Rośliny z południowego parapetu
Re: Rośliny z południowego parapetu
Casais Szeflera jeszcze podrosła, zajmuje sporo miejsca...na wiosnę przytnę gałęzie, odmłodzi się i zagęści Dodam że zaczęły grzać grzejniki nie gubi liści, nieraz gubiła większą połowę :P
maribat ile lat ma to nie wiem, kupiłam dorosły okaz ze względu na ciernie. Prawie wszystkie miały bordowy kolor, na cierniach są wypustki w formie harpuna. Na szczęście są nie groźne, można dotykać
Dzisiaj coś znalazłam na Euphorbia mammillaris fa. variegata, kwitnie po raz pierwszy zamiast odpoczywać
Strasznie malutki ten kwiatek, wielkość łebka od zapałki
Po raz pierwszy zaczęła kwitnąć Mammillaria :P
maribat ile lat ma to nie wiem, kupiłam dorosły okaz ze względu na ciernie. Prawie wszystkie miały bordowy kolor, na cierniach są wypustki w formie harpuna. Na szczęście są nie groźne, można dotykać
Dzisiaj coś znalazłam na Euphorbia mammillaris fa. variegata, kwitnie po raz pierwszy zamiast odpoczywać
Strasznie malutki ten kwiatek, wielkość łebka od zapałki
Po raz pierwszy zaczęła kwitnąć Mammillaria :P
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja cały czas się zastanawiam co zrobić, by doprowadzić moje kaktusy do kwitnienia? Pięknie Ci kwitną.
Pieknie kwitną kłujaki - na Euphorbia mammillaris fa. variegata może pojawią się kolejne kwiaty?
Piękności-zdradz proszę tajemnicę co robisz ,że kłujaczki tak pięknie Ci zakwitły?
Witajcie, to nie żadna tajemnica kaktusy muszą przejść okres spoczynku
Od października do kwietnia trzeba przenieść do suchego pomieszczenia plus 8-10 stopni.
Ograniczam podlewanie, mieszanka w której siedzą jest prawie sucha. W wilgotnym pomieszczeniu i z mokrą ziemią mogą zgnić.
W tym roku wszystkich nie wyniosę, mam za zimne pomieszczenie temperatura spada prawie do zera, w tamtą zimę kilka umarzło.
Pozostałe stawiłam blisko szyby i ograniczyłam podlewanie, podleję sporadycznie przez ten okres jakieś dwa razy...
Od strony grzejnika stoją inne rośliny pokojowe, te od strony okna maja chłodniej :P
Jeszcze jedna Euphorbia, przesadziłam do większej doniczki, przez całe lato podrosła i wygląda na bardzo zdrową :P
Jest bardzo uczulona na odrywanie bocznych przyrostów, po oderwaniu zaczęła się marszczyć...myślałam że już po niej
Od października do kwietnia trzeba przenieść do suchego pomieszczenia plus 8-10 stopni.
Ograniczam podlewanie, mieszanka w której siedzą jest prawie sucha. W wilgotnym pomieszczeniu i z mokrą ziemią mogą zgnić.
W tym roku wszystkich nie wyniosę, mam za zimne pomieszczenie temperatura spada prawie do zera, w tamtą zimę kilka umarzło.
Pozostałe stawiłam blisko szyby i ograniczyłam podlewanie, podleję sporadycznie przez ten okres jakieś dwa razy...
Od strony grzejnika stoją inne rośliny pokojowe, te od strony okna maja chłodniej :P
Jeszcze jedna Euphorbia, przesadziłam do większej doniczki, przez całe lato podrosła i wygląda na bardzo zdrową :P
Jest bardzo uczulona na odrywanie bocznych przyrostów, po oderwaniu zaczęła się marszczyć...myślałam że już po niej
Jak ja kocham te kolce
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo fajna ta Euphorbia mammillaris fa. variegata, mam cos podobnego ale raczej inne bardzo mi się podoba
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaktusowe rewelacyjne pokazujesz, i epi mi się bardzo podoba i skrętniczek, fuksja oj długo bym tak mogła
Już raz zachwycałam się nad tą Euphorbią, ale mogłabym tak bez końca. Nie można jej odmówić urody; za to bardzo szkoda, że nie lubi się dzielić Jakaś lepsza arystokracja chyba
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Dora też zwracam uwagę na ciernie, kształt, kolor, jest tyle różnych cudaków że nie mogę się oprzeć i przynoszę na parapecik
nyskadu byłam w Twoim wątku, wydaje mi się że to ten sam. Tylko tamten jest wyrośnięty :P
Anetko dziękuję, na moich parapetach jest przysłowiowy groch z kapustą...nie nastawiam się na konkretny gatunek, podobają mi się storczyki, kaktusy, sukulenty, beniaminki, fiołki, trzykrotki, koleusy...szkoda tylko że miejsca już brakuje zapełniam ostatnio wszystkie możliwe kąty
Marto napiszę na pw.
nyskadu byłam w Twoim wątku, wydaje mi się że to ten sam. Tylko tamten jest wyrośnięty :P
Anetko dziękuję, na moich parapetach jest przysłowiowy groch z kapustą...nie nastawiam się na konkretny gatunek, podobają mi się storczyki, kaktusy, sukulenty, beniaminki, fiołki, trzykrotki, koleusy...szkoda tylko że miejsca już brakuje zapełniam ostatnio wszystkie możliwe kąty
Marto napiszę na pw.
Aniu, przypomnij gapie nazwę z przedostatniej fotki
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Znowu piękne kłujaczki
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne kłujaczki zwłaszcza ten po środku!!
calisia i trzykrotka tez bardzo ładne!
calisia i trzykrotka tez bardzo ładne!