Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: grudnik - schlumbergera

Post »

Przepiękne okazy. Dowód na to, że masz rękę do roślin (tu GRUDNIKÓW :lol:, sorry ale niektóre, poprzednie posty przyprawiły mnie o ból głowy) :) Szczególnie kwitnący na żółto przypadł mi do gustu, choć tylko jeden kwiat :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Artur89 pisze:Przepiękne okazy. Dowód na to, że masz rękę do roślin (tu GRUDNIKÓW :lol:, sorry ale niektóre, poprzednie posty przyprawiły mnie o ból głowy) :) Szczególnie kwitnący na żółto przypadł mi do gustu, choć tylko jeden kwiat :D
Rękę do tych właśnie roślin ma moja żona :D . Żółty kupiłem w jakimś markecie w Niemczech w grudniu 2008r podczas podróży służbowej. I wtedy faktycznie miał tylko jednego kwiatka. Od tego czasu kwitł dwa razy do roku (na Wielkanoc i Boże Narodzenie) i jak widać na zdjęciach całkiem obficie.
Ten różowy faktycznie jest wielki, pędy główne są już zdrewniałe a średnica korony ma jakieś 80-90 cm. Nie pamiętam ile ma lat - ale na pewno więcej niż 6-7 lat.
Najbardziej podoba mi się kupiony ostatniej zimy w Biedronce biały. Na razie jest malutki ale szybko rośnie. Żona przesadza je do większych doniczek co dwa - trzy lata.

Serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe jakoś mi umknęły opisy do zdjęć - całą uwagę skupiły kwitnące rośliny :wink: Tak więc gratulację dla żony! :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zazdroszczę takich wspaniale zielonych łapek do Grudników.
Mi one wcale nie idą. Nie dość ,że stoją w miejscu to jeszcze nie kwitną.
W tym sezonie bestyjki wyrzuciłam na dwór w cień. Nie chce na nie patrzeć. Może trochę takiej zaprawy zmieni ich stosunek do życia. Znajdą swe powołanie wreszcie. na razie nabrały jędrności . ;:108
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dobrze Kasia zrobiłaś :wink: Co prawda ja dałem swojemu okres spoczynku ale zapomniałem o nim i tak sobie 'leżał' w kącie przez 2-3 tygodnie (czasami go prysnąłem) i zaczął puszczać pąki by zwrócić moją uwagę. I zwrócił. Zacząłem go podlewać to zrobił się jędrny i powiększył pąki plus wypuścił nowe przyrosty. Myślę, że na weekend pokaże mi kwiaty :D Tak w wolnym tłumaczeniu :lol: Ale coś w tym jest - chyba faktycznie nie ma co sie cackać z roślinami bo w naturze nikt się z nimi nie szczypie a natura jest jaka jest :wink:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Artur89 pisze: Ale coś w tym jest - chyba faktycznie nie ma co sie cackać z roślinami bo w naturze nikt się z nimi nie szczypie a natura jest jaka jest :wink:
Faktycznie to prawda. Roślina musi mieć swoje miejsce - my od kilku lat go nie zmieniamy, trzeba co jakiś czas podlewać i czasami jak się przypomni - zasilać.
A tak dla przypomnienia. Grudnika tnie się tylko wtedy gdy chce się ukorzenić odnóżkę. Pąki kwiatowe bowiem zawsze pojawiają się na nowych odnóżkach. Więc jak obserwuję pojawianie się nowych "liści" - to wiem, że będą kwiatki.

Serdecznie,
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Zaczęły kwitnąć moje grudniczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

duju pisze:Zaczęły kwitnąć moje grudniczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek
... ładne kolory tych grudników, wcześnie zakwitły.
Mój "grudnik" wrócił dopiero wczoraj z balkonu do mieszkania, po dwutygodniowym przechłodzeniu przy nocnych spadkach temperatury do 8 - 6 st C. Na noc okrywany był agro-włókniną, żeby uchronić go przed przemarznięciem. Balkon mam obudowany szybami. Jest leciutko podlany, jeszcze nie ma widocznych zalążków - zawiązków pąków kwiatowych. Jutro wstawię fotkę jak się prezentuje.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... obiecana fotka:

Obrazek

... po "chłodzeniu" na balkonie od 1. 10 - 17. 10 i po pierwszym podlaniu, najmłodsze człony "napęczniały, na starszych widać maleńkie pąki kwiatowe, których przy pisaniu poprzedniego postu nie zauważyłem. Pąków kwiatowych jak na razie nie ma zbyt wiele, chyba zbyt późno wstrzymałem podlewanie przed jesiennym spoczynkiem. Roślina ma bardzo dużo młodych członów nie w pełni dorosłych - wykształconych.
Mieczysław
Awatar użytkownika
opiumtattoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 paź 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka. Dante Alighieri "
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

opiumtattoo pisze:Mój grudnik . Postanowiłam się pochwalić swoim okazem. :D
Bardzo ładny, kolor białoróżowy, nieprawdaż :?:. Mój wydaje się mieć nieco mniej różowego a więcej białego koloru - ale to powinno byc widać jak kwiaty rozkwitną w pełni.
Moje biały i żółty na razie mają malutkie pączki kwiatowe, natomiast czerwono-różowy pokazuje zaledwie pączki wielkości główki od szpilki. Ale zazwyczaj żółty i różowy kwitły wcześniej.
Za to zdobyłem w tym roku odnóżko kaktusa wielkanocnego, z czterech przyjęły się trzy i jak na razie rosną sobie całkiem nieźle. a kwitnąć powinny wiosną.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dzisiejsze moje kwitnienia ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nabrały szybkiego przyspieszenia, niech tylko nie będą zwiastunem długiej i mroźnej zimy :) :wink: !
Mieczysław
Awatar użytkownika
opiumtattoo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 paź 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Za to zdobyłem w tym roku odnóżko kaktusa wielkanocnego, z czterech przyjęły się trzy i jak na razie rosną sobie całkiem nieźle. a kwitnąć powinny wiosną.[/quote]

Andrzeju no to mamy podobnie ja tez w tym roku dodalam do mojej kolekcji kaktusa wielkanocnego. póki co jest na etapie ukorzeniania sie. Oby mi sie udalo .... Widzialam ten Twoj zolty skarb... no cudo ;:63 Ten czerwony tez sliczny. :wink: Dzis moj grudniczek pokazal w calym wikwicie swoje pieknoty , a musze przyznac ze jest caly zasypany paczkami.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94e7dcc695e324eb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28fbd84399eb0f2d.html

Mam jeszcze male pytanko , jak Wy wklejacie tu zdjecia.... bo ja potrafie tylko linki :( .
Z gory dzia za pomoc ;:180 ;:180
"Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka. Dante Alighieri "
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Śliczne, taki czerwony mi się marzy :oops:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”