Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

mam pytanko czy mój czosnek zdąży się ukorzenić? sadziłem go 16 pażdziernika a w radiu mówili że ostra zima zacznie sie pod koniec pażdziernika :?
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ukorzeni, w radiu i tv mówili że zima ma być od początku października :wink:
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój czosnek powędrował do ziemi 23.10 również mam nadzieję, że zdąży się ukorzenić. Zobaczymy jaki urośnie. Korzystałam z Waszych porad i oczekuje większych plonów niż zazwyczaj. ;:180
Aśka
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p

Post »

Obrazek chciał bym mieć taki czosnek jak ona
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Bez urazy, ale jak na czosnek zimowy to jakiś taki mikry, a przede wszystkim moim zdaniem został za wcześnie wybrany. Przecież on jest jeszcze zupełnie zielony????
X-A-9
---

Post »

Zbyszku, bez urazy ale każdy ma taki na jaki gleba pozwoli.
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

Gleba glebą. Są sposoby i to naturalne sposoby, bez nadmiaru chemii aby sobie z tym problemem poradzić. U mnie na działce to trudno nawet nazwać glebą, w zasadzie to się nadaje pod zalesienie, a mimo to udaje mi się wszystko. Nie będę się powtarzał ponieważ nie tak dawno pisałem o tym. Gleba natomiast nie ma żadnego wpływu na to, że czosnek został wybrany za wcześnie. Nigdy nie należy wybierać czosnku gdy szczypior jest zupełnie zielony, a tak to wygląda na fotce. :tan
X-A-9
---

Post »

Ze zbiorem się zgodzę, ale czasem jak u mnie gleba jest bardzo kiepska piach i łupek (tereny po cegielni) a dostęp do naturalnych nawozów niedostępny.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

O to chyba mój czosnek.
Wyrwany wcześniej ponieważ znajdowały się w nim larwy jakiegoś robaka.
W dodatku warzywnik był dwa razy pod wodą.
Także jak na takie warunki jakie miał w tym roku to i tak mi się udało coś zebrać. 8-)
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p

Post »

anna sorka że skopiowałem ale chciałem im przypomnieć i pokazać że chce mieć chociaż taki ale się zgodze że jest zielony ale lepszy taki niż nic
ja w tamtym roku miałem czosnek jak już mówiłem dawniej nie miał ząbków i był mały ok1,5cm był jary sadzony w kwietniu zbierany ok początek sierpnia liście były na pół zżółknięte i czy mój ozimy sadzony16 pażdziernika będzie normalny czytaki mały?
gleba słabiutka piach (o kolorze ziemi) i gdzie nie gdzie drewienko lub cegła gdył robili dachu kawałek(akurat koto mego ogródka)
1.ten czosnek jary jest sadzony w wiaderkach gdyż miałem obsiane już całe miesce :wink: i nie miałem gdzie
2.ziemia była z chodnika z ulicy :lol: bo też nie miałem z kąd 8-)
3.mało słońca miał
oto przyczyny mojego jarego czosnku(zeszłego) ;:116 ;:116 http://forumogrodnicze.info/pohttp://fo ... ilies&f=42 #
nie wiem co to
zapomniałem że ten czosnek był duuuuuuuuuuużo razy pod wodą

Pisz po polsku, proszę. Twoje 6 kolejnych postów połączyłem w jeden. W przyszłości rób to sam :wink: Bishop
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Witam, ja dzisiaj zamierzam sadzić czosnek. Pogoda jest w zasadzie idealna a i dzień sprzyjający wg kalendarza biodynamicznego. Moim skromnym zdaniem uprawa czosnku wymaga jednak trochę pracy. I na pewno na ugorze nie osiągnie się wysokich plonów. Wskazane jest aby ziemia w zasadzie o odczynie obojętnym zawierała próchnicę. Przedplonem praktycznie mogą być wszystkie warzywa poza cebulowymi. Podczas jego wegetacji powinno się dbać aby czosnek nie był zachwaszczony. Należy też zasilać nawozem np. dolomitem a także nawozami organicznymi kompost lub rozcięczony krowieniec w fazie jeszcze liści zielonych. No i czosnek lubi wodę. Jednak nie lubi podtopień. No i ważne jest aby usuwać lub zawiązywać szczypior w czasie kiedy zaczyna wybijać pędy nasienne. A wykopywać w fazie kiedy szczypior jest przeschnięty. To tak w skrócie co można napisać o uprawie czosnku. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Słuchajcie czy czosnek zimowy który posadziłem w tym roku i wykiełkował jest do uratowania czy już po nim.
Pogoda straszyła i spadł pierwszy śnieg początkiem października więc szybko go posadziłem i wczoraj zauważyłem że wyszły kiełki :/
Generalnie dałem trzy rodzaje i tylko ten jeden wykiełkował reszta dzięki Bogu nie. Ten nieszczęsny rodzaj to chiński więc się tym zbytnio nie przejmuje, ale co jeśli pozostałe polskie gatunki wykiełkuja? Jest ostatnio piękna pogoda, ciepło i dużo słońca więc to możliwe i co teraz?
Jeśli agrowłókniną okryje takie wykiełkowane na zime da to coś?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

To normalne , że wykiełkował, tak ma być.Chodzi o to żeby za duży szczypior nie wyrósł do zimy bo może ( ten szczypior) przemarznąć w zimie.Na razie nie okrywaj agrowłókniną żeby nie podnosić bardziej temperatury, nakryj jak będzie miał już spaść śnieg i wystąpi poważniejszy mróz.
Takie przymrozki do - 7*C czosnek powinien wytrzymywać bez okrycia.
Jeżeli nawet zdarzy się, że szczypior wyrośnie przed zimą i przemarznie trochę w zimie to jest szansa że czosnek i tak urośnie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”