PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mszyca pisze:Jak zrobić karmnik z 3 litrowej butelki.?Jak on działa? Nie mogę sobie wyobrazić jak ptaszki wybierają ziarna...

W trzylitrowej butli plastikowej po soku wyciąłem, trzy centymetry nad dnem, dwa otwory, szerokości około 4 i wysokości około 6 cm. Otworów może być więcej. Sposób zawieszenia takiej butelki praktycznie dowolny. Do środka wsypuję ziarna słonecznika. Sikorki wyjadają ziarno stojąc na krawędzi otworu (krawędź można okleić przylepcem lub taśmą izolacyjną) lub wchodząc do wewnątrz. Podobne karmniki wykonuję z dużych butelek po napojach i rozwieszam na drzewach. Ziarno nasypuję przez wycięte otwory.
Mietek.
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Dziękuję. Jutro ,to znaczy już dziś jest dzień targowy, może będą rolnicy z ziarnami , otrębami, latem są. Też zrobię takie karmniki to może do mnie przyfruną kolorowe ptaszki.
Ja jestem "hodowcą" wróbli. Żywią się one suchą karmą którą wystawiam psom. Wróbelki zamieszkały w pomieszczeniu gdzie jest psi kojec, mają gniazda za budą . Ale takich ślicznych ptaszków zimą u mnie nie ma, może je zwabię.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wczoraj zawiesiłem nasionka słonecznika i jak na razie nic :( ale mam nadzieję że niedługo to się zmieni. Wczoraj kiedy byłem na spacerze zobaczyłem na niskim świrku pięknego, chronionego ptaszka :) Był to mysikrólik- jak żałuję że nie miałem wtedy aparatu ze sobą. Mysikrólik był w odległości około 70 cm!!
eMZet
1000p
1000p

Post »

Witajcie miłośnicy ptaków!

Erazm podpowiedział mi bym pokazał w tym wątku link do strony z budkami lęgowymi dla ptaków oraz innymi "sprzętami" ogrodowymi (zamieściłem go wcześniej w "Moim ogrodzie...").

Dziękuję za podpowiedź, a oto ten link: http://www.panex.pl/budki.html

W podpisach zamieszczonych tam zdjęć budek podane są też ich wymiary. W sposób oczywisty ułatwi to możliwość wykonania budek we własnym zakresie.
Mietek.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Te otwory w butelce mogą być wyżej i wtedy wsypie się więcej ziarna. Ważne jest to gdy do karmnika nie zaglądamy codziennie. Sikorki się nie boją i wskakuja do środka nawet wtedy gdy ziarna są już na dnie. Ważne jest,żeby nie był tylko jeden otwór,bo nie będą mogły uciekać w przypadku niebezpieczeństwa. Ja sypię tylko słonecznik,ponieważ gromadzi się tam jednak woda z deszczu i śniegu i inne ziarna jednak się psuły.
Zaobserwowałam też,że na krawędzi otworu swobodnie siadają sójki i sięgając do środka wyjadają słoneczniki. Wróble i mazurki nie wchodzą-są bardzo płochliwe,ale też korzystają, ponieważ sikorki gubią dużo ziarna. W tym roku przylatuje nawet jeden rudzik,ale on szuka jedzenia tylko na ziemi. Zięby,dzwońce,grubodzioby wchodzą do środka,ale u mnie takie ptaszki przylatują dopiero pod koniec zimy jak nie mają już co jeść w lesie i na polach.
Do karmnika zrobionego w 1 litrowym pojemniku po lodach przylatuja chętnie dzięcioły i kowaliki.
I te wszystkie ptaszki są w centrum Gdańska.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

eMZet pisze:...Dziękuję za podpowiedź, a oto ten link: http://www.panex.pl/budki.html ...
Są tu też karmniki w sam raz do zbudowania na zimę. Polecam http://www.panex.pl/karmniki.html
Pozdrawiam Andrzej.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Na dobre działa moja ogrodowa, ptasia stołówka. Meldują się w niej następne gatunki ptaków. Dziś po raz pierwszy zaobserwowałem na "pyzie" dzięcioła, i to w odległości niespełna trzech metrów od okna domu. W poprzednie zimy dzięcioły bywały tylko na słoninkach rozwieszonych na lipie.
Mietek.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Dzięcioł czerwony , piękny, gratulacje dla Ciebie Mietku, do mnie jak na razie tylko sikorki przylatują ale i tak jestem szczęśliwa :D
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwszy raz widzę takiego dzięcioła i to z tak bliska. :shock:
Jest piękny i jaki odważny.
:lol:
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Uprzejmie proszę "ptaszników " o pomoc.

