Cięcie oleandra
Cięcie oleandra
Witam
Słyszałam taką teorię, że Oleandry ścina się na wiosnę, bo jesienią przechodzą w stan spoczynku i nie powinno się tego robić przed zimą Czy ktoś z Fachowców może się wypowiedzieć na ten temat? Bo czytam na Forum, że przycina się wyłącznie jesienią...
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam jesiennie,
Inka
Słyszałam taką teorię, że Oleandry ścina się na wiosnę, bo jesienią przechodzą w stan spoczynku i nie powinno się tego robić przed zimą Czy ktoś z Fachowców może się wypowiedzieć na ten temat? Bo czytam na Forum, że przycina się wyłącznie jesienią...
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam jesiennie,
Inka
Oleander - cięcie
Witajcie, jestem tu nowa i staram się opiekować moimi roślinami. Mam problem z oleandrem. Ma 2 lata. Po pierwszym roku zaczął tracić liście i za poradą przycięłam go w marcu. Przez lato rozrósł się pięknie choć nie miał kiatów. Niestety zimą stał w pokoju gdzie miał za ciepło i te wszystkie piękne listki znów uschły. Nie wiem, czy znów go przyciąć (wtedy będzie strasznie rokrzaczony na dole) i na zimę wystawić przy oknie na klatce schodowej czy może przyciąć go na jesieni i zostawