Ściółkowanie rabat
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Okrywanie roślin na zimę,Eko-Lignite
Przy korze, ale i przy wiórach olchowych podobnie, worek 80-90 litrów starcza u mnie na ok. metr kwadr. powierzchni rabaty.
Mam na myśli grubo łamaną korę lekko przekompostowaną, kora mielona drobno ma pewnie inne "osiągi"
Na innej rabatce używam wciąż dosypywanych łupinek słonecznikowych, bo w lecie pestki słonecznika są u nas jedzone w ilościach hurtowych. Najpierw rabatka jest jasna, potem nieco ciemnieje, a potem łupinki zanikają tak samo, jak inne rodzaje naturalnej ściółki. Jeśli więc ktoś ma dostęp do łupinek słonecznikowych, to można je też użyć jako przykrycie wierzchnie rabatki
A co z kokosem? Oglądałam maty kokosowe, ale tylko na zdjęciach, nie wiem jak to się sprawuje w praktyce. Kto używał jako ściółki?
Mam na myśli grubo łamaną korę lekko przekompostowaną, kora mielona drobno ma pewnie inne "osiągi"
Na innej rabatce używam wciąż dosypywanych łupinek słonecznikowych, bo w lecie pestki słonecznika są u nas jedzone w ilościach hurtowych. Najpierw rabatka jest jasna, potem nieco ciemnieje, a potem łupinki zanikają tak samo, jak inne rodzaje naturalnej ściółki. Jeśli więc ktoś ma dostęp do łupinek słonecznikowych, to można je też użyć jako przykrycie wierzchnie rabatki
A co z kokosem? Oglądałam maty kokosowe, ale tylko na zdjęciach, nie wiem jak to się sprawuje w praktyce. Kto używał jako ściółki?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- ogrodnik77
- 50p
- Od: 27 sie 2010, o 21:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Okrywanie rabat na zimę, ściólka, kora, Eko-Lignite i inne
A nie za droga ta mata na ściółkę??
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Zgadza się - kora 80l wystarcza na m2. Więc eko - Lignite 30 l to będzie "góra" na 1/2m2. I porównując cenę to eko -Lignite jest 2-3 razy droższy od kory.
Kokos też jest bardzo drogi. Ja mat nie stosowałam do okrywania dużych powierzchni, ale stosowałam w postaci krążków do zabezpieczania doniczek przed zachwaszczaniem i utratą wilgoci.. Maty kokosowe są rewelacyjne. Cena jednak dla wielu nie do przyjęcia.
Kokos też jest bardzo drogi. Ja mat nie stosowałam do okrywania dużych powierzchni, ale stosowałam w postaci krążków do zabezpieczania doniczek przed zachwaszczaniem i utratą wilgoci.. Maty kokosowe są rewelacyjne. Cena jednak dla wielu nie do przyjęcia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ogrodnik77
- 50p
Ja to bym został przy tej korze,a jeżeli chcesz,żeby wyglądało ładnie i trwale to niestety trzeba się wykosztować,bym wolał zainwestować w coś innego-może jakaś architektura ogrodowa,kto co woli.
Witam Proszę o poradę czy dobrze zrobiłam.Pod krzewy rh latem nasypałam szyszek z sosen /żeby osłonić przed słońcem/a zimą miałyby chronić przed mrozem.Ale niedawno odgrzebałam szyszki a one od spodu były siwe,zapleśniałe.I mam pytanie czy to nie zaszkodzi małym krzewom,czy nie złapią jakiegoś grzyba od nich. Z góry dziękuję za radę
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- jarko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szyszki są złą ściółką, pod wieloma względami nie spełniają wymogów, nie powinno się ich w ogrodzie stosować. W arboretach z założeniami rododendronowymi pod iglastymi, szyszki są usuwane. Nigdy nie spotkałem profesjonalnie założonego ogrodu z użyciem szyszek jako ściółki. Nie ma ich w ogrodach botanicznych, dendrologicznych, profesjonalnie prowadzonych parkach miejskich.
Proponuję jak najszybsze ich usunięcie (nie tylko spod rh ale z ogrodu) i koniecznie zastąpienie np. dobrą, drobno mieloną (fr.10-30) korą sosnową. Ponadto osobiście zastosował bym wiosną profilaktyczne opryski. Pozdrawiam. Jarko
Proponuję jak najszybsze ich usunięcie (nie tylko spod rh ale z ogrodu) i koniecznie zastąpienie np. dobrą, drobno mieloną (fr.10-30) korą sosnową. Ponadto osobiście zastosował bym wiosną profilaktyczne opryski. Pozdrawiam. Jarko
hania5 - nie zaszkodzi, trochę marna z tego ściółka, bo baaaaaaardzo długo się rozkłada (stąd "pleśnie"), ale ochronne funkcje powinna spełnić, ja uważam, że ściółkować ogrodowe można wszystkim tym, co jest w naturalnych warunkach ściółką
- jarko
Co innego same szyszki jako ściółka, a co innego szyszki jako zaledwie jedna część składowa bogatej ściółki leśnej. Już na początku lat 70-tych w szkółkach leśnych eksperymentowano z wykorzystaniem szyszek do leśnej produkcji szkółkarskiej, wycofano się z tego jednak bardzo szybko. Z tego co pamiętam (jeżdziłem z ojcem na kontrole do tych szkółek), szyszki powodowały zahamowanie wzrostu sadzonek a także znaczne pogorszenie warunków sanitarnych w szkółkach i konieczność stosowania zabiegów chemicznych. Pamiętam, że do tych szkółek jeżdzili również pracownicy naukowi ówczesnej Akademii Rolniczej w Poznaniu i to ich analizy spowodowały wyczyszczenie szkółek leśnych z szyszek. Obecnie panująca moda na szyszki w ogrodach, dzisiaj również nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia. Pewnie ma tu zastosowanie zasada: nieświadomość złego szkodzi. Pozdrawiam. Jarko
hmm... takie szyszki w szkółkach to wg mnie niezła spiżarnia byłaby dla wszelakich gryzoni, ale żeby same z siebie powodowały zahamowanie wzrostu roslin? suche i twarde to jak kamień, żywic jeśli już to mają śladowe ilości, no i mówimy tu o podsypaniu pod kilka (?) krzewów.
Modą raczej nie jest, nie wszystkim się podoba (bo dla większości właścicieli ogrodów ściółka ma być przede wszystkim ładna ).
Ale miło by było jarko gdybyś znalazł coś na temat szkodliwości - rozumiem, że to jakaś chemia w nich zawarta jest szkodliwa, ale tej chemii jest chyba o wieeele więcej w korze, którą stosuje większość z nas
Modą raczej nie jest, nie wszystkim się podoba (bo dla większości właścicieli ogrodów ściółka ma być przede wszystkim ładna ).
Ale miło by było jarko gdybyś znalazł coś na temat szkodliwości - rozumiem, że to jakaś chemia w nich zawarta jest szkodliwa, ale tej chemii jest chyba o wieeele więcej w korze, którą stosuje większość z nas
- ogrodnik77
- 50p
Jeżeli,już koniecznie mają być te szyszki to z dala od iglaków.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Co samo w sobie przeczy naturze, bo szyszki mamy pod iglakami ( jak spadną.... )
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
aniawoj wyjęłaś mi to z ust
- jarko
Monika- za dużo czytam, aby pamiętać gdzie i kiedy jakiś temat był opisany (zwłaszcza gdy moje poglądy są zgodne z poglądami autora), a pisząc opieram się głównie na wieloletnim doświadczeniu. Na forum piszę spontanicznie, bez zaglądania gdziekolwiek, Pamiętam, że problem szkodliwości szyszek w podłożu był nie tak dawno opisany w bodajże Szkółkarstwo albo Biuletynie ZSP, również w którymś z tygodników ogrodniczych. Myślę ponadto, że w archiwum Akademii Rolniczej w Poznaniu znajduje się analiza tej kwestii. Już raz na tym forum prosiłem specjalistów, aby w sposób chociażby paranaukowy wypowiedzieli się w tej kwestii. jak na razie bez odzewu.
Ponadto z Anią piszecie, że naturalną rzeczą pod iglakami są szyszki z tych drzew. Zgoda, tylko co one w tej ściółce powodują? W polskich lasach sosnowych w ogóle nie występują w podszycie czyste warstwy składające się wyłącznie z igliwia i szyszek, za to spotyka się to w czystych założeniach świerkowych (oczywiście zakładanych dawniej, nie teraz). I co tam rośnie? Do kilkunastu lat zdarzają się podgrzybki (prawdziwe czarne łebki). A póżniej już nic nie rośnie, tylko coraz grubsza warstwa szyszek, igliwia, uschniętych pędów. W nietkniętych ludzką ręką świerkowych rezerwatach przyrody jest podobnie. Zatem apeluję do bardziej doświadczonych ogrodników, aby na tym forum jednak negowali obecność szyszek w naszych ogrodach. Pozdrawiam. Jarko
Ponadto z Anią piszecie, że naturalną rzeczą pod iglakami są szyszki z tych drzew. Zgoda, tylko co one w tej ściółce powodują? W polskich lasach sosnowych w ogóle nie występują w podszycie czyste warstwy składające się wyłącznie z igliwia i szyszek, za to spotyka się to w czystych założeniach świerkowych (oczywiście zakładanych dawniej, nie teraz). I co tam rośnie? Do kilkunastu lat zdarzają się podgrzybki (prawdziwe czarne łebki). A póżniej już nic nie rośnie, tylko coraz grubsza warstwa szyszek, igliwia, uschniętych pędów. W nietkniętych ludzką ręką świerkowych rezerwatach przyrody jest podobnie. Zatem apeluję do bardziej doświadczonych ogrodników, aby na tym forum jednak negowali obecność szyszek w naszych ogrodach. Pozdrawiam. Jarko