zależy mi na własnych warzywach. Przygotowałam grządkę i mam kompost. Zastanawiam się czy może są warzywa, które mogę posiać jesienią aby mieć wcześniejsze i dorodniejsze zbiory?
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Re: Jakie warzywa mogę posiać jesienią?
Możesz posadzić czosnek,dymkę,posiać koper i pietruszkę
Tak po prostu? Wprost do gruntu? Czy jakoś zabezpieczyć na zimę?
- bogdan51
- 50p
- Od: 10 paź 2010, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jesienne sadzenie i sianie
Witam wszystkich.Ja jutro t.j 11 październik chcę posadzić czosnek, cebulę dymkę, oraz posiać marchew, pietruszkę i koper.Nie wiem czy dobrze robię? A dymkę chcę posadzić dlatego ,że jak nie wykopałem cebuli (dlatego,że nie zauważyłem jej) to ona po zimie puściła szczypior, ale czy z dymki wyrośnie normalna cebula oto jest pytanie.Myślę ,że jak sam nie wypraktykuje tego pomysłu to na pewno się nie dowiem.Pozdrawiam wszystkich i czekam na komentarze.
Bogdan
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Do gruntu tylko toszeczkę głębiej i będzie ok
Bardzo dziękuje za podpowiedź.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja teraz zajadam się rzodkiewką posianą w sierpniu jako poplon w tunelu; jest nawet lepsza jak na wiosnę!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- bogdan51
- 50p
- Od: 10 paź 2010, o 10:41
Re: jesienne sadzenie i sianie
DLACZEGO ?????? nikt nie chce mi podpowiedzieć na mój temat? Chyba będę musiał się z tego Forum ewakuować.
Bogdan
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jesienne sadzenie i sianie
Dlaczego jesteś w gorącej wodzie kąpany,chcesz robić szybko ,a najpierw zastanów się : nasiona marchwi są podkiełkowywane i do tego odmiany wczesne, więc po co siać jesienią , trzeba wysiać więcej nasion, no i niepotrzebnie będą rosły chwasty, a także nic wcześniej nie będzie, tak samo z pietruszką. A jeśli chciałbyś uzyskać dokładniejszą radę to warto podać z jakiego regionu Polski jesteś, a tak np.czy mam okrywać na zimę róże ? , ale jeśli mieszkam w Afryce to co?
A co do cebuli to myślę ,że pójdzie w nasiona ,bo dla niej będzie już drugi rok
A co do cebuli to myślę ,że pójdzie w nasiona ,bo dla niej będzie już drugi rok