Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe szaleństwo Joane cz. 2

Post »

Właśnie z tymi doniczkami tak jest ze są śliczne i chciał by się je mieć tylko cena żeby była inna :D :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Venus- czasami są fajne osłonki, po 2,3zł/szt. Ja tylko takie mam. Na droższe mnie nie stać, bo wolę nowego storczyka niż cudną osłonkę, do której nie miałabym, co włożyć :;230 ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaintrygowały mnie torebki nasienne u masdevalli ;:224 pewnie będziesz wysiewać nasionka :?: ;:224
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Masz rację Justynko lepiej kupić storczyka niż drogie osłonki :tan :tan ale chociaż popatrzeć można jak w kwiaciarniach wyglądają :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Masdevallia chaparensis jest genialna :) [czy ona jest z tych całkim chłodno lubnych czy nie?] śliczne kolorki, musze o niej poczytać..może kiedyś u mnie zagości. Na pewno niedługo jakaś masdevallia się pojawi :)

O i jeszcze bardzo przypadła mi do gustu M. Golden Tiger.
Seledynek bardzo ładny lubię takie delikatne kolorki.

Fotki od hodowcy robią wrażenie . Szczególnie spodobała mi się an jenej z nich Cattleya.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Joane pisze:Moniko, Asiu ten etap ja mam już za sobą. Jak pierwszy raz zajechałam do jednego hodowcy to też nie umiałam się pochamować. Wtedy to dużo kwitło i co jeden to piękniejszy. Wyszłam z całą paletą przekwitniętych i przecenionych. Tak było na początku za każdym razem. To samo na wystawie.

Ale im częściej tam jeździłam tym bardziej stałam się wybredna i opanowana. Wiele z mojej listy zostało skreślone bo na żywo mi się wcale nie podobały i na odwrót. ;:108

Kolejna sprawa to miejsce i czas potrzebny na ich pielęgnację. Inaczej się patrzy przy kilkudziesięciu a inaczej przy setkach. :;230

Asiu
, zgadza się, ja tez nie mam miejsca i czasu na setki storczyków ;:108
Może kiedyś, na emeryturce, gdy dzieci będą już dorosłe a ja będę miała swoją oranżerię, to zajmę się już na dobre pasją storczykową, wszak człowiek bez pasji byłby nikim...

Niestety, teraz mając 3-letniego synka, w grudniu wracam do pracy po wychowawczym, muszę patrzeć realnie i mieć tyle roślinności, ile zdołam pielęgnować.
Dlatego też na wystawie, mimo iż chciałabym wszystko, rozglądałam się przede wszystkim za storczykami, które szczególnie przypadły mi do gustu, a w dodatku nadają się do uprawy w moich warynkach mieszkaniowych(czyt. na parapecie) ;:108

Co do wybredności, to masz rację, mnie np. strasznie podobała się Haraella odorata na zdjęciach u naszych forumowiczek.
Jednak, gdy zobaczyłam ją na żywo, już nie miałam takiego entuzjazmu, bo kwiaty chciałabym widzieć a nie chodzić przy nich z lupą :roll:

Pozdrawiam cieplutko Asiu ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Haim pisze:Co do wybredności, to masz rację, mnie np. strasznie podobała się Haraella odorata na zdjęciach u naszych forumowiczek.
Jednak, gdy zobaczyłam ją na żywo, już nie miałam takiego entuzjazmu, bo kwiaty chciałabym widzieć a nie chodzić przy nich z lupą
:roll: ;:196

Asiu
na serio jej kwiatuszki są aż takie maleńkie? a ja chciałam sobie ją kupić i teraz nie wiem co robić. Na zdjęciach jest przeurocza. Czytałam , że kwiat ma około 2 cm..a Ty napisałaś, że trzeba chodzić z lupą wokół niech :( Hmmmm no to jestem w kropce :roll:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, dobrze, że nie mam nigdzie w pobliżu takiego hodowcy jak Ty :) Bo nie wiem co bym zrobiła gdybym oglądała takie widoki, chyba bym chciała pracę zmienić i u niego pracować :)

Do Haim i Żabki - kwiaty Haraelli są małe, ale czy ja wiem, żeby z lupą :roll: Moniczko, są mniejsze niż 2 cm - nie mierzyłam, ale jak dla mnie to jest to ok 1 cm.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Dziewczynki Kochane, ja widziałam Haraellę na żywo, na stoisku OG.
Justynko, wiem, że Ty tez masz tego storczyka, więc coś tam o niej wiesz.

Tu jest link z ta roślinką: http://www.orchidgarden.pl/wyswietl_zdj ... e=1425.jpg
Jeśli rośnie ona w doniczce o wielkości 5,5cm, to jakiej wielkości musi być sam storczyk a co dopiero kwiaty :roll:

Justynko, dla mnie "z lupą" oznacza, że kwiatki sa tak małe, że trzeba się dość dobrze przyjrzeć aby je zauważyć, tym bardziej dla osoby, która je widzi pierwszy raz.
Dla mnie zdjęcia kwiatu z bliska były niesamowite, bo były w powiększeniu, natomiast na żywo na mnie wrażenia nie zrobiły.

Ale to tylko moje zdanie, wcale nie uważam i nie namawiam do zrezygnowania z kupna tego storczyka.
Każdy ma inny gust i upodobania w swojej pasji i dlatego możemy u siebie nawzajem podziwiać różne okazy ;)

Pozdrawiam i przepraszam Asiu za off'a :oops: ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joane pisze:
A teraz pochwalę się, że Restrepia brachypus którą dostałam w prezencie od Kasi, (kasiunieczka_32) przyjęła się i wypuściła nowy przyrost. Jak podrośnie to wstawię fotkę. :tan
Jeszcze raz dziękuję. ;:196
Asiu bardzo się cieszę ;:138 tym bardziej, że moje na razie stoją jak zaklęte :? Czekam niecierpliwie na fotki ;:65

A teraz dopisuję dalszą część postu:
Nie dawał mi spokoju fakt nowego przyrostu oraz opinia, którą automatycznie napisałam. Postanowiłam więc sprawdzić co tam słychać u moich restrepii, które stoją za akwarium i tak na prawdę w ogóle do nich nie zaglądam :oops: jedynie spryskuję od góry. Nie ukrywam, że szok był wielki :shock: Asiu u mojej restrepia brachypus mam 5 nowych przyrostów a u restrepia antennifera 2. Aż mi wstyd :oops:
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Asiu też byłam zszokowana rozmiarami Haraelli, ale ja w przeciwieństwie do Ciebie w niej się zakochałam.
To bardzo wdzięczna roślinka i niezmordowana w kwitnieniu :D
Mam ją dopiero od 2 miesięcy i już puszcza nowy pęd (albo pęduś) i listeczka :heja
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

No to dzięki Tobie Asieńko czwarty muszkieter nie jest już bezmasdevalliowcem :;230
Jeszcze raz moc ;:196 przesyłam :D
I mam nadzieję, że podołam z jej pielęgnacją.
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

No co Wy nie wiecie, że w Polsce też się produkuje storczyki. JMP Flowers w Stężycy k Dęblina, mają swoje stoiska na giełdzie na Bakalarskiej i w Broniszach. Może by pozwolili obejrzeć hale storczykową.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”