Żywopłot z jałowca

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: żywopłot

Post »

zdzislaw pisze:.... boję się tylko żeby mi w zimie nie
zmarzły
Dlaczego więc nie przełozysz tych nasadzeń na wiosnę?
To zdecydowanie lepszy okres dla iglaków. :D
zdzislaw
50p
50p
Od: 8 kwie 2007, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

żywopłot

Post »

Mam prawie gołą działkę, chciałbym jak najszybciej ją zagospodarować i chociaż
trochę się osłonić, czekanie do wiosny to prawie pół roku.
Pozdrawiam Zdzisław
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Polecam Skyrocketa lub szmaragdy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

zdzislaw pisze:Mam prawie gołą działkę, chciałbym jak najszybciej ją zagospodarować i chociaż
trochę się osłonić, czekanie do wiosny to prawie pół roku.
Pozdrawiam Zdzisław

Tymbardziej polecam wstrzymanie się z nasadzeniami iglaków do wiosny.
Możesz ponieść ogromne straty w swoich krzewach bo to właśnie wysuszające wiatry głównie
czynią spustoszenie wsród iglaków.
Chociaż :) rozumiem Twoją niecierpliwość
mnie też tak daleko do wiosny. :wink: :D
zdzislaw
50p
50p

żywopłot

Post »

Tak rzeczywiście będę sadził na wiosnę "SKYROCKETA" ponieważ i w szkółce tak mi
doradzono. W tej chwili można w szkółkach kupić iglaki w pojemnikach i można je
w zaszdzie posadzić bez groźby wymarznięcia, ale sadzonki są już przebrane i nie
najlepszej jakości, doradzono mi sadzenie na wiosnę większy wybór, lepsza jakość
nie tylko w pojemnikach, ale także kopane gołe korzenie, znacznie tańsze. Wiosna
okres sadzenia iglaków.
Pozdrawiam Zdzisław
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Ostatnio sadziłem właśnie kopane przy ogrodzeniach 30 szt wszystkie się przyjęły . Pamiętaj o podlewaniu .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

zdzislaw pisze:działka niewielka i wąska.
Jeśli posadzisz sobie strzeliste iglaki wzdłuż tej wąskiej działki, wyda się jeszcze węższa :) Przemyśl dokładnie plan nasadzeń, nie spiesz się, łatwiej przecie przenosić rośliny na papierze, niż w naturze, prawda? Może lekko sfalujesz linię nasadzeń przy ogrodzeniu? Albo dołożysz jakieś mniej kolumnowe formy? A może dasz co jakiś czas jakieś krzewy liściaste?

Nie rób jednolitej, płaskiej ściany z jednakowych iglaków, sam się nią szybko znudzisz :lol:

Pomyśl też o pnączach na płocie, zajmują mniej miejsca w poziomie, a są bardzo dekoracyjne i niektóre są całkiem mało wymagające.

Koniecznie kliknij w wyszukiwarkę i wpisz "płot" czy "żywopłot".
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Pomyśl też o pnączach na płocie
Wszystko zależy od tego co na to sąsiad powie :D
zdzislaw
50p
50p

żywopłot

Post »

Od tej strony co chcę się osłonić żywopłotem to sąsiad nic nie powie, bo od lat nie uprawia
dziąłki, na której rosną wysokie chwasty i sa, wylęgarnią kretów, ślimaków, żmij,
nornic, właśnie teraz nornice zaczynają operować i przechodzić na moją działkę podgryzając
wszystkie posadzone rośliny. Walka z nornicami to jak walka z wiatrakami, nie da się tego
wytępić, jestem zrozpaczony, bo z tym problemem nie mogę sobie poradzić.
W upały na taras przychodzą żmije które wygrzewają się w słońcu.
Pozdrawiam Zdzisław
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dla mnie byłaby to tragedia,mieć w sąsiedztwie żmije nie mówiąc już o tym,że przyłaziłyby na taras!!!! :evil: :cry:
Nie wyobrażam sobie takiej egzystencji ale nasza koleżanka kryska ma na swoim terenie takich współlokatorów i umie z nimi współżyć,więc może jest możliwa akceptacja tego towarzystwa?
Jednak nie zazdroszczę Tobie... :?
W jakim rejonie kraju mieszkasz Zdzisławie?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

zdzislaw pisze:...Walka z nornicami to jak walka z wiatrakami, nie da się tego
wytępić, jestem zrozpaczony, bo z tym problemem nie mogę sobie poradzić...
O zwalczaniu nornic piszemy trochę w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=193&start=0 (są 4 części)
Dodatkowo oprócz opisanego w podanym temacie sposoby zwalczania nornic, mysz, ... jesienią i zimą w różnych miejscach wysypuję truciznę TOXAN – granulat na nakrętki od słoików i nakrywam to plastykowymi pudełkami po margarynie (pudełka obciążam z góry kamieniem, deską lub blachą by nie zerwał go wiatr). W pudełkach z boku robię otwory by weszła do środka mysz, nornica. O tej porze roku truciznę muszę dosypać raz na 2 tygodnie. Jest to dość skuteczny sposób, bo o tej porze roku szkodniki mają trudności z pokarmem.
Pozdrawiam Andrzej.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Zdzisłąwie faktycznie walka z nornicami to walka do upadłego i tak one w zasadzie wygrywają.
Próbuj wszystkich metod to chociaż trochę im życie utrudnisz ( nornicom ).
Siokens
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 12:28

Post »

Jeśli miałbym polecać z jałowców to tylko i wyłącznie Blue Arrow gdyż odmiana Skyrocket jest powoli na wymarciu!! Szkółkarze przestają tą odmianę produkować z powody bardzo groźnej choroby grzybowej która coraz częściej je atakuje. Zdarza sie że zamierają dorosłe egzemplarze a co gorsze nie ma za bardzo czym tego zwalczać. Wiec polecam Blue Arrowa bo to odmiana bezpieczniejsza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Siokens pisze:Jeśli miałbym polecać z jałowców to tylko i wyłącznie Blue Arrow gdyż odmiana Skyrocket jest powoli na wymarciu!!
E tam, jakim wymarciu :) To fakt, jest atakowana szczególnie w mojej okolicy doszło w ostatnich latach do masakry, zostały zaatakowane młode pędy, całe krzewy były brązowe, ludzie zaczęli masowo wycinać bo widok był naprawdę obrzydliwy ale ci którzy jednak wykazali pewną cierpliwość po jakichś dwóch latach mają z powrotem piękne skyrockety... jest życie, a więc i jest nadzieja!!! :lol:
Siokens
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 12:28

Post »

Nie wiem ale rozmawiałem w tym sezonie z kilkoma poważnymi szkółkarzami w Polsce na ten temat. Twierdzą jednogłośnie że Skyrockety od jakiegoś czasu są bardzo podatne na tą chorobę a co za tym idzie opłacalność hodowli tej odmiany spada!!( wiec po prostu przestają ją produkować) Nie wiem jak Ty ale jak ja mam do wyboru dwie odmiany bardzo podobne do siebie (Blue Arrow jest troszkę węższy) to wole wybrać tą która choruje znacznie rzadziej!! Po prostu po co ryzykować! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”