Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2
Dziękuję, kolejnym osobom za miłe przywitanie.
Cieszę się, że mnie odwiedzacie.
Alusia witam po tak długim czasie.
Justynko te pąki na Cymbidium pokazałam już w pierwszej części na 87 str. Przez te kilka dni znacznie urosły i jutro zrobię nowe fotki.
A teraz mój nowy nabytek.
Paphiopedilum Armeni-White x emersonii
Moja kwitnąca gromadka Paphiopedilum
Masdevallia torta w połowie rozkwitu
i inne ujęcie
Cieszę się, że mnie odwiedzacie.
Alusia witam po tak długim czasie.
Justynko te pąki na Cymbidium pokazałam już w pierwszej części na 87 str. Przez te kilka dni znacznie urosły i jutro zrobię nowe fotki.
A teraz mój nowy nabytek.
Paphiopedilum Armeni-White x emersonii
Moja kwitnąca gromadka Paphiopedilum
Masdevallia torta w połowie rozkwitu
i inne ujęcie
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ups...to może przegapiłam tę fotkę cymbidium Czekam na kolejne zdjęcia, ciekawe, czy już troszku pędzik podrósł?
Wow....co za gromadka sabotków. Powiedziałabym "kolorowa rodzinka"
A masdevallia Torta jest na mojej liście masdevalli na pozycji nr 4 Twoja, piękna. Duże ma kwiatuszki?
Wow....co za gromadka sabotków. Powiedziałabym "kolorowa rodzinka"
A masdevallia Torta jest na mojej liście masdevalli na pozycji nr 4 Twoja, piękna. Duże ma kwiatuszki?
- Kaja-gr
- 200p
- Od: 24 kwie 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Cudne nowe białe Pahpioedilum
to z zielonym niby popularne ale jednak śliczne i jak dla mnie oryginalne ;)
No takiej Masdevallii jeszcze nie widziałam chyba bardzo ładne ma kolorki. Chyba poszukam jakiejś hybrydy na razie dla siebie. Bardzo ładne są i chyba tez niezbyt duże generalnie..
to z zielonym niby popularne ale jednak śliczne i jak dla mnie oryginalne ;)
No takiej Masdevallii jeszcze nie widziałam chyba bardzo ładne ma kolorki. Chyba poszukam jakiejś hybrydy na razie dla siebie. Bardzo ładne są i chyba tez niezbyt duże generalnie..
-
Justynko, kwiat M. torta jest 3 cm długi razem z wąsami. Cymbidium urosło już sporo i widać pojedyńcze pączki.
Kaja to zielone też bardz mi się podoba. Ja zresztą kocham je wszystkie. Masdevallie są bardzo wdzięczne i jest sporo co nadaje się na uprawę parapetową. Możesz spróbować.
Kaja to zielone też bardz mi się podoba. Ja zresztą kocham je wszystkie. Masdevallie są bardzo wdzięczne i jest sporo co nadaje się na uprawę parapetową. Możesz spróbować.
- justus27
To m.torta zostaje na liście chciejstw. Była z "?", bo myślałam, że ma malusieńkie kwiatuszki...
Urósł pędzik Powiadasz...to musi być piękny widok. Takie pączuszki przed rozwinięciem chyba najładniej wyglądają...
Urósł pędzik Powiadasz...to musi być piękny widok. Takie pączuszki przed rozwinięciem chyba najładniej wyglądają...
-
Ona należy do średniej wielkości. Liście są długie na 25 cm. Kwiat rośnie do 20 cm. i jest kolorystycznie ładny ale trochę się gubi w zieleni. Ma jednak swój urok.
- justus27
Joane...paseczki mnie zaintrygowały w tej odmianie ;) Reszta listy chciejstw masdevalli to są "gładkie" gatunki. Tzn. kwiatuchy bez plamek i kropek
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dziewczyny,zróbcie mi,proszę,taką małą /no powiedzmy 5-6 szt/ listę Masdevalli na początek. /to jeszcze nic postanowionego,ale kto wie???/
- justus27
Henryku- chętnie Ale...nie wiem, jakie kwiaty Ci się podobają. Każdy ma te swoje "ulubione". Ja szukałam "wielkokwiatowych" masdevalli a o małych liściach. Potem musiałam nieco skrócić listę i na razie na niej mam około 10 sztuk. Pewnie nieraz się jeszcze zmieni...
