Witam wszystkich jestem tu nowy, w realu jakże młody, ale czymś tam też zapewne mogę się pochwalić i coś od siebie dodać :P
To moja jedna z 3 Metasekwoi (zdjęcie z 2008 roku)
Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Rok posadzenia 73, miejscowość podwarszawska,
Metasekwoja i tak jest jak na swój wiek niska(kilkanaście metrów) ale w roku 85 bodajże uderzył w nia piorun i zamiast jednego pnia, wykształciła u podstawy 5 nowych i tak teraz rosnie.
Sadzona w tym samym roku Metasekwoja na sadybie(Warszawa) ma około 20m wysokości, więc gdyby nie piorun trzasnął, ta ze zdjęcia była by taka sama
Co mogę dodać.
Nie lubi sąsiedztwa szybko rosnących drzew, nie ma tej siły przebicia, drugi okaz na tej samej działce w okolicy drzew iglastych jest w wieku tym samym, a o 1/3 niższy, co pare lat zamierają jej gałęcie, po czym się odradzają i tak w koło.
Tu były pytania a propos wytrzymałości na
wiatr. Z doświadczenia jest to jedno z najbardziej wytrzymałych drzew na wiatr w roku ubiegłym(2010) przy wietrze o prędkości 130km/h bądź większej, metasekwoja stoi bez szwanku, ale po prawej daglezje zostały wyrwane z korzeniami, jak większość okolicznych drzew!!!
basia tel
to jest za duże drzewo by rosło coś obok niego. Jako młode nie rośnie, tak bardzo szybko, ale w przyszłości wszystko w obrębie przynajmniej 2-4 metrów zaniknie. Więc doradzam przesadzenie. A drugi aspekt to to że "modrzew bagienny" lubiący gleby wilgotne, rośnie z iglakami lubiącymi bardziej susze niż wilgoć, złe miejsce i złe sąsiedztwo.
Pozdrawiam.