Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Albicja, jedwabne drzewo odm. rosea
Witam.
kuba147, moje albicje też co jakiś czas traciły część listków, dopóki rosły w doniczkach u mnie w domu. Najczęściej to były starsze listki, ale czasami sypało się też z tych całkiem młodych. Nie wiem ciągle co jest tego główną przyczyną, ale w moim przypadku pomagało przesadzenie do nowej doniczki albo posadzenie na stałe do gruntu, albo nawet tylko wystawienie roślin na zewnątrz.
Swoją drogą, to wystawienie roślin latem na dwór również innym roślinom dobrze robi, nie tylko albicjom. Trzeba tylko nie narażać świeżo wystawionych roślin od razu na pełne słońce.
kuba147, moje albicje też co jakiś czas traciły część listków, dopóki rosły w doniczkach u mnie w domu. Najczęściej to były starsze listki, ale czasami sypało się też z tych całkiem młodych. Nie wiem ciągle co jest tego główną przyczyną, ale w moim przypadku pomagało przesadzenie do nowej doniczki albo posadzenie na stałe do gruntu, albo nawet tylko wystawienie roślin na zewnątrz.
Swoją drogą, to wystawienie roślin latem na dwór również innym roślinom dobrze robi, nie tylko albicjom. Trzeba tylko nie narażać świeżo wystawionych roślin od razu na pełne słońce.
Na ja swoja Albicję, mam w doniczce na dworze, ale przez jakieś około 3 dni było u mnie troszkę upalnie, i ona stała na pełnym słońcu, a ona jest jeszcze młoda bo ma zaledwie 40cm, wiec myslisz, że to to mogło być tego przyczyna?
- mateo
Możliwe, że właśnie o to chodziło, i po paru dniach, jak się "przyzwyczai", to powinny zacząć rosnąć nowe liście, które nie będą się sypały. Nie wiem, co prawda, jak inne czynniki na to osypywanie się liści wpływają, np. wielkość doniczki albo rodzaj i wilgotność ziemi, ale w moim przypadku wystawienie na zewnątrz zawsze przynajmniej trochę pomagało.
Czy moja młodą albicję, należy schować do domu przed pierwszymi przymrozkami?
- mateo
Tak, jeżeli nie chcesz, żeby zimowała w ziemi. Jeżeli jest to jeszcze bardzo młoda roślina i nie jest jeszcze dobrze zdrewniała, to powinna zimować w domu. Przymrozek mógłby zniszczyć stożek wzrostu i liście, a jeśli ją wstawisz do domu to się jeszcze przydadzą.
Ja przez pierwszą zimę albicje trzymałem w domu, teraz już będą zimować w ogrodzie.
Ja przez pierwszą zimę albicje trzymałem w domu, teraz już będą zimować w ogrodzie.
Witam. Mam pytanko. Ja moja młodą albicję wstawiłem do domu (ze względu na mrozy) i zaczeła ona dostawać na nie których listkach brązowe plamki, a po pewnym czasie opadają jej i gałązka jest sucha a po upływie dalszych dni, odpada cała gałązka. Co może być tego powodem? Proszę pomóżcie mi, chciałbym ją jeszcze uratować.
No a to normalne, że opadają jej liście?
No a to normalne, że opadają jej liście?
Moje ablicje stoją jeszcze w altance,dopiero za tydzień mam zamiar je zabrać do zimnego pomieszczenia.Mam je drugi rok,liście też się poskręcały.Mam pytanie, czy na wiosnę mogę je wsadzić na stałe miejsce,przezimują trzecią zimę.
- mateo
Ja swoje 2 albicje tylko pierwszą zimę trzymałem w domu, w chłodnym miejscu. Od ostatniej wiosny są w gruncie. Okryję je, jak będą zapowiadali konkretne mrozy. Do tej pory tylko zmarzła część liści, bo już były przymrozki, poza tym nic im nie jest.
Dodam jeszcze, że jedna z nich już ma ponad metr wysokości.
Tak, przynajmniej w naszym klimacie to normalne.
Dodam jeszcze, że jedna z nich już ma ponad metr wysokości.
Tak, przynajmniej w naszym klimacie to normalne.
- senogrodnika
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje dwie albicje cały czas na świeżym powietrzu się hartują, listki w większości już pousychały ale się trzymają. Na razie to maleństwa obie po 30-40 cm
- ogrodnik amator
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 lis 2010, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moze ktos wie po ilu latach wykiełkowania z nasion Albicja zakwitnie?
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Albicja. Drzewo jedwabne (Albizia julibrissin)
Moja pierwsza i jedyna- i żyjaca cały czas - albicja przetrwała następną zimę i wypuszcza w piwnicy nowe listki. Pewnie trzeba ja będzie przynieść do domu, by blade nabrały zielonego koloru. Jakoś tak bezproblemowo rośnie od początku. To pewnie dlatego, że nie poświęcam jej zbytniej uwagi... Nie ma rewelacyjnego przyrostu- ale żyje i ma się dobrze...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Albicja. Drzewo jedwabne (Albizia julibrissin)
Moje dwa a właściwie trzy (w jednej doniczce są dwie) zdechlaczki tez przetrwały zimę w północnym pokoju i teraz domagają się słońca. Zauważyłem, że w pokoju bez słońca na każde podlanie reagowały zrzucaniem liści. Mam nadzieję, że odbiją.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,