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Wszystkie mi się podobają.
Ale masz rację,wyskoczyłem z tym jak Filip z konopii,wypadałoby coś więcej wiedzieć.
No to do lektury!Mam na to caaałą zimę.
Ale masz rację,wyskoczyłem z tym jak Filip z konopii,wypadałoby coś więcej wiedzieć.
No to do lektury!Mam na to caaałą zimę.
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Asiu nowy nabytek ma w sobie klasę i elegancję Jego kwiat w porównaniu do całości rośliny wydaje się być bardzo duży No i widzę, że jest już drugi pęd z pączkiem Wiesz może czy to seryjny sabotek ?:)
Masdevallia torta już niedługo ukaże swoją całą piękna "twarz" Proszę zrób jej wtedy małą sesyjkę zdjęciową dla nas tu tak licznie zgromadzonych Forumowiczów
Justynko proszę podaj mi tu albo na PW listę tych Masdevalli o małych liściach, a wielkich kwiatach proszę
Masdevallia torta już niedługo ukaże swoją całą piękna "twarz" Proszę zrób jej wtedy małą sesyjkę zdjęciową dla nas tu tak licznie zgromadzonych Forumowiczów
Justynko proszę podaj mi tu albo na PW listę tych Masdevalli o małych liściach, a wielkich kwiatach proszę
-
Henryku, ja na jutro przygotuję Wam listę Masdevalli, które się nadają do uprawy parapetowej i wytrzymują temperatury umiarkowane.
Ja sama posiadam niektóre i nie ma z nimi problemu.
Są też bardzo małe 10-15 cm. wysokości całej rośliny, potem średniej wysokości jak torta i wiele ostatnio pokazanych. Przyczym mają różnej wielkości kwiat.
I te ostatnie wysokie i przeważnie zimnoluby. Liście są długości 30-40 cm a pęd kwiatowy sięga do 60 cm.
Podstawowe warunki to chłodne po umiarkowane temperatury, wysoka wilgotność powietrza 60% - 80% i dużo świerzego powietrza. Ja obecnie w słoneczna dni codziennie je spryskuję w deszczowe co dwa dni.
Justynko to właśnie te paski i kształt mnie fascynują.
Moniko, to Paphiopedilum ma wyjątkowo duży kwiat i na drugiej rozecie jest nowy pęd i jest seryjny.
Jutro będą kolejne zdjęcia z Masdevalli i innych.
Ja sama posiadam niektóre i nie ma z nimi problemu.
Są też bardzo małe 10-15 cm. wysokości całej rośliny, potem średniej wysokości jak torta i wiele ostatnio pokazanych. Przyczym mają różnej wielkości kwiat.
I te ostatnie wysokie i przeważnie zimnoluby. Liście są długości 30-40 cm a pęd kwiatowy sięga do 60 cm.
Podstawowe warunki to chłodne po umiarkowane temperatury, wysoka wilgotność powietrza 60% - 80% i dużo świerzego powietrza. Ja obecnie w słoneczna dni codziennie je spryskuję w deszczowe co dwa dni.
Justynko to właśnie te paski i kształt mnie fascynują.
Moniko, to Paphiopedilum ma wyjątkowo duży kwiat i na drugiej rozecie jest nowy pęd i jest seryjny.
Jutro będą kolejne zdjęcia z Masdevalli i innych.
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Ooo mi też się przyda taka lista Masdevalli "parapetowych" Będę wdzięczna Asiu za ukazanie takiej listy. Malutkie pytanko: spryskujesz swoje po liściach czy po sphagnum?
Czekam na kolejne zdjęcia
Czekam na kolejne zdjęcia