Bukszpan - choroby i szkodniki
Re: Rudy bukszpan, czy jest chory?
Bukszpany nie robią się rude jesienią.On został zabiedzony w donicy i jest na granicy przeżycia.Najprawdopodobniej zima go wykończy.
Zażądaj od sprzedawcy zwrotu pieniędzy bo cię oszukał.Nie ma rudych bukszpanów i z tej sadzonki już nic nie będzie.Sprzedawca niech sam sobie go posadzi w swoim ogródku jeśli podobają mu się takie rude bukszpany .
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ach ci sprzedawcy! Na All....znalazłam takiego, który radzi dalie posadzić przed zimą, jeśli tylko da się łopatę wbić, dopóki ziemia nie jest zamarznięta.
Waleria
Chory bukszpan
Witam. Dwa lata temu jako żywopłot posadziłem bukszpan. W zeszłym roku na liściach zauważyłem białe a później ciemne przebarwienia. Wyczytałem, że to jest choroba grzybowa i od chyba połowy lata systematycznie obcinałem chore gałęzie i pryskałem preparatem Bravo 500 SC oraz na szkodniki chyba kapustniki Topsin-em. W sumie ściąłem cały przyrost z ubiegłego roku i jesienią puścił nowe pędy. Teraz po zimie znów jest taka sama sytuacja. Wszystkie młode - jasne pędy posiadają białe przebarwienia a część starych pędów ( ciemnozielonych) posiada ciemne przebarwienia. Myślę, że to grzyb, lecz nie wiem jak skutecznie z nim walczyć. Wynika z tego, że będę musiał po raz kolejny obciąć cały poprzednioroczny przyrost. W ten sposób to bukszpan nie urośnie mi przez 20 lat. Ręce mi opadają i nie wiem co mam robić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Artur
- ellap75
- 200p
- Od: 5 lip 2010, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Chory bukszpan
Masz psa? Bo moje bukszpany tak wyglądają jak są zasilane psim moczem
Ela
Moje bagno
Moje bagno
Ja także wywaliłam bukszpana tydzień temu,zrobił się cały żółty a każdy listek jakiś taki wypukły.
A jaka gleba tam jest?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nadmierna transpiracja przy zamarznietej glebie
Ano... i w dodatku za późno cięty- ostatnie przyrosty nie zdążyły tak naprawdę przyrosnąć do końca i spokojnie zdrewnieć.
Witam po raz kolejny. objawy o których napisałem powyżej czasami, lecz z mniejszym skutkiem występują na zdrewniałych pędach. Ponadto rozumiem co jest napisane powyższej w odpowiedzi na mój post. Proszę jednak o udzielenie odpowiedzi na pytania:
- czy ma obciąć te chore odbarwione pędy i wszystko wróci do normy
- czy ewentualnie opryskać je jakimś preparatem ( jeżeli tak to kiedy i jakim)
- czy w przyszłości da się ustrzec takich rzeczy, jeżeli tak to w jaki sposób.
Proszę o udzielenie odpowiedzi w miarę prostym językiem. Nie jestem z zamiłowania ogrodnikiem, lecz serce mi się mimo wszystko kroi jak widzę co się dzieje z moimi roślinkami, których posadzenie kosztowało mnie dużo pracy. ( mam ich około 260 sztuk).
Przepraszam lecz nie mogę dostrzec w opisanym linku wyczerpujących odpowiedzi.Jestem z okolic Częstochowy w razie potrzeby podjadę po osobiste porady.
- czy ma obciąć te chore odbarwione pędy i wszystko wróci do normy
- czy ewentualnie opryskać je jakimś preparatem ( jeżeli tak to kiedy i jakim)
- czy w przyszłości da się ustrzec takich rzeczy, jeżeli tak to w jaki sposób.
Proszę o udzielenie odpowiedzi w miarę prostym językiem. Nie jestem z zamiłowania ogrodnikiem, lecz serce mi się mimo wszystko kroi jak widzę co się dzieje z moimi roślinkami, których posadzenie kosztowało mnie dużo pracy. ( mam ich około 260 sztuk).
Przepraszam lecz nie mogę dostrzec w opisanym linku wyczerpujących odpowiedzi.Jestem z okolic Częstochowy w razie potrzeby podjadę po osobiste porady.
Chory bukszpan
Witam.
Mam problem z bukszpanami. Posadzone są w szpalerze.
Były naszą dumą. Posadzone 30 lat temu.
Właśnie tak to wyglądało do dziś.
Parę dni temu tata robił trawnik między tym szpalerem i sypał wapnem.
Wiatr nawiewał na bukszpany. Całe były białe. Nie wiem czy to ma coś wspólnego
z tym wapnowaniem ale kilka kul bukszpanu wygląda właśnie tak.
Zdjęcie jest z internetu bo wybrałam się na działkę z nienaładowaną baterią
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Hania.
Mam problem z bukszpanami. Posadzone są w szpalerze.
Były naszą dumą. Posadzone 30 lat temu.
Właśnie tak to wyglądało do dziś.
Parę dni temu tata robił trawnik między tym szpalerem i sypał wapnem.
Wiatr nawiewał na bukszpany. Całe były białe. Nie wiem czy to ma coś wspólnego
z tym wapnowaniem ale kilka kul bukszpanu wygląda właśnie tak.
Zdjęcie jest z internetu bo wybrałam się na działkę z nienaładowaną baterią
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam Hania.
- max1232
- 500p
- Od: 30 sty 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy w ostatnich dniach nie było u Ciebie przymrozków??