Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sadzenie drzew owocowych

Post »

Myślę że dobrze zrobiłaś :wink:
Sam postępuje podobnie przy sadzeniu, tylko podlewam i ubijam ziemię kilkukrotnie w trakcie zasypywania dołka.
Jedyne co budzi moje zastrzeżenia to ilość tego obornika (2 łopaty), kurzeniec jest w końcu bardzo stężony. No ale 20 cm ziemi powinno go dobrze izolować od młodych korzeni przez jakiś czas. Ja daję max łopatę, z tym że bydlęcego.
Ale dwa drzewka posadziłem bez obornika i też ładnie rosną, także obornik nie jest konieczny, są podzielone zdania na ten temat.
A co do obkładania obornikiem - termin wiosenny zalecali nasi forumowi eksperci i sam się tego trzymam :wink:.
Pozdrawiam, Maciek.
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co z tym dawaniem kamieni pod orzecha włoskiego?? Dawać czy nie dawać? I co to daje?. Kupiłem w zeszłym roku orzecha ale widzę, że zrobiłem błąd bo lepiej kupić szczepionego i taki kupię na wiosnę.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Ponoć dlatego daje się kamień, żeby nie powstał korzeń palowy, pionowy, tylko korzenie
poziome.
Ja tam swoim dałem. Jak będę wycinał, za dziesiąt lat to się zobaczy. [Albo spadkobiercy.]
Ale wiem to po uzgodnieniach z fachowcami działkowymi.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na wzrost drzew lub podatność na suszę?
Ja szczerze mówiąc pierwsze słyszę o podkładniu kamieni, do tej pory sadziłem normalnie, ale i na razie niczego nie musiałem karczować.
Pozdrawiam, Maciek.
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

No właśnie. Jak posadzę orzecha to nie zamierzam go karczować (chyba, że dopadnie go jakieś straszne choróbsko) więc czy taki kamień ma wtedy sens. Jednym słowem czy przez taki korzeń palowy orzech traci na wartości konsumpcyjnej czy to tylko o łatwe3 karczowanie chodzi.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie !

Pod orzechy podłożyłem kamień. Pod pozostałe nie. Rosną już kilkanaście lat.
Ponoć drzewko lepiej się ukorzenia z kamieniem.
W tym temacie, to koniec mojej wiedzy.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

karczowanie kilkudziesiecioletniego orzecha (bez kamienia pod korzeniami) do najłatwiejszych nie należy, ale też da sie tego dokonać. Jesteśmy własnie po takiej "robótce" :uszy
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Mam mały dylemat. Ogrodnik poradził mi posadzić drzewka (wiśnie, czereśnie, jabłonie) tak aby miejsca szczepień były poniżej poziomu ziemi. Pytałem kilkakrotnie, czy aby na pewno. Potwierdził, że tak. Tutaj jednak czytam, że miejsca szczepień powinny być nad ziemią. Czy mój sposób sadzenia (zakryte miejsca szczepień) nie zaszkodzi drzewkom :cry: ?
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romix !

A może to było tak :
Posadzić normalnie, centymetr, dwa głębiej niż było w szkółce. Miejsce szczepienia oczywiście nad ziemią.
Usypać kopczyk z ziemi / tak aby miejsce szczepienia było zakryte / jako zabezpieczenie na zimę ?
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Oczywiście miejsce uszlachetnienia (połączenia komponentów) musi znajdować się nad powierzchnią gleby (o co teraz, przy sadzeniu nie trudno, bo z reguły mamy do czynienia z tzw. wysoką okulizacją). Drzewka powinny być posadzone 2-3 cm głębiej niż rosły w szkółce (choć jest i teoria sadzenia możliwie płytkiego - ale nie będę Wam "tu mieszał" ;) ). Oczywiście sadzimy tak, aby system korzeniowy był przykryty. I usypujemy kopczyk na wysokość 20-25 cm (więc automatycznie na okres zimy przysłonimy to miejsce uszlachetnienia). Ale wczesną wiosną kopczyk rozgarniamy... Jeżeli posadziłeś drzewko zbyt głęboko, możesz (powinieneś) to jeszcze teraz poprawić.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam :) jestem tu nowa i baaardzo zielona :wink:

Mam zamiar podszkolić się Państwa kosztem :oops:
Wczoraj posadziliśmy z mężem 8 drzewek owocowych. Jak tu czytam, to zrobiliśmy wszystko zgodnie z zaleceniami mądrzejszych od nas forumowiczów. Tylko... jabłoń antonówka i papierówka są trochę za głęboko, bo miejsce uszlachetnienia pozostaje równo z powierzchnią ziemi. Co powinnam zrobić :?: jak to naprawić :(
Czy wystarczy wybrać ziemię aby szczepienie pozostało ok 5 cm ponad powierzchnią :?:
Dziękuję za szczegółowe określenie kopcowania. Bałam się, ze jeśli miejsce okulizacji ma być ponad powierzchnią, to nie wolno go przykryć ziemią. Teraz już wiem i zakopczykujemy za jakieś 2 tygodnie (jeśli nie będzie przymrozków).
Chcemy też zabezpieczyć drzewka przed zębami zwierząt leśnych. Co radzicie :?: czy wystarczy owinąć plastikową siatką :?:
Z góry dziękuję za cenne informacje. :P
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka100 pisze: Czy wystarczy wybrać ziemię aby szczepienie pozostało ok 5 cm ponad powierzchnią :?:
Można tak zrobić, ja zazwyczaj sadzę drzewka niżej pozostawiająć wokół pni płytką niszę, która ułatwia podlewanie lub późniejsze ściółkowanie.

Co do zabezpieczania - gęsta siatka powinna wystarczyć, albo włóknina.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Dziękuję serdecznie... :) już straciłam nadzieję, że otrzymam odpowiedź, ale jeest !!! ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”