Nasze/Moje bonsai
Nasze/Moje bonsai
Witam wszytskich, naprawdę ciekawe okazy baonsai prezentujecie, przyznam szczerze, że ja preferuję bonsai z iglaków - głównie z sosen. Chociaż w tym roku zamierzam jescze pozyskać buka pospolitego i kształtowac go na bonsai - ma piękne naturalnie układające się poziomo gałęzie. Tymczasem zamieszczam kilka zdjęć moich bonsai z sosen pospolitych i modrzewia:)
Re: Moje bonsai
Najstarsza sosna 22 latka to ta na samej górze. , Modrzew 6 lat, sosenka kaskadowa ok 7, a ta pochylona 8. Mam też kosodrzewinkę około 5 letnią, którą formuję od dwóch lat i na efekt przyjdzie poczekać jeszcze z rok do dwóch lat - pozostałe sosenki około dziesięciu sztuk w formie przygotowawczej tzn. niektóre w gruncie przyrastają na grubość w pniu, posostałe odrutowane przyjmują odpowiedni kształt w normalnych donicach - jak dobrze przezimują zamierzam coś z nimi zacząć robić od wiosny:)
- lukasek-1988
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2008, o 05:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje własne BONSAI
Witam
Mam na imię Łukasz, jestem początkującym ogrodnikiem, fascynują mnie drzewka BONSAI i chciałem się pochwalić własnymi drzewkami. Z tego względu że jestem ograniczony do dwóch parapetów moja kolekcja bonsai jest mała. Moja pierwsza przygoda z BONSAI zaczęła się gdy dostałem od narzeczonej kilka lat temu Fikusa :
Niedawno w biedronce pojawiły się Fikusy Retuza i wpadłem na pomysł by sobie je kupić i dodać coś od siebie:
Od Siebie oczywiście dodałem doniczki i żwirek.
Mam jeszcze BONSAI z Klonów Palmowych, co prawda nie jest to roślina doniczkowa domowa ale fotki pokażę:
Czekam na komentarze (mile widziana krytyka i porady)
Pozdrawiam
Mam na imię Łukasz, jestem początkującym ogrodnikiem, fascynują mnie drzewka BONSAI i chciałem się pochwalić własnymi drzewkami. Z tego względu że jestem ograniczony do dwóch parapetów moja kolekcja bonsai jest mała. Moja pierwsza przygoda z BONSAI zaczęła się gdy dostałem od narzeczonej kilka lat temu Fikusa :
Niedawno w biedronce pojawiły się Fikusy Retuza i wpadłem na pomysł by sobie je kupić i dodać coś od siebie:
Od Siebie oczywiście dodałem doniczki i żwirek.
Mam jeszcze BONSAI z Klonów Palmowych, co prawda nie jest to roślina doniczkowa domowa ale fotki pokażę:
Czekam na komentarze (mile widziana krytyka i porady)
Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
Re: Moje własne BONSAI
Jak dla mnie super
Najbardziej spodobał mi się ten ostatni... ma w sobie coś fajnego
Najbardziej spodobał mi się ten ostatni... ma w sobie coś fajnego
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie również spodobał się ten ostatni....daleko w przyszłości może być świetną roślinką!
Witamy Cię na forum co jeszcze tam masz?
Witamy Cię na forum co jeszcze tam masz?
- lukasek-1988
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2008, o 05:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Postaram się niedługo zrobić jakieś zdjęcia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kraina, którą Bóg stworzył na ziemi. Był to ogród, w którym Stwórca umieścił człowieka. Przez rajski ogród płynęła rzeka. Miała ona nawadniać roślinność, którą Bóg stworzył w raju. Rośliny były bujne, zielone i piękne.
oj, tak ten ostatni jest "uroczy" ale nie powiem żeby reszta fikusików mi się nie podobała . Super Czekam na więsej foteczek
- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Witam
Te dwa z klonów palmowych są powalające
Te dwa z klonów palmowych są powalające
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
-
- 50p
- Od: 21 lut 2012, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Klony zostaw teraz w spokoju. To młode drzewka. Wsadź do ziemi lub głębokiej donicy. Tam nie ma pnia więc musisz poczekać kilka lat na przyrost.
Powodzenia
Klony zostaw teraz w spokoju. To młode drzewka. Wsadź do ziemi lub głębokiej donicy. Tam nie ma pnia więc musisz poczekać kilka lat na przyrost.
Powodzenia
kurcze ten wygląda jak człowiek, który odwrócił głowę w bok i drapie się w tyłek ;) Bardzo mi się podoba ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Witaj
Sama nie mam bonsai ale na pewno z ciekawością będę śledzić Twój wątek. Fajne okazy o by jak najwięcej w Twojej kolekcji.
Pozdrawiam
Sama nie mam bonsai ale na pewno z ciekawością będę śledzić Twój wątek. Fajne okazy o by jak najwięcej w Twojej kolekcji.
Pozdrawiam
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova