Pilarki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
kwiczol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 gru 2007, o 11:45

Post »

Co do piły używanej to posiadam starego stihla ms 07 (bodajże bo napis nieczytelny-i tu od razu prośba o jakieś informacje ile ma koni itp) niestety niechodząca i tu może wykorzystam doświadczenie Hanki i oddam do serwisu ale mam pewne wątpliwości czy pakować pieniądze w starego i ciężkiego rupcia .

PS Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i proszę o opinie dot. pilarek stiga(intryguje mnie bo strasznie dużo schodzi ich na allegro)
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Ja również jestem posiadaczem pilarki stihl. Model 027. Nie jest to wielka piła, bo też tak nie jest mi potrzebna, ale ma swój potencjał i potężną moc. Wycięła już w swojej historii potężnego orzecha włoskiego i starą czereśnię. Ale najczęściej jest stosowane przeze mnie do cięcia drewnianych bali przeznaczanych na opał. Przez 7 lat użytkowania nie zdarzyło się jej nic oprócz wymiany śruby napinającej łańcuch. Myślę, że pilarki stihl to najlepszy wybór, moja to udowodniła bo pomimo próby czasu nadal wygląda jak nowa(dobra jakość wykonania i plastików) i świetnie służy. Gdyby tylko nie trzeba było ostrzyć łańcuchów tak jak bezawaryjna jest moja piła. No cóż, marzenia...
PS Kwiczol, najpierw porozglądaj się z jakąś pilarką, sprawdź ofertę rynkową i ceny, a później idź do serwisu i sprawdź ile kosztowałaby naprawa. Wtedy podejmij decyzję czy opłaca się remontować stary sprzęt czy też warto kupić coś nowego.
saikei
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2008, o 20:19
Kontakt:

Post »

Witam.osobiście polecam sthilla mam doswiadczenie przy pracy z tymi pilarkami i nigdy nie zawodzą
danwaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2008, o 00:28

Post »

Jeśli ktoś chce coś z wyższej półki to polecam stihla albo już zapomianego johnsereda (z husqwarny).
A jeśli coś tańszego a również dobrego to Partner,

p.s.
w castoramie widziałem ostatnio pilarkę Ryobi 45 cm 2.2 Km za prawie 500 zł. Z tego co mówili to dobra pilarka w dobrej cenie.
pzdr
grabkowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2008, o 21:11

Re: Pilarki

Post »

kwiczol pisze:Prośba jest również do użytkowników innych pilarek o napisanie opinii(model, cena, wady, zalety,serwis) o swoich aktualnie użytkowanych pilarkach ponieważ ułatwiło by to zadanie takim ludziom jak ja którzy planują rozsądny i udany zakup.
Ja od kilku dni jestem szczęśliwym użytkownikiem pilarki elektrycznej BOSCH AKE 35. Mam co prawda przepracowane dopiero 2 godziny, ale to były efektywne godziny.
Sprzęt się sprawdza.
Zjawisko odrzutu (czego bałem się najbardziej) właściwie nie występuję. Napinanie łańcucha równie bezproblemowe. Mimo tak małego doświadczenia to polecam tę pilarkę.
A cena? Ja kupiłem przez internet za 350 zł, a dzień wcześniej widziałem tę samą w sklepie "wielkopowierzchniowym" za (bodajże) 579zł.
PiotrBe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2008, o 12:33

Post »

Niestety mojego stihla udało mi się zajechać - co było trudne, dlatego nadal tę markę będę polecał. JEdnak postanowiłem poeksperymentować i kupić sprzęt mniej znanej na polskim rynku firmy - co oczywiście przekłada się na cenę- mianowicie firmyjapońskiej Shindaiwa Brzmi nieco jak nazwa "marketówek" z gwarancją na 8 motogodzin;). Sprzętu używam dośc często i przedstawił mi go sprzedawca sklepu, w którym zaopatruję się w narzędzia i maszyny. Skusiła mnie cena, mianowicie model o mocy 3,3 konia nabyłem za 1690 zł (porównywalny stihl 3,5 KM kosztuje 2319 zł), i GWARANCJA producenta na 4000 motogodzin. Łańcuchy i prowadnice są "typowe" więc nie ma najmniejszego problemu z nabyciem ich w jakimkolwiek sklepie, zajmującycm się tą branżą. Dzisiaj odpaliłem sprzęt na godzinkę, żeby sprawdzić jak "leży w dłoni" i jestem pozytywnie zaskoczony - odpali go nawet niezbyt silna osoba, dzięki systemowi wspomagającemu rozruch - jakieś sprężyny czy coś, nie do końca wiem jak to rozwiązują. Wiem tylko, ze montują to w mniejszych Stihlach i nazywa się to elasto-start. Maszyna, jest dobrze wyważona i bardzo dobrze się nią pracuje. Chcę kupić w tym sezonie jeszcze nożyce do żywopłotu i na pewno będą tej samej firmy. Przede wszystkim d;atego, ze nie płacę 600 zł za napis jak w przypadku stihla, a jakość otrzymuję identyczną, a może nawet lepszą. Zresztą jeśli macie jakieś pyatania, chętynie na nie odpowiem, a tymczasem jeszcze jej poużywam i wtedy dla zainteresowanych tematem napiszę więcej.

P.S. Kolego Grabkowy, zjawisko odrzytu możesz zminimalizować, a nawet wyeliminować, starając się nie dotykać przecinanej kłody górnym końcem prowadnicy w czasie szybkiego ruchu łańcucha. Nie ma pilarek, które nie odbijają, bo to normalne zjawisko, po dotknięciu drewna, miejscem, gdzie łańcuch "zawraca". Producenci, aby zwiększyć bezpieczeństwo pracy specjalnie łagodzą końcókę prowadnicy ( po tym możńa odróżnic pilarki profesjonalne, od tych do użytku domowego-), oczywiśćie zmniejsza to siłę odbicia, ale zjawiska nie eliminuje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Używamy pilarki Ms250 Stihl, pracuje bezawaryjnie, odpala natychmiastowo. Tnąc ok. 20 m szesc. rocznie twardego drzewa do kominka. Przy wyborze (właściwie tylko H a S) istotny był stosunek mocy do wagi i system antywibracyjny. Prowadnica to nie wszystko to właściwie tylko element reklamowy. Jeśli coś ma śię sprawdzić i działać przez kilka czy nawet kilkanaście lat to niestety kosztować musi trochę więcej. Jedyna wada to cena zakupu i tyle.
Zawodowi pilarze uważają obie te firmy za równoważne - często to może być kwestia gustu (zwłaszcza przy profesjonalnych modelach)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
TATA 33
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2010, o 09:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam polecam stihla sam posiadam stihla MS230 już 6-ty sezon i ani razu mnie nie zawiodła.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy mógłby ktoś coś napisać w sprawie pilarek do pielęgnacji drzew, tzw. gałęziarek? Jestem na etapie kupna i interesują mnie opinie na temat dostępnych modeli i sposobu użytkowania. Jeśli ktoś coś w tym temacie posiada to proszę o wskazówki. :wink:
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Zamieściłem kiedyś swoją opinię dot. gałęziówki na FO i jej nie zmieniam. Od tamtego czasu byłem raz w serwisie ze względu spadek mocy, spowodowany podobno zanieczyszczeniem jakiś kanałów paliwowych. Wymiana świecy, ostrzenie łańcucha - słowem eksploatacja. Nie używam tej pilarki do akcji np cięcia grubego drewna kominkowego. Prace ogrodowe, czyszczenie lasu itp. - do tego w zupełności wystarcza.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Zależy czego się oczekuje od pilarki. Na rynku jest naprawdę duży przedział - od, mówiąc brzydko, chłamu do naprawdę dobrych maszyn. Do niewielkiego cięcia spokojnie wystarczy Ci Stihl MS180 (czy 181, bo już nie wiem jaki model jest najnowszy) lub jego odpowiednik w Husqvarnie. Makita (Dolmar), Oleo-Mac, Shindaiwa, Echo... to są maszyny, które jak kupisz to będziesz zadowolony. Partner, moja Ama, Hitachi i inne też nie są złe a są tańsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”