Jak wygląda dobry kompost
- Rodusik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak wygląda dobry kompost
ja od dłuższego czasu wybieram się kupić ale jakoś nie podłodze,
Mój kompost ugniatam nogami , co jakiś czas na niego wchodzę (mam możliwość)i nawet się to sprawdziło kompost zaczyna przypominać ziemię
Mój kompost ugniatam nogami , co jakiś czas na niego wchodzę (mam możliwość)i nawet się to sprawdziło kompost zaczyna przypominać ziemię
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Ogród Rodusika
Kompostu nie powinno się ubijać, bo zmniejsza się ilość powietrza w nim i może zacząć gnić.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dostałam siatke od kolegi oczka 1cm na 1cm.Dzisiaj będe przesiewać.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Resztki, które Ci zostaną nieprzesiane wrzucaj na nowy kompost. Są dobrym aktywatorem
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
-
- Kontakt:
Tak wlasnie robiłam, to co zostało ,wrzuciłam do kompostownika.Jakoś intuicyjnie...
a moze po prostu nie chcialm zostawić bałaganu :P
a moze po prostu nie chcialm zostawić bałaganu :P
Witam serdecznie, ja ma za to pytanie odnośnie ziemi która zalega u mnie w szopie pod drzewem, leży tam ona od bardzo dawna i próchnica wchodząca w jej skład wytworzona została z odpadków drewna i kory (również drzew iglastych),czy to właśnie można nazwać kompostem?
Pozdrawiam Piotr.
Pozdrawiam Piotr.
Widzę, że nikt nie spieszy mi z pomocą, więc zrobię eksperyment i coś posieję w tej ziemi. Oczywiście zdam relację co i jak:)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja po prostu nie wiem, ale wiem jedno - jeśli przyjemnie pachnie ziemią to jest dobry kompost :P
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zanim coś posiejeszcz lub posadzisz zbadaj pH gleby.Sigeh pisze:Widzę, że nikt nie spieszy mi z pomocą, więc zrobię eksperyment i coś posieję w tej ziemi. Oczywiście zdam relację co i jak:)
Bez tego rozeznania to tak jak strzelanie na odpuście do zabawek z zamkniętymi oczami.
-
- Kontakt:
W zasadzie też zastanawiałam się,czy ziemia nie będzie kwaśna, bo trociny z iglastych drzew zakwaszają
Pozdrawaim
Joanna
Pozdrawaim
Joanna
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trociny z drzewa i kora dają odczyn kwaśny.Masz kompost tylko o odczynie kwaśnym, to tak na wyczucie. Dodatkowo jak deszcz na to nie padał to nie wypłukał szkodliwych garbników np. z dębiny jeżeli była taka.Trociny z dębu powinny leżeć przez rok w otwartym terenie .
dobrze Ci radzą abyś zbadał pH. Jak będzie niskie to dodasz dolomitu lub kredy, lub wapna ogrodniczego.
dobrze Ci radzą abyś zbadał pH. Jak będzie niskie to dodasz dolomitu lub kredy, lub wapna ogrodniczego.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Matko ile ja się nazbierałam glist wiosną ,po to by zasilić kompostownik nimi Byłam takim laikiem ...
...one się tak ciągnęły ,tak się ruszały w wiadrze ...,ale swoje zrobiły i mam kompost jak ta lala
...każdy sposób jest dobry
...one się tak ciągnęły ,tak się ruszały w wiadrze ...,ale swoje zrobiły i mam kompost jak ta lala
...każdy sposób jest dobry
Glisty to są w brzuchu.....