Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Aniu, dziękuję :) Różowe pokazałem dwa. Tobie chyba chodzi o ten malinowy :?: Pierwszy raz nie bardzo jestem zadowolony z kolorów, jakie wyszły. Fioletowy prawie niebieski, lila - prawie różowy a bordowe astry też nie takie jak w rzeczywistości :? Chyba było za ostre światło.

Janko, może spróbujesz później :?: Dziś paskudna pogoda, to internet ma problemy :(
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku astry piękne u mnie też jeszcze ładnie kwitną ,kupiłam żółty ,jestem ciekawa czy przezimuje , zeszłej zimy nie przetrwał no i jeszcze raz kupiłam .
Genia :wit
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JacekP pisze:Różowe pokazałem dwa. Tobie chyba chodzi o ten malinowy :?: ...:(
Jacku oba są piękne ;:180 , ja bardzo lubię intensywne, ciepłe barwy :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 zdjęcia Mistrzostwo Świata ;:138 ;:138 ;:138

Miałam wkleić Twoją/moja roślinkę, która cudnie się przebarwiła i zapytać, co to jest, ale nie będę Ci psuła wątku moimi miernymi fotkami, zrobię to siebie ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku, piękne zdjęcia astrów ;:63
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Śliczne astry! Jak napisałeś, jak powinny wyglądać kolory, to chyba juz wiem, jak one wyglądają w rzeczywistości :D Ale może spróbuj jeszcze przy innym oświetleniu ? ...
A jakie to są astry nowoangielskie? Krzaczaste i nowobelgijskie, to już wiem, a te trzecie?
Swego czasu chorowałam bardzo na te jaskrawo różowe, ale wreszcie je mam :D One są równie piękne jak te fioletowo-niebieskie i tak samo potrzebne w ogrodzie :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku ! Miło mieć tak hojnych i życzliwych sąsiadów...! Ależ będzie liliowcowa rabata...
Pokazywałeś zawilca Honorine Jobert - gdzie go zdobyłeś ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich :!: Dziś ostatnie sadzenie (mam taką nadzieję). Wykopane i schowane też już wszystko więc mogłem się zabrać za porządki. Rabaty zasypane liśćmi, do wycięcia mnóstwo badyli itd. Było zimno ale nie wysiedzę w domu i poczyściłem trochę. Oglądam u innych śliczne żurawki a u mnie aż wstyd - zasypane liśćmi :oops: Zima wcale mnie nie zwalnia od czystości a za wzór biorę sobie ogródek Grzesia z Krotoszyna ;:108 Mój ogródek szybko nie stanie się taki lśniący ale żeby przynajmniej nie straszył :cry:

Geniu, żółty aster :?: Musi być ciekawy i rzadko spotykany pewnie dlatego, że wrażliwy. Oby Ci się udało go przezimować.

Anka, no to muszę jeszcze raz sprostować - drugi różowy aster nie jest intensywny. To pastelowy róż. Dziś znalazłem kwitnącego astra krzaczastego w intensywnym i nie malinowym różu. On słabo rośnie, bo zasłaniają go wysokie astry i w przyszłym roku go przesadzę.

Halinko, daj spokój - nie popsułabyś wątku :!: Ale sprawdzę u Ciebie, co zakwitło.

AniuDS, dziękuję ale i tak nie przebiję Cię z jakością zdjęć :) Masz o niebo lepszy sprzęt.

Izo-Chatte, tak zrobię - obfocę je na nowo, jeśli jeszcze będą kwitły w niedzielę (zazwyczaj tylko wtedy mam czas robić zdjęcia).
Astry nowoangielskie (to te malinowe u mnie) wysokością nie różnią się od nowobelgijskich. Za to mają zwarty pokrój, większe liście, nie rozłażą się i nie tworzą takiej szerokiej wiechy. Długo nie mogłem ich rozróżnić ale teraz rosną obok siebie i łatwiej :)

Izo-Tamaryszku nie tylko sąsiedzi są hojni ale forumowicze też :) To właśnie tu na forum dostałem tego zawilca.
Z liliowców bardzo się cieszę :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dzięki Jacku za wyjaśnienie! :D Czy ten Twój aster malinowy jest dość duży, żeby mu coś uszczknąć? ... Jak mają zwarty pokrój, jak mówisz, to mi się podobają! No i kolor mi się podoba :D
Poczekam teraz na nowe zdjęcia astrów :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Powiem Ci, że ten sprzęt mnie do szau doprowadza, bo nie mogę robić zdjęć z perspektywy w ogrodzie.
Wychodzą przejaskrawienia lub za duże cienie ;:14
Właśnie namawiam połówka na jakąś tańszą cyfrówkę ;:170
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacuś
Ależ odmian Marcinków nazbierałeś ;:138
Cudnie je uwieczniłeś, fajne są ciemno różowe :D
Nie przejmuj się zasypanym liśćmi ogrodem, nie chciał byś widzieć mojego. :x
Czego nie sprzątniemy przed zimą, skończymy na wiosnę ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, już sobie zapisuję astra nowoangielskiego dla Ciebie :) Ekspansywny nie jest ale narasta ładnie i jest z czego uszczknąć. Tym bardziej, że obok rośnie Twój 'Zebrinus' i będą miały ciasno w przyszłym roku. A ja się rozejrzę za następnymi nowoangielskimi, bo może są też inne kolory?

Aniu, to mnie trochę uspokoiłaś, że mój aparat nie taki zły :) Robi i z daleka i z bliska przyzwoite zdjęcia, choć nie jest to nic specjalnego.

Agnieszko, astry o tej porze - niezbędne :!: W ub. tygodniu posadziłem kolejnego - liliowego krzaczastego :)
Liście na rabatach drażnią mnie i nie chcę ich zostawiać do wiosny. Zacząłem je wybierać i póki nie spadnie śnieg - będę działał. Zgrabienie trawnika to pestka w porównaniu z usunięciem liści z rabat.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku takie widoki mogę oglądać bez końca, masz piękną kolekcję astrów i cudownie je pokazałeś. Twój ogródek do samej zimy jest cudownie kolorowy .
Piszesz o sprzątaniu liści, ja powiem szczerze, że ja bardzo lubię opadające liście w ogrodzie ( ale to chyba dlatego, że kocham jesień, a widok spadłych liści jest dla mnie taki artystyczny) sprzątam je z trawnika jak już jest ich sporo a na rabatach leżą do wiosny i grzeją bylinki. Niedawno pisałam u siebie, ze najbardziej kocham widok jesiennych żurawek i kwitnących wrzosów pośród opadłych liści. Ja chyba zdecydowanie jestem naturalistką- nie mylić z naturystką :;230
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja też nie sprzątam liści z rabat,tylko z trawnika.
Zgrabione liście upycham do worków i robię z nich kompost na drugi rok.
Jacku ,proszę zarezerwuj również dla mnie kawałeczek astra nowoangielskiego.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, kolorowe jesienne liście są nawet fajne ale u mnie tego kolorytu nie widać. Jak spadną, momentalnie robią się brązowe suszki lub zgniłki - to zależy gdzie spadną. Traktuję je jak śmieci.
Właśnie - żurawki są całe zasypane liśćmi. Inne rośliny też więc nawet nie ma co pokazywać :(

Witaj Aniu :!: Część liści też wykorzystuję do okrywania, a reszta wędruje na kompost. Jest ich zdecydowanie za dużo na rabatach i zbierając je, będę miał mniej pracy wiosną :)
Aster zarezerwowany :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”