Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niektóre liście mojej datury są ostatnio przywiędnięte a niektóre robią się żółte. Datura na pewno nie ma za sucho i jest nawożona. Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorka..muszę Cie zmartwić ..Twoja datura to roślina jednoroczna..jedyne co możesz zrobić to zebrać nasiona i na przyszły rok wysiać ..w lutym.. do doniczek.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ją już trzy lata i nigdy takich kłopotów nie miałem.
Pozdrawiam Andrzej.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Ta datura na zdjęciach Dorki jest jednoroczna. Ma jednak tendencję do samosiewu.
W sprzyjających warunkach można jednak ją przechować, tak jak można przechować dalie roczne. Nie mniej najpiękniej wyglądają siane co roku.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Erazm pisze:Niektóre liście mojej datury są ostatnio przywiędnięte a niektóre robią się żółte. Datura na pewno nie ma za sucho i jest nawożona. Jaka może być przyczyna?
Szukaj przędziorka Erazmie.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam przędziorka. Sprawdzałem pod lupą. Zastanawiam się czy nie za mokro jest w donicy. Przędziorek nie powoduje więdnięcia liści. Może mam robactwo w donicy zjadające korzenie ...
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Przez dwa dni u mnie "szlał "wiatr.Dzisiaj okazało sie,że mam duże liście datur" w strzępach",mimo,że stoją w miejscu osłoniętym i że mają starsze liście żółte lub prawie żółte.Nie mają za mokro nie mają za sucho,czyżby jakiś błąd w sztuce uprawiania czy może jakieś nowe nie wiadomo co?
Eraźmie liczę,że rozszyfrujesz,co to jest i podzielisz się odkryciem? :wink:
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rozumiem, że nawozisz no i doniczka ma sporo litrów.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto zdjęcia mojej datury. Jak pisałem liście żółkną i są zwiędnięte ale tylko w górnej części rośliny. Datura jest podlewana i nawożona. Robactwa na liściach nie ma. Roślina cała jest "oblepiona" pąkami kwiatów, ale rozwój ich został zatrzymany. .Jaka może być przyczyna?
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wniosek roślina ma kłopoty z dostarczeniem wody do górnych partii rośliny. Coś albo zatyka przewody albo kłopoty z korzeniami.
Ja na wszelki wypadek kupiłabym nieco większą doniczkę i przy tej okazji pooglądałabym korzenie.
Czy na spodzie nie jest za sucho, za mokro czy ich coś nie gryzie. A może tej ziemi już tam prawie nie ma?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moje stoją w dużych kubłach,ale dzisiaj dosypałam im ziemi na wierzch.Zobaczymy za dzień lub dwa!
:shock:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia pisze:...Czy na spodzie nie jest za sucho, za mokro czy ich coś nie gryzie. A może tej ziemi już tam prawie nie ma?
Donica jest co najmniej 20 litrowa. Gdy podleję ją 3 litrami to zaraz jest woda w podstawce. Wodę tą wylewam. Dlatego podewam ją teraz raz dziennie 3 litrami. Ziemia jest cały czas mokra. :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeśli po podlaniu woda jest zaraz na podstawce to znaczy, że bryła jest przerośnięta. Ale ja tylko gdybam lepiej zaglądnij. To jest potężna roślina w naturze miałaby system korzeniowy równy w obwodzie obwodowi korony więc 20 litrów to dla niej nie jest za wiele.
Jest jeszcze jeden problem - system korzeniowy najsilniej rozrasta się tuż przy doniczce bo tam jest zawsze najwięcej wilgoci i bywa tak że środek bryły jest przerośnięty tylko w niewielkim stopniu, ale jest podatny na zalanie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Erazm pisze: Donica jest co najmniej 20 litrowa. Gdy podleję ją 3 litrami to zaraz jest woda w podstawce. Wodę tą wylewam. Dlatego podewam ją teraz raz dziennie 3 litrami. Ziemia jest cały czas mokra. :cry:
I tu tkwi prawdopodobnie problem.Trzy litry wody na dobę to zdecydowanie za mało na tak wyrośniętą roślinę.Ja zazwyczaj podlewam ok.10 l na dobę ,a w dni słoneczne nawet 20 l.
Nawadniaj ją małymi dawkami i często ,bo niewykluczone,że bryła korzeniowa uległa przesuszeniu.
Sugerowałem przędziorka ,bo u mnie był .Datura straciła prawie wszystkie liście (oprócz kwiatów).
Obecnie ma już całkiem niezłe ulistnienie i ma się dobrze. :D
vojtek9
50p
50p
Od: 31 sty 2006, o 11:21

Post »

Dorka pisze:Mam juz 3 lata inna odmiane datury , jest wysoka 1.5 m - ma duze rozowe kwiaty . Czylalam rozne informacje na temat datur ale nie znalazlam zadnej zmianki o odmianie - Datura - BALLERINA PURPLE ( pelna )

poszukaj Datura metel 'Ballerina Purple', purple - to kolor filoetowy lub jasno fioletowy a nie rozowy
ekspozycja, w pelnym sloncu w godzinach 8 rano- 12 w poludnie, pozniej cieniowanie
w lecie mozna posadzic w gruncie w dole wyscielanym podziurawiona folia, z przepuszczalnym i lekkim podlozem, nawozenie plaska lyzeczka od herbaty na 20 l wody przy kazdym podlewaniu, nawoz 10-10-5, w momencie jak kwiaty beda otwarte w 60% mozesz zmienic na nawoz 10-60-10 w takich samych proporcjach jak poprzednio
Na jesien mozesz obciac korone drzewka i ukorzenic odciete galazki, a bryle korzeniowa przyciac tak aby miescila sie w donice i zimowac w mieszkaniu lub w miare cieplym garazu. Po przycieciu korzeni przerwij podlewanie na 10 dni i umiesc rosline w prawie suchym podlozu. Jezeli pomieszczenie do zimowania nie ma wyzszej temperatury niz 15C to powinnas podsuszyc podloze inaczej zaczna gnic korzenie od nadmiaru wilgoci
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”