Jak zasłonić ścianę domu?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p
Od: 8 wrz 2008, o 12:21

Jak zasłonić ścianę domu?

Post »

Witam Wszystkich Forumowiczów!
Bardzo proszę o pomoc i radę....
Mamy dom w stylu lat 70-tych (tzw klocek). Jedyne co w nim zmieniłam, to kolor, bo przemalowaliśmy go na zielono, dzięki czemu wydaje się jakby mniej rażący w swym kształcie. Jego jedna ściana - południowo-zachodnia - jest właściwie jedną, wielką, zieloną powierzchnią (8m x 8m). Od domu do siatki sąsiadów jest odległość 5-6m. Wzdłuż tej siatki posadziłam krzewy o wysokości do 2m. Za 2-3 lata ładnie już podrosną. Bardzo razi mnie ta wieeeelka ściana, na której jest jedno okno i do tego klimatyzator... Jak dla mnie - koszmarek. Zresztą załączyłam poniżej zdjęcia (widok z ulicy), z tym że zdjęcie czarno białe jest sprzed 3 lat, więc przód już mam ładnie obsadzony:

Obrazek Obrazek

W tym roku posadziłam pod "piękną" ścianą pnącze (dzikie wino), ale to jest tz.w wersja pomocnicza. Zastanawiałam się nad drzewami, wysokimi krzewami. Myślę, że trzeba "złamać" bryłę. Ale jak??? Duże drzewa (np. marzyła mi sie zawsze wierzba płacząca) nie nadaje się, bo przede wszystkim za mało miejsca. Glebę mam piaszczystą, raczej jest więc sucho, a i słońca dużo. Z tyłu za domem (oświetlenie północno-zachodnie) mam część "rekreacyjną", więc za wysokie i za szerokie drzewa zasłonią zupełnie światło. Może jakieś 3-4 drzewka kolumnowe wzdłuż ściany, a przed nimi niższe krzewy? Pomóżcie mi, bo nie bardzo sobie z tym radzę.....
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Z góry bardzo, bardzo dziękuję....
Pozdrawiam cieplutko, choć na zewnątrz już mrozik!
Jaga
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak zasłonić ścianę domu?

Post »

A może magnolia parasolowata? piękne drzewo o dużych liściach i pięknych różowych owocostanach(mój znajomy ma właśnie "klocek" i od frontu posadzone takie drzewko) wtedy zacieniłaby tę ścianę i można by rzucić na nią pnącze - hortensja pnąca, która ozdobna jest cały rok, zimą widać wspaniały układ jej pędów który jakoś mi się z kręgosłupem nie wiem czemu kojarzy :)

Do tego w Zabrzu wiele domów z lat 70tych np na Piłsudskiego jest otoczona magnoliami, świerkami cisami i muszę przyznać że ładnie się komponują ;:108
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie podam Ci szczegółów, bo nie znam, ale może zainteresujesz się pomysłem: przy ścianach można "rozpinać" drzewka owocowe, np. brzoskwinie, morele...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

witaj
a może postawić z boku ściany pergolę .
Po pierwsze złamałaby widok ogromniej ściany.
Po drugie zaakcentowałaby wejście do drugiej części ogrodu.
Po trzecie ścieżka z otoczaków lub innego materiału przykuje wzrok do podłoża i odwróci uwagę od bryły domu....ścieżka lekko skręcająca za budynek
Mniej więcej tak jak na przekształconym zdjęciu.
Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje rady są z gatunku zazwyczaj praktycznych: kiwi, czyli aktinidia,ładne i smaaaaczne, cytryniec - jeszcze mi nie owocuje, ale podobno bardzo zdrowe. Szczególnie na kiwi jest to idealne miejsce, aż Ci zazdroszczę tej niezagospodarowanej ściany. Jedyny feler - trzeba dać solidne rusztowanie, nie są to pnącza samoprzyczepne.
Waleria
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A winobluszcz trójklapowy :?:
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p

Post »

Dzięki! Dzięki za POMYSŁY!
Pergola śliczna tylko nie wiem czy poradzę sobie z montażem..... Pnącza zawsze są świetnym rozwiązaniem i dwa posadziłam (nie jesttem tylko pewna czy to jest trójklapkowy czy niestety nie pięcioklapkowy (ten musi mieć raczej kratowniczkę).
Cały czas jeszcze myślę czy nie posadzić np dwóch lub trzech kolumnowych drzewek (liściaste lub iglaste), ale takich, żeby korzenie były palowe i nie rozsadziły domu. A przed nimi np 2-3 metrowe krzewy... Ale nie wiem... U nikogo czegoś takiego nie widziałam i może nie jest to możliwe....
POZDRAWIAM CIEPLUTKO I JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ ZA POMOCNE I MĄDRE RADY.
JAGA W
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

winobluszcz trójklapowy świetnie by wyglądał na tej ścianie. Myślę że blisko domu można posadzić kompozycje z żywotników niektóre mają kolumnowy pokrój i do tego płytko się korzenią.
zrobiłam na szybko taką aranżację
pozdrawiam Elżbieta
Obrazek
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przy samej ścianie chyba lepiej poradzą sobie jałowce Blue Arrow, tym bardziej, że Jaga wspomniała, iż ma piaszczystą glebę.
Awatar użytkownika
Jaga W
50p
50p

Post »

Kochani!
Jestem pod wrażeniem! Tyle pomysłów! A do tego te aranżacje! Ja niestety nie potrafie dokonywać takich cudów z komputerem, ale jestem zachwycona!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”