Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
Re: Proszę o identyfikację
Dracena deremeńska (dracena deremensis) i najprawdopodobniej Areca.
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
1. Dracaena fragrans
2. Dracaena deremensis
3. Chamedora(prawdopodobnie ch. elegans)
2. Dracaena deremensis
3. Chamedora(prawdopodobnie ch. elegans)
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sie 2010, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
3. Areka
1. Orliczka kreteńska Pteris cretica 'Albolineata'
2. Też orliczka, ale nie jestem pewna gatunku. Sądzę, że Pteris ensiformis, ale nie dałabym sobie ręki za to uciąć.
Od razu tutaj napiszę, że orliczki bywają niewdzięczne w uprawie. Radzę ustawić w półcieniu wśród innych paprotek, gdyż rodzaj ten lubi raczej wysoką wilgotność powietrza.
3. Phlebodium aureum - paproć bardzo łatwa w uprawie, z czasem liście nabierają zupełnie innego kształtu. Gatunek ten jest dosyć nietypową paprocią, gdyż lubi dosyć dużo słońca (wóczas liście nabierają pięknego, lekko niebieskiego koloru), nie przeszkadza im także suche powietrze - u mojego ojca paproć ta stoi tuż koło kaloryfera i nie narzeka.
4. Fikus beniamina
2. Też orliczka, ale nie jestem pewna gatunku. Sądzę, że Pteris ensiformis, ale nie dałabym sobie ręki za to uciąć.
Od razu tutaj napiszę, że orliczki bywają niewdzięczne w uprawie. Radzę ustawić w półcieniu wśród innych paprotek, gdyż rodzaj ten lubi raczej wysoką wilgotność powietrza.
3. Phlebodium aureum - paproć bardzo łatwa w uprawie, z czasem liście nabierają zupełnie innego kształtu. Gatunek ten jest dosyć nietypową paprocią, gdyż lubi dosyć dużo słońca (wóczas liście nabierają pięknego, lekko niebieskiego koloru), nie przeszkadza im także suche powietrze - u mojego ojca paproć ta stoi tuż koło kaloryfera i nie narzeka.
4. Fikus beniamina
,,Być ateistą to żaden wstyd. Wprost przeciwnie: wyprostowana postawa, która pozwala spoglądać dalej, powinna być powodem do dumy" - R. Dawkins
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sie 2010, o 12:44
Tak dokładniej 4. Ficus benjamina 'Variegata'
- pestka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
co to za roślinka--pestka
Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Czy to jest MILLION BELLS
Mam pytanie czy to jest MILLION BELLS
Tę roślinkę dostałam z końcem lipca a może na początku sierpnia
była maleńka
teraz sie troszkę rozrosła ale na razie mało kwitła
czy mogę ją jakoś przechować przez zimę ?
szkoda mi jej wyrzucać
a czy miałaby szanse zakwitnąć na wiosnę ?
a może idzie jakoś zrobić odszczepki czy jak to się inaczej nazywa
Tę roślinkę dostałam z końcem lipca a może na początku sierpnia
była maleńka
teraz sie troszkę rozrosła ale na razie mało kwitła
czy mogę ją jakoś przechować przez zimę ?
szkoda mi jej wyrzucać
a czy miałaby szanse zakwitnąć na wiosnę ?
a może idzie jakoś zrobić odszczepki czy jak to się inaczej nazywa
Pozdrawiam Beata
-
- 100p
- Od: 16 lut 2009, o 11:54
Re: Czy to jest MILLION BELLS
Sądząc po kwiatach to może być Milion Bells lub jakaś inna odmiana mini pochodząca od petuni/surfini.
Z mojego doświadczenia ciężko jest przechować rosliny tego typu. Mozna próbować robić teraz sadzonki i je przetrzymać do wiosny lecz podobno są wrażliwe na różne choroby wirusowe.
Z mojego doświadczenia ciężko jest przechować rosliny tego typu. Mozna próbować robić teraz sadzonki i je przetrzymać do wiosny lecz podobno są wrażliwe na różne choroby wirusowe.
Co to za kwiat. ??
"Nikt nie bedzie mi mówił jak mam żyć - Bo nikt za mnie nie umrze"