PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: PODRÓŻE do ciekawych miejsc.
Iga...cudne miałas wakacje
ja to bym na południe Francji chciała.....
ja to bym na południe Francji chciała.....
Iguś-cudnie!!!
Pozdrawiam cieplutko. Arleta (Aka)
Miejsko-wiejski ogród Aki
Miejsko-wiejski ogród Aki
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Re: Podkarpacie.
Fajne zdjęcia z Izraela, a na tym chyba poznaję dziedziniec Bazyliki Zwiastowania w Nazarecie. W tej galerii po lewej stronie są ciekawe obrazy przedstawiające Matkę Boską widzianą oczami przedstawicieli rożnych narodowości (jako Chinka, murzynka, etc. Polka oczywiście też).bura4 pisze:
By null at 2010-03-06
Mam tez pełno zdjęć z Izraela, spędziłem tam ponad dwa lata, ale ponad trzynaście lat temu. Jak uda mi się zeskanować zdjęcia, to na pewno pokażę.
Co do roślinności, to zachwycające są ogrody Bahaistów w Hajfie i w Akko, nieprawdaż?
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzeju pokaż,pokaż-Izrael moje marzenie chyba nie do spełnienia
Zbyszku-to ostańce? wracając z Częstochowy- niestety jechałam autokarem, bo autem na pewno zrobiłabym postój widziałam piękne ostańce- okolice miejscowości Złoty Potok-bardzo chciałabym tam wrócić
Zbyszku-to ostańce? wracając z Częstochowy- niestety jechałam autokarem, bo autem na pewno zrobiłabym postój widziałam piękne ostańce- okolice miejscowości Złoty Potok-bardzo chciałabym tam wrócić
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Kasik Szczeliniec Wielki to płaski jak (popękany) stół, najwyższy masyw Gór Stołowych (919m) na który prowadzą 664 kamienne stopnie. Wykonał je pod koniec XVIII w. sołtys Karłowa
wokół bardzo ciekawe formy erozyjne Skalne Grzyby i skalny labirynt Błędne Skały a troszkę dalej po czeskiej stronie jeszcze wspanialsze Skalne Miasto :
dla szybszej lokalizacji- Góry Stołowe parę godzin marszu na północ od Kudowy Zdr. lub Polanicy można oczywiście też dojechać
wokół bardzo ciekawe formy erozyjne Skalne Grzyby i skalny labirynt Błędne Skały a troszkę dalej po czeskiej stronie jeszcze wspanialsze Skalne Miasto :
dla szybszej lokalizacji- Góry Stołowe parę godzin marszu na północ od Kudowy Zdr. lub Polanicy można oczywiście też dojechać
- kasik 69
Dzięki Zbyszku!
Skalne miasto robi wrażenie
Skalne miasto robi wrażenie
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
KASIU
IZRAEL
Pokażę troszkę Izraela, ale na początek zacznę od tego co nas na tym forum łączy "ZIELONE"
Rzeka JORDAN, zdjęcie poniżej" Odnowienie Chrztu Św."
Świątynia Bahaitów - położona wśród najpiękniejszych ogrodów, które powstały w 2001 roku
Oleander i inna roślinność na Górze Tabor
[/UR]
[url=http://www.fotosik.pl]
Kościół 8 Błogosławieństw na Górze Błogosławieństw w głębi jezioro Genezaret
IZRAEL
Pokażę troszkę Izraela, ale na początek zacznę od tego co nas na tym forum łączy "ZIELONE"
Rzeka JORDAN, zdjęcie poniżej" Odnowienie Chrztu Św."
Świątynia Bahaitów - położona wśród najpiękniejszych ogrodów, które powstały w 2001 roku
Oleander i inna roślinność na Górze Tabor
[/UR]
[url=http://www.fotosik.pl]
Kościół 8 Błogosławieństw na Górze Błogosławieństw w głębi jezioro Genezaret
- kasik 69
Dzięki Krysiu
piękne zdjęcia,pierwsze-zderzenie starego z nowym,i dalej ogrody
piękne zdjęcia,pierwsze-zderzenie starego z nowym,i dalej ogrody
-
- 50p
- Od: 18 kwie 2006, o 17:14
- Kontakt:
Takich zdjęć nie wypada dawać do tematu o własnym ogrodzie dlatego zamieszczam je tutaj - pierwsza seria zdjęć z "wycieczki" do Holandii.
