Pigwa - owocowanie, kiedy zbierać owoce ?
Pigwa - owocowanie, kiedy zbierać owoce ?
Prosiłbym o informację, kiedy powinno sie zbierać owoce pigwy? Czy po pierwszych przymrozkach? Dwa lata temu tak je zbierałem po przymrozkach to zrobiły się brązowe. Nalewka pigwowa też miała nieco inny smak. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Waldemar
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owoce pigwowca zbiera się wtedy, kiedy są złoto-żółte, lekko błyszczą i są dojrzałe, a jeszcze nie spadły z krzewu. Czasem to począterk września, a czasem listopad. Nie ma potrzeby czekać na przymrozek, bo tych owoców się nie mrozi, a słodzi 
Owoce pigwy widziałam tylko na zdjęciach, więc nie wiem, co i jak

Owoce pigwy widziałam tylko na zdjęciach, więc nie wiem, co i jak

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Po przymrozkach Waldemarze, to zbiera się aronię, bo wtedy traci trochę swojej goryczki. Pigwy zaś zbiera się jak są już żółte (różnie to jest w różnych latach : czasem wrzesień, czasem początek października). Zaraz po zerwaniu trzeba ją przetwarzać, bo bardzo szybko traci wilgoć i po kilku dniach jest pomarszczona , co utrudnia i tak ciężkie do wykonania przygotowanie do konsumpcji.
Pozdrawiam
Wiesia
Pozdrawiam
Wiesia
Działka -- moje refugium...
Zbiór pigw
pigwę i pigwowce zbiera się tuż po spadnięciu. codziennie po kilka. Zerwane z krzaka są więcej kwaśne. Można je kilka dni przetrzymać w lodówce, aż zbierze się więcej i coś z tego zrobić.
Pani Wiesiu aronia do tej pory dawno by pospadała z krzewów, nie trzeba czekać do przymrozków,by straciła goryczkę, wystarczy po umyciu włożyć na dwa tyg. do zamrażalnika. Ten sam efekt. Proszę spróbować
Pani Wiesiu aronia do tej pory dawno by pospadała z krzewów, nie trzeba czekać do przymrozków,by straciła goryczkę, wystarczy po umyciu włożyć na dwa tyg. do zamrażalnika. Ten sam efekt. Proszę spróbować

Spacer+uśmiech=zdrowie.
Tego wszystkim wam życzę
Maria
Tego wszystkim wam życzę
Maria
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Tu podałem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=402&start=0mosewa pisze:A co robicie z owoców?

Pozdrawiam Andrzej.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Na pewno szukasz niedokładnie :Pmosewa pisze:a przepis na nalewkę też tam znajdę- szukałam, ale być może niedokładnie
Tu masz więcej: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2818
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Pigwa pospolita ( Cydonia oblonga ) - owoce. Dyskusja o pigwie i pigwowcu.
Rodzice kupili to drzewko jako dereń jadalny. Nie owocowało długie lata, aż w tym roku zaszczyciło nas owocami. Niestety nie przypominają one derenia i nie mamy pojęcia cóż to może być. Nie jest to jabłko i nawet nie wiemy czy jest jadalne. Jest bardzo twarde ( z trudnością przekroiłam je na pół), i skórka pokryta jest takim mieszkiem. Owoce pojawiły się w czerwcu i tak sobie powoli rosną. Miałam nadzieję, że może zaczną czerwienieć, ale niestety dalej są zielone i twarde. Drzewko nie jest wysokie - ma jakieś 180cm.

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Drzewko o zielonych owocach
Pigwa, doskonała rzecz na wszelakie przetwory, a szczególnie nalewki. 

Waleria