Patison
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: patison
Nie warto marnowac patisonów , można przetwarzać na wiele sposobów , np. marynować...witia pisze:Ja marnuję patisony

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja dorosłe patisony używam jak cukinię do lecza. Całkiem dobre są też pieczone z grilla, ale trzeba je dobrze przyprawić no i musi ktoś lubić takie wynalazki grillowe a nie tylko mięcho-kiełbacha ;)
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Takie jak dynia czyli siew w połowie maja do gruntu lub siew w połowie kwietnia do doniczek i wysadzenie do gruntu 20maja. Patisony rosną szybkomamciax2 pisze:A jakie mają wymagania patisony?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Re: Patison
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale duże liście
Mój miał o połowę mniejsze

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Widocznie spasowała mu ziemia i temperatura, pozdrawiam Antoni
"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
Witam.
Przeczytałam cały ten wątek i gratuluje Wszystkim wspaniałej uprawy
oraz pomysłów kulinarnych
.
W tym roku i ja chce mieć kilka krzaczków patisona
, mam już doświadczenie z cukinią, kabaczkiem i dynią
Mam w planie zakupić nasiona z których wyrosną żółte patisonki
na razie mam nasiona producenta PNOS Ożarów "Gagat" kolor zielony [/b][/u]- [/color]uprawiał go ktoś z Was

Odmiana krzaczasta o silnym wzroście, luźnym pokroju i ciemnozielonych owocach w kształcie dysku, ze słabo zaznaczonymi wrębami. Miąższ biały, soczysty, kruchy. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Nie kumulują metali ciężkich. Polecany do konserwowania i mrożenia.

Przeczytałam cały ten wątek i gratuluje Wszystkim wspaniałej uprawy

W tym roku i ja chce mieć kilka krzaczków patisona

Mam w planie zakupić nasiona z których wyrosną żółte patisonki

na razie mam nasiona producenta PNOS Ożarów "Gagat" kolor zielony [/b][/u]- [/color]uprawiał go ktoś z Was

Odmiana krzaczasta o silnym wzroście, luźnym pokroju i ciemnozielonych owocach w kształcie dysku, ze słabo zaznaczonymi wrębami. Miąższ biały, soczysty, kruchy. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Nie kumulują metali ciężkich. Polecany do konserwowania i mrożenia.

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
u wrót nowego sezonu, wstawiam zdjęcia z zeszłego:

Ja uprawiam tylko pattisony odm 'disco' podstawa to zrywać jak mają około 5cm wtedy są chrupiące i miekkie. Idealne na leczo lub na surowo jak ogórek gruntowy
Witam,
Czy można pozyskać z patisona nasiona, jeśli tak, to jak to zrobić najlepiej?
Pozdrawiam
mark0wy
Pozdrawiam
mark0wy
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczywiście tak, ale patisony muszą być całkiem dojrzałe i już raczej nie nadają się do jedzenia. Poza tym, patisony bardzo łatwo się krzyżują z cukiniami, kabaczkami i wszystkimi dyniami z gatunku cucurbita pepo, więc nie wiadomo, co będzie z własnych nasion, jeśli ktoś nie chce zapylać ręcznie i zakładać na kwiaty pończochę albo pół rajstopy.mark0wy pisze:Witam,
Pozdrawiam
mark0wy
pozdrawiam, Gunnar

Każda dynia najpierw ma męskie kwiaty a żeńskie startują trochę później. Najlepiej szukaj na żeńskich w jeszcze małych zalążkach a na pewno jakiś znajdziesz.
A ja mam pytanie kulinarnej natury. Chciałbym zrobić patisony marynowane, ale nie wiem czy te które mam nie są za duże do marynowania. Mają średnicę szklanki. Czy takie patisony są dobre do marynowania, czy zdecydowanie zbyt duże? Te które widziałem w markecie były malutkie, ale ja mam na razie tylko jeden owocujący krzak i po prostu gdybym zbierał całkiem małe to miałbym ich za mało do marynowania. Jak sądzicie?

A ja mam pytanie kulinarnej natury. Chciałbym zrobić patisony marynowane, ale nie wiem czy te które mam nie są za duże do marynowania. Mają średnicę szklanki. Czy takie patisony są dobre do marynowania, czy zdecydowanie zbyt duże? Te które widziałem w markecie były malutkie, ale ja mam na razie tylko jeden owocujący krzak i po prostu gdybym zbierał całkiem małe to miałbym ich za mało do marynowania. Jak sądzicie?