WITAM
Dziękuję WAM kochani .
Spróbuję jeszcze z tym popiołem wokół kopca.Może odstraszy gryzonie .
RENI wydaje mi się ,że i tak za bardzo pospieszyłaś się z tym okrywaniem.Miejmy jednak nadzieję ,że roślinkom to nie zaszkodzi .Moje hortensje dobrze przetrwały zeszłoroczną ,ciężką zimę ,okryte kartonami .
Coś mnie powolutku dopada jakaś maleńka depresyjka ,ale to pewnie przez tą zbliżającą się zimę .Dzisiaj jednak wymyśliłam coś na zmianę rabatki .Zaraz humor mi się poprawił .Chciała bym posadzić coś zimozielonego jako tło rabatki ,a zarazem jej tylną granicę .Wcześniej rosły tam kanny i dalie ,ale wolę ,aby przez cały rok ,w tym miejscu było zielono .Zielona ściana ma zasłonić nieciekawe miejsce ,będzie w półokręgu ,ma około 10 m.Myślałam o jakiś iglakach .Może coś poradzicie .Musiała bym kupić już większe sadzonki ,aby efekt był dość szybki .Na tle iglaczków chcę posadzić szpaler berberysów ,chyba o bordowych listkach ,a niżej też jeszcze szpaler, może z trzmieliny Fortune'a.
Proszę o porady .
Mam jeszcze do przerobienia rabatkę przed domem ,od strony chodnika .Robią właśnie chodnik i moje nasadzenia teraz nie wyglądają za ciekawie .Na dodatek robotnicy zawalili mi koparą część rabatki .Naharowałam się jak wół ,aby uratować moje przysypane roślinki .Dobrze ,że cebulowe miałam w doniczkach , łatwiej mi było je odnaleźć pod tym piachem .Gdybym je posadziłam luzem ,to bym ich na pewno nie odnalazła .
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
Zanim skończą chodnik ,to już pewnie będzie zima ,więc przeróbka będzie dopiero wiosną .Przez zimę zdążę zaplanować ,co ,gdzie i jak. Pomysłów pewnie będzie sporo ,a wiosną pewnie jeszcze w trakcie wyjdzie zupełnie inaczej .
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)