Zaopatrzyłam się w: ziarna prosa, pszenicy, słonecznika łuskanego i słonecznika nie łuskanego tego to mam bardzo dużo, orzechy włoskie,otręby, smalec i słoninę.

Robię karmiki takie jak Kaja i jak Mietek.
Które ziarna mam wsypać w butelki a które zatopić w smalcu ?

Ładne są karmiki przedstawione na podanych przez Was stronach ale po mojej działce wędrują koty i nie wiem czy to sąsiadów czy dzikie, w tej sytuacji te karmiki robione "kajowo- mietkowe" wydają mi się bezpieczniejsze.
pozdrowienia EG
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Zatopić w smalcu najlepiej łuskany słonecznik.Mozna dodać też orzechy,ale to jest dla sikorek niebywały przysmak i mogą obdziobać dookoła smalec,a orzeszek upadnie na ziemię.Oczywiście nie zmarnuje się, bo skonsumują go inne ptaki z pewnościa sójki .Orzechy ja wieszam w takich siateczkach ,jak pakowana jest włoszczyzna,ale takich z trochę większymi oczkami i wtedy nic sie nie marnuje. Jeżeli są koty to wszystko powinnaś powiesic na bardziej odkrytej przestrzeni,aby ptaki zdążyły uciec gdy zaczai się drapieżnik. Pod takim karmnikiem , zwłaszcza tym z dużej butelki leży dużo ziarna i inne ptaki,a zwłaszcza ziarnojady szukają pokarmu na ziemi i moga byc w niebezpieczeństwie. Sikorki lubią raczej ziarna zawierające dużo tłuszczu.Nie wiem,czy proso jest takim ziarnem. Jeżeli tak to można zatopić. Ja w zwykłym karmniku wysypuję kaszę jaglaną,ale zauważyłam że zjadana jest jako ostatnia,a więc chyba nie jest przysmakiem.Siemienia lnianego,które tez jest polecane u mnie ptaki w ogóle nie jedzą.
Zauważyłam, że miejskie wróble najbardziej gustują w pokruszonej bułce,aAle u mnie prawie na każdym balkonie jest karmnik,a więc ptaki sa rozpuszczone i w związku z tym nie należy traktować tego co jedzą u mnie za regułę.
eMZet
1000p
1000p

Post »

Mszyca pisze:... Zaopatrzyłam się w: ziarna prosa, pszenicy, słonecznika łuskanego i słonecznika nie łuskanego tego to mam bardzo dużo, orzechy włoskie,otręby, smalec i słoninę.

Robię karmiki takie jak Kaja i jak Mietek.
Które ziarna mam wsypać w butelki a które zatopić w smalcu ?...
Do karmników z butelek wsypuję wyłącznie słonecznik. Wydziobują go prawie wyłącznie sikorki ale zdarzają się i kowaliki a również sójki wykazują duże zainteresowanie. Z doświadczenia wiem, że proso i siemie lniane spożywane jest chętnie przez wróble. Orzechami włoskimi karmię wiewiórki ale spróbuję trocgę wyłuskać i sprawdzić które ptaki będą nimi zainteresowane. Całe orzechy, podkładane wiewiórkom, "kradną" mi sroki, sójki i kruki.
Mietek.
eMZet
1000p
1000p

Sójka.

Post »

Sójka - Garrulus glandarius. Duży, pospolity ptak, długości 35 centymetrów, zamieszkujący całorocznie lasy iglaste i mieszane. W ostatnich latach coraz bardziej zbliża się do osad ludzkich. Spotykana obecnie nawet w dużych miastach gdzie łatwiej o pożywienie. Stopniowo zatraca swoją wrodzoną ostrożność. Pięknie ubarwiona, co doskonale widać na prezentowanych zdjęciach. Wydaje kilka różnych, niezbyt przyjemnych dla ucha głosów. Najczęściej ochrypły krzyk "prrecz". Jest wszystkożerna i stanowi spore zagrożenie dla gniazd ptaków śpiewających w szczególności młodych piskląt.

"Wybiera się jak sójka za morze". Porzekadło ludowe zabawnie wykorzystane przez Juliana Tuwima w wierszu "Sójka", gdzie tytułowy ptak "wybiera się za morze, ale wybrać nie może".
Mietek.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”