Ogród IGI , część 8
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród IGI , część 8
Jak już musi się przesadzać to z dużą bryłą korzeniową i ważne by nie posadzić głębiej jak rosły.
Iga poważnie wybierałaś się teraz do mnieiga23 pisze:
Elu, dziękuje, a miałam jechać do Ciebie.
Teraz to już tylko na wiosnę.
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Elu,chcieliśmy gdzieś bryknąć na te 4 dni, ale się rozłożyłam.
Olu, dziękuję za wyręczenie w odpowiedziach.
Może roczne ciemierniki można przesadzać, ale starsze na pewno tego nie lubią.
Felu, od jutra w pracy, może we wtorek , jutro po kilku dniach mam na pewno sporo pracy. Jest postęp, mam w samochodzie słuchawki.
Wando, odpisałam.
Jolu, moje ciemierniki to zeszłoroczne siewki od Ismeny, nie wszystkie zakwitły, czekam na inne.
Marysiu, na wiosnę czekamy, ale jeszcze zima się nie zaczęła.
Jak na razie dziś wreszcie było pięknie, cieplutko , i skończyło się na ciężkiej pracy.
W terenach zewnętrznych 10 lat , co roku przemarzały ogniki, w tym roku zapadła decyzja, wykopać.
Zrobiłam projekcik nasadzeń, dziś część roślinek kupiona , ogniki wykopane, włóknina rozłożona , do jutra zaczynamy sadzenie, oczywiście przewaga jałowców wśród roślin , bo teren nie podlewany.Oprócz jałowców będą trawy, berberysy, tawuły, derenie, forsycje, i juka, którą mam do wyrzucenia , powinno jej tam być dobrze.
Olu, dziękuję za wyręczenie w odpowiedziach.
Może roczne ciemierniki można przesadzać, ale starsze na pewno tego nie lubią.
Felu, od jutra w pracy, może we wtorek , jutro po kilku dniach mam na pewno sporo pracy. Jest postęp, mam w samochodzie słuchawki.
Wando, odpisałam.
Jolu, moje ciemierniki to zeszłoroczne siewki od Ismeny, nie wszystkie zakwitły, czekam na inne.
Marysiu, na wiosnę czekamy, ale jeszcze zima się nie zaczęła.
Jak na razie dziś wreszcie było pięknie, cieplutko , i skończyło się na ciężkiej pracy.
W terenach zewnętrznych 10 lat , co roku przemarzały ogniki, w tym roku zapadła decyzja, wykopać.
Zrobiłam projekcik nasadzeń, dziś część roślinek kupiona , ogniki wykopane, włóknina rozłożona , do jutra zaczynamy sadzenie, oczywiście przewaga jałowców wśród roślin , bo teren nie podlewany.Oprócz jałowców będą trawy, berberysy, tawuły, derenie, forsycje, i juka, którą mam do wyrzucenia , powinno jej tam być dobrze.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iguś widzę, ze następują zmiany w ogrodzie, powstaje nowa rabata Mnie ogniki bardzo się podobają, jesienią sa wspaniałe, ale nie sadze ich bo i nie mam miejsca i w moje syberyjskie zimy nie byłoby mu za wesoło Na pewno zawsze by przemarzał i zero efektu
-
- Kontakt:
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Iguż więc będzie piękna rabata przed ogrodzeniem. Wspaniała wizytówka tego czego można spodziewać się po przekroczeniu bramy Na tej fotce ogniki wyglądają bajecznie, szkoda, że one takie wrażliwe na mróz. Ale faktycznie to bez sensu trzymać roślinki chociaz byłyby najpiękniejsze, jeśli one nie dają rady, tak, że nie dziwię Ci się , ze zdecydowałas się ich pozbyć.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Mój żółty ognik, którego mam od sześciu lat, przymarzł po raz pierwszy w tym roku, ale w tej chwili jest jeszcze większy niż był na przedwiośniu. Szkoda by mi było go wyrzucać, tym bardziej, że do jego żółtych koralików lgną różne wdzięczne ptaszki.
-
- Kontakt:
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
ale piękne ogniki ... i ja takie miałam i mi zmarzły teraz mam malutkie ,które odbiły od ziemi ..a skalniak z iglakami piękny .. nie mam tylko takiej zwisającej tuj ,ładnie wygląda ..
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Iga
Rabata z jałowcami super zakupy też świetne
Ojjj.... znowu będzie się działo u Ciebie Nowa koncepcja na rabatę przed domem z jałowcami w roli głównej pewnie świetnie się sprawdzi.
Rabata z jałowcami super zakupy też świetne
Ojjj.... znowu będzie się działo u Ciebie Nowa koncepcja na rabatę przed domem z jałowcami w roli głównej pewnie świetnie się sprawdzi.
-
- Kontakt:
Agatko, przed domem potrzebuję czegoś, co zniesie nasze susze.Od czasu do czasu mogę podlać, ale skoro takie roślinki radzą sobie na miejskich rabatach nie podlewane to i u mnie będą.Teren jest miejski, ale ja mieszkam na końcu, gdzie diabeł mówi dobranoc, więc miasto o taki rejony nie dbam trzeba samemu.
Finansowo to zniosę, a chcę żeby było ładnie również przed posesją.
Jakoś tak przyjemniej gdy teren zadbany.
10 lat temu , widziałam tylko piękny żywopłot z zimozielonych ogników i kolorowe kuleczki , na jesieni.Ale realia klimatu są inne,u mnie to się nie sprawdza.
A klimatu nie zmienię.
Janeczko, ja powoli rezygnuję z roślin , które nie są dla mnie , jest tyle odpowiednich, które nie wymagają zachodu....
Ooooo, np. żurawki.
Finansowo to zniosę, a chcę żeby było ładnie również przed posesją.
Jakoś tak przyjemniej gdy teren zadbany.
10 lat temu , widziałam tylko piękny żywopłot z zimozielonych ogników i kolorowe kuleczki , na jesieni.Ale realia klimatu są inne,u mnie to się nie sprawdza.
A klimatu nie zmienię.
Janeczko, ja powoli rezygnuję z roślin , które nie są dla mnie , jest tyle odpowiednich, które nie wymagają zachodu....
Ooooo, np. żurawki.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iga, chyba już połowa osób na forum choruje na żurawki
A z nasadzeniami przed płotem masz 100% rację ! Ja się teraz głowię co i jak zrobić u mnie przed domem, ale ciężko mi coś wymyślić....
A z nasadzeniami przed płotem masz 100% rację ! Ja się teraz głowię co i jak zrobić u mnie przed domem, ale ciężko mi coś wymyślić....