Moje małe roślinki - zaczątki ogrodu => camellia
Re: Moje małe roślinki - zaczątki ogrodu => camellia
Asia no to mnie powaliłaś zamówieniem róż.Same pięknoty .
Zestawienie róż z groszkami jest kompozycją malowniczą w sam raz na dobry obraz.
Nasturcje też lubię (połączyłam rok temu z Ghislaine de Feligonde i niestety kwitły kiedy róże już przekwitły) i to nawet te pomarańczowe.
Zdjecia lata niesamowite-naprawde gorące.
Zestawienie róż z groszkami jest kompozycją malowniczą w sam raz na dobry obraz.
Nasturcje też lubię (połączyłam rok temu z Ghislaine de Feligonde i niestety kwitły kiedy róże już przekwitły) i to nawet te pomarańczowe.
Zdjecia lata niesamowite-naprawde gorące.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, nic nadzwyczajnego z tym zamówieniem. Dziś zamówiłam jeszcze trzy: Agnieszka, My Girl i Tuscany Superb. Szkoda tylko, że ta ostatnia nie powtarza, ale ma ciekawy kolor i rzadki jak na różę, a czegoś takiego mi było trzeba. Mam nadzieję, że wynagrodzi mi to obfitym i długim kwitnieniem
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ubiorek Ci wymarzł? U mnie sie nie wysiał, ale jedna duza kępa trzyma się niezmiennie od 2 lat Może gdybyś okryła go stroiszem, to by przetrwał?
Róże ... oj, będzie co oglądać!
Róże ... oj, będzie co oglądać!
- camellia
Nie Izo, skąd? Ubiorek mi nie wymarzł Na opakowaniu było napisane, że to roślina jednoroczna, więc jak pod koniec lata przekwitł to wytworzył nasiona i potem cały zasechł. Trochę tych nasionek zebrałam, na razie jeszcze nie oplewione czekają w domu (ale jakby co to służę tymi nasionkami ). Część, właściwie duża część już się wysiała i powschodziły gęsto takie malutkie siewki. i to one mi zapewne wymarzną albo pewnie już wymarzły (nie sprawdzałam). Ale nic nie szkodzi, na wiosnę znów posieję.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
No widzisz, a ja cały czas myślałam o ubiorku bylinowym i stąd to nieporozumienie. Dlatego mówiłam o kępach. U mnie kępy są co roku większe, a mam już je od sześciu lat. Niczym nie przykrywam.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Jednoroczny ubiorek? Nie wiedziałam, że jest taki! Ubiorek wieczniezielony, jak zresztą nazwa wskazuje, to bylinka Taki właśnie mam.
Dziękuję za propozycję, ale jednoroczne rośliny ograniczam do minimum
Dziękuję za propozycję, ale jednoroczne rośliny ograniczam do minimum
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Asiu, zajrzj do mnie, mam tam dla ciebie zdjęcie ubiorka.
- camellia
Taki ubiorek kupiłam w OBI. "Ubiorek biały", może to coś innego niż wieczniezielony (Iberis sempervirens)? Może gdzieś jeszcze zachowałam opakowanie. Jak pojadę do domu to sprawdzę, czy podano również łacińską nazwę.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Tak, Asiu, to ten ubiorek Iberis sempervirens
- camellia
Mała sesja z Glorią Dei
Wczoraj udało mi się kupić jeszcze dwie różyczki w obi: Chrysler Imperial i Goldilocks, po 2 zł ale w dobrym stanie Tym razem to Hybrid Tea, tak jak chciałam. Parę tygodni wcześniej, też w obi zobaczyłam Chrysler Imperial i wpadłam w zachwyt. Dopiero w domu przeczytałam takim maleńkim druczkiem: Climbing rose... Teraz mam to co chciałam Dzisiaj powinna przyjść paczja z Rosa Ćwik, strasznie się niecierpliwię
Wczoraj udało mi się kupić jeszcze dwie różyczki w obi: Chrysler Imperial i Goldilocks, po 2 zł ale w dobrym stanie Tym razem to Hybrid Tea, tak jak chciałam. Parę tygodni wcześniej, też w obi zobaczyłam Chrysler Imperial i wpadłam w zachwyt. Dopiero w domu przeczytałam takim maleńkim druczkiem: Climbing rose... Teraz mam to co chciałam Dzisiaj powinna przyjść paczja z Rosa Ćwik, strasznie się niecierpliwię
- chatte
- Przyjaciel Forum
Gloria jakaś mocno żółta. Czy robiłaś zdjęcia teraz? To by tłumaczyło takie silne wybarwienie, ale swoja drogą jeżeli to aktualne zdjęcia, to ona jest w fantastycznej formie!