No to wszyscy chyba mają już inspirację do nowych założeń ogrodowych:-)
No to wszyscy chyba mają już inspirację do nowych założeń ogrodowych:-)
Zapraszamy na moją stronę internetową: http://www.regulamin.pl § 3.1.
Gdzieś na południu Polski - ogród Gryzonia
Gdzieś na południu Polski - ogród Gryzonia
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Może ktoś z forumków ma ochotę na zmianę klimatu i wyprawę bardziej na północ?
Szkocja
Piękne i nastrojowe ruiny zamczyska Dunnottar Castle, położone nad Morzem Północym niedaleko malowniczego Stoneheaven.
W drodze do zamku można spotkać dzikie róże, i krzaczasta fuksję:
Po kilku minutach docieramy na miejsce.
Historia początków zamczyska sięga IV wieku. Nazwa zamku wywodzi się prawdopodobnie od piktyjskiego słowa Dun, które oznacza siłę. Historia pokazuje, że budowla nie raz udowodniła, iż w pełni zasłużyła na swą nazwę - to tutaj ukryto i skutecznie chroniono szkockie insygnia królewskie.
Oto i on. Czyż nie jest piękny? Silny, dostojny i tajemniczy....
Dziś możemy podziwiać już tylko jego efektownie położone ruiny, głównie XVI i XVII wieczne. Zamczysko położone jest na małym, wysuniętym w morze cyplu na szczycie wysokich, pięćdziesięcio-metrowych klifów. Do zamczyska prowadzą tylko dwie ścieżki: jedna od strony lądu, druga od strony morza. Kiedyś było to zamczysko praktycznie nie do zdobycia, a zbliżający się ewentualni wrogowie byli łatwym celem.
Oto jedyna lądowa ścieżka, a w zasadzie kaskada schodów:
cdn.
Może ktoś z forumków ma ochotę na zmianę klimatu i wyprawę bardziej na północ?
Szkocja
Piękne i nastrojowe ruiny zamczyska Dunnottar Castle, położone nad Morzem Północym niedaleko malowniczego Stoneheaven.
W drodze do zamku można spotkać dzikie róże, i krzaczasta fuksję:
Po kilku minutach docieramy na miejsce.
Historia początków zamczyska sięga IV wieku. Nazwa zamku wywodzi się prawdopodobnie od piktyjskiego słowa Dun, które oznacza siłę. Historia pokazuje, że budowla nie raz udowodniła, iż w pełni zasłużyła na swą nazwę - to tutaj ukryto i skutecznie chroniono szkockie insygnia królewskie.
Oto i on. Czyż nie jest piękny? Silny, dostojny i tajemniczy....
Dziś możemy podziwiać już tylko jego efektownie położone ruiny, głównie XVI i XVII wieczne. Zamczysko położone jest na małym, wysuniętym w morze cyplu na szczycie wysokich, pięćdziesięcio-metrowych klifów. Do zamczyska prowadzą tylko dwie ścieżki: jedna od strony lądu, druga od strony morza. Kiedyś było to zamczysko praktycznie nie do zdobycia, a zbliżający się ewentualni wrogowie byli łatwym celem.
Oto jedyna lądowa ścieżka, a w zasadzie kaskada schodów:
cdn.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz widok bardziej z prawej strony zamczyska.
Nastrojowe, i może nawet trochę ponure???? Miejsce to ma jakąś magnetyczną siłę, ten wyjący czasami wiatr... czasami ma się wrażenie że za chwilę gdzieś się wyłonią tajemnicze duchy, które wg miejscowych legend można tu spotkać: ducha dziewczynki w zielonej sukience, ducha zbłąkanego psa myśliwskiego oraz wysokiego ducha skandynawskiego wojownika. Ngdy ich nie widziałam....
Wyczytałam też,że Dunnottar Castle posłużył twórcom filmowym za tło do kolejnej realizacji Hamleta.
Nastrojowe, i może nawet trochę ponure???? Miejsce to ma jakąś magnetyczną siłę, ten wyjący czasami wiatr... czasami ma się wrażenie że za chwilę gdzieś się wyłonią tajemnicze duchy, które wg miejscowych legend można tu spotkać: ducha dziewczynki w zielonej sukience, ducha zbłąkanego psa myśliwskiego oraz wysokiego ducha skandynawskiego wojownika. Ngdy ich nie widziałam....
Wyczytałam też,że Dunnottar Castle posłużył twórcom filmowym za tło do kolejnej realizacji Hamleta.