"Mój" ogród (właściwie to dwa ) - ulx

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ulx
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2007, o 12:51

Post »

witam po długiej przerwie :) W międzyczasie było parokrotne plewienie chwastów, raz użyłem mniszka, lecz po pół godzinie spadł deszcz i wszystko zmyło więc na nic to się zdało. Wysypałem też jesienny nawóz (nie teraz oczywiście, wcześniej). Niestety, druga wierzba (ta dalsza, z prawej) obumarła (nie wiem czemu, musi tam być jakiś straszny kawałek gruntu). Po dużych opadach śniegu przyciąłem bambusy, część z nich powsadzałem przy krzakach bo w śniegu nie widać tawuł, owinąłem też magnolię na zimę, no i... tyle :) kupiłem na allegro używaną kosiarkę ręczną i od wiosny będę śmigał ;) jak zwykle też planuję, co posadzić w tym rogu za bambusami :)
oto foty:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Julian
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Wielkie brawa, nawet na takim małym kawałeczku ziemi można coś wspaniałego stworzyć :lol:
Twoje otoczenie będzie coraz to piękniejsze, szkoda tylko że panowie od usuwania awarii tak wycieli krzaczki chyba po złości :? Moja mama też posiada ogródek przy bloku, w tym roku ocieplali budynek i naprawdę nic nie zniszczyli :D
Awatar użytkownika
ulx
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

z tego co widziałem to musieli, choć później trzeba było zainterweniować, żeby zakopali :/ w ogóle ten żywopłot to porażka (ostatnio nie wiem czemu taka dziura się w nim zrobiła i trochę usechł od wewnątrz ogrodu) ale co robić, tylko czekać aż coś wyrośnie :) U mnie ocieplali z rok temu i w sumie po drugiej stronie wyszło to na dobre, bo przycięli ostro taki suchy, zdrewniały badyl, z którego nic nigdy nie było i w tym roku okazało się, że to przepiękny krzew. Szkoda, że nie mam ani jednego zdjęcia :/ liście ma zielone ;) ale piękny jest ze względu na kwiaty, którymi baardzo obficie się obsypał - białe dzwoneczki zebrane w grona, naprawdę było tego tak dużo, że ledwo stał a gdy spadł deszcz, to ugiął się prawie do ziemi. Chcę takich więcej :)
Julian
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Julianie :!: Swietna fotorelacja z tworzenia ogrodu :P Moje gratulacje :P Powodzenia w dalszej twórczości :!:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Julianie to dobrze, że dbasz o wygląd obok swojego bloku. Na moim osiedlu również niektórzy lokatorzy zagospodarowali trawniki wygląda to fajnie. A w moim bloku mieszka pan, który taki ładny ogród stworzył,ze jednego roku wygrał konkurs organizowany przez Radę Dzielnicy. Tobie również życzę takich sukcesów. Mam pytanie na jakim osiedlu mieszkasz.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ulx
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

witaj :) na Kurdwanowie - tutaj wielu dba o te ogródki
Julian
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj sąsiedzie tak myślałam te bloki takie znajome .Teraz zacznę chodzić po osiedlu iszukać Twojego ogródka.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ulx
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

no niestety tak łatwo nie znajdziesz - z poziomu ulicy nie zobaczysz :D jutro zrobię foty przedniego ogródka, który przedwczoraj uporządkowałem z pędów dzikiej róży - przyciąłem ją radykalnie, bo już od spodu były zeschłe drewniane pędy i ogólnie już była taka za duża i chaotyczna
Julian
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam na pozostałe zdjęcia może coś rozpoznam ,wydaje mi się że bloki ocieplane w zeszłym roku były przy Stojałowskiego , bo mój ocieplali 2 lata temu. Podziwiam Twoją pracę i zapał, wydaje mi się również ,że masz o wysokiej kulturze wokół siebie sąsiadów, u nas niektórym nie chce się iść do śmietnika tylko fru przez okno. Podziwiam Twój zapał i chęci TAK TRZYMAJ !!!!!!!
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ulx
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A oto i drugi ogródek - przed blokiem. Pierwszy od lewej to jest właśnie ten krzew "niewiadomo", który okazał się być piękny (bardzo obficie zakwitł po zeszłorocznym przycięciu, białe dwoneczki w gronach), w głębi widać całokształt ;)

Obrazek

Jak widać, jest piękny :lol: Ten krzew róży pośrodku był już ścinany do ziemi, wyrywany z korzeniami kiedyś, lany różnymi substancjami itp. (dawno temu) ale jakoś żyje ;). Musiałem go jednak przyciąć radykalnie, bo od spodu były same zdrewniałe pędy i to była tylko taka świeża warstwa zieleni na drewnie ;) Oczywiście nie mam zdjęć sprzed, ale żeby było wiadomo, ile tego było - tam, gdzie nie ma trawy, tam była dzika róża.

Obrazek

Nie chcę jej likwidować, po prostu trzeba ją było "odświeżyć". Żywopłot jest taki "gruby" dlatego, że rok w rok był przycinany coraz wyżej i szerzej aż w końcu wziąłem się do niego i obniżyłem i zrobiłem te "zęby" (trochę słabo widać na zdjęciu ale to są 3 wyższe i 2 niższe części od przodu). Ale to też nie jakaś wada, bo gdy się zazieleni, jest taki "puszysty".

Obrazek

W lecie wysiałem trawę, która ładnie się rozwinęła. Nie planuję sadzić kwiatów, z ulicy i tak nic nie widać a bardziej zależy mi na tym, żeby z okien nie mieć widoku ulicy (skutecznie przysłaniał to ten krzew dzikiej róży, ale tylko pośrodku). Dlatego chcę posadzić (w wiadrach bez dna) taki szpaler miskantów (takie jakie mam z tyłu, bo ostanio pogrzebałem na necie no i już wiem, ze to miskant a nie bambus :)) po bokach przy żywopłocie od wewnątrz. Na tym wyniesieniu chcę posadzić też miskant, ale inny (gracillimus) tak wygląda.
Oprócz niego chcę posadzić kilka różnych traw ozdobnych, takich średniej wielkości - może jakieś polecicie? Przeglądałem różne posty i może owies wiecznie zielony? Myślałem o "pony tails" ale czytałem, że się bardzo rozrasta a raczej chcę to trzymać w ryzach, bo oprócz tych traw chcę , żeby tylko był ładny trawnik (dywan) - z tej strony łatwiej mi to uzyskać, bo gleba nigdy tu nie jest sucha. Zapomniałbym - oprócz tego chcę u nasady żywopłotu, od zewnątrz, posadzić kostrzewę siną ("niebieską trawę") uzyskaną z siania (bo kasy tyle nie mam żeby sadzonek tyle nakupować). Chciałem "niedźwiedzie futro", ale nie widziałem nigdzie nasion.
A tak na marginesie - czy to jest miscanthus floridulus? Bo wiem już, że mi tam rośnie miskant, ale jaki dokładnie? i czy "zawiadrowanie" go (wiadro bez dna) wystarczy do zatrzymania jego rozrostu na boki? pozdrawiam :)
Obrazek Obrazek

edit
tawuła, którą mam, to "Goldflame". Zresztą planuję tez w przyszłym roku dosadzić Goldmound albo Golden Princess albo Golden Carpet - tylko nie wiem, która z nich jest najbardziej "poduszkowata"
Julian
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Pochwała ogrodu

Post »

Witaj Julianie masz piękne plany co do ogrodu już to częściowo widać, że coś się dzieje w twoim ogrodzie życzę Ci powodzenia. Cieszę się ,że jest nas coraz więcej blokowych ogrodników,będę częściej wpadać do ciebie , a zarazem zapraszam na spacer po moim przy blokowym ogródku. eukomis
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Re: Pochwała ogrodu

Post »

[quote="eukomis"]Witaj Julianie masz piękne plany co do ogrodu już to częściowo widać, że coś się dzieje w twoim ogrodzie.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”