Chrysler Imperial i Goldilocks po 2zł to świetny zakup! Gratuluję
Chrysler Imperial i Goldilocks po 2zł to świetny zakup! Gratuluję
- camellia
Halinko, Izo dziękuję
Nie robiłam zdjęć teraz. Właściwie mam taki dylemat bo w wakacje nie miałam internetu i korzystałam z niego przez telefon (nie mogłam dodawać zdjęć). Teraz chciałabym to nadrobić i nie wiem czy lepiej pokazywać zdjęcia chronologicznie czy teraz aktualne a potem te z lata. Ale powstałby chyba wielki bałagan w wątku, zresztą już powstał ale byłby jeszcze większy. Więc wrzucam zdjęcia po kolei.
Zdjęcia robiłam w lipcu, to było ich (bo mam 2 krzaczki Glorii) pierwsze kwitnienie. Kwiaty glorii przybierały u mnie najróżniejsze odcienie, od jasno żółtych prawie bez cienia różu, przez takie właśnie odcienie jak na dwóch ostatnich zdjęciach, po żółte z bardzo ciemnym, prawie czerwonym różem. Powrzucam jeszcze inne jej fotki. Obie Glorie kwitły u mnie obficiej za drugim razem. Niestety chorowały na plamistość i już od jakiegoś czasu są łyse
Izo skoro zainteresowała Cię Valencia to muszę uczciwie przyznać, że jak ostatnio byłam w domu (1 listopada) to troszeczkę złapała plamek, ale to naprawdę troszeszkę, tyci tyci malutkie i malutko... Prawie nie widać, musiałam się dobrze wpatrzeć, żeby je dojrzeć... i dopiero teraz, całe lato była zdrowa
Przyszła już paczka z Rosa Ćwik ogromniaste krzaczory, nigdy takich jeszcze nie dostałam. Teraz zabezpieczone czekają na posadzenie.
Nie robiłam zdjęć teraz. Właściwie mam taki dylemat bo w wakacje nie miałam internetu i korzystałam z niego przez telefon (nie mogłam dodawać zdjęć). Teraz chciałabym to nadrobić i nie wiem czy lepiej pokazywać zdjęcia chronologicznie czy teraz aktualne a potem te z lata. Ale powstałby chyba wielki bałagan w wątku, zresztą już powstał ale byłby jeszcze większy. Więc wrzucam zdjęcia po kolei.
Zdjęcia robiłam w lipcu, to było ich (bo mam 2 krzaczki Glorii) pierwsze kwitnienie. Kwiaty glorii przybierały u mnie najróżniejsze odcienie, od jasno żółtych prawie bez cienia różu, przez takie właśnie odcienie jak na dwóch ostatnich zdjęciach, po żółte z bardzo ciemnym, prawie czerwonym różem. Powrzucam jeszcze inne jej fotki. Obie Glorie kwitły u mnie obficiej za drugim razem. Niestety chorowały na plamistość i już od jakiegoś czasu są łyse
Izo skoro zainteresowała Cię Valencia to muszę uczciwie przyznać, że jak ostatnio byłam w domu (1 listopada) to troszeczkę złapała plamek, ale to naprawdę troszeszkę, tyci tyci malutkie i malutko... Prawie nie widać, musiałam się dobrze wpatrzeć, żeby je dojrzeć... i dopiero teraz, całe lato była zdrowa
Przyszła już paczka z Rosa Ćwik ogromniaste krzaczory, nigdy takich jeszcze nie dostałam. Teraz zabezpieczone czekają na posadzenie.
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Asiu pokazuj zdjęcia i się wiele nie zastanawiaj,możesz tylko wspomnieć w jakim miesiącu robione,data nie ważna ,o tej porze chce się pięknie kwitnących roślinek,więc dawaj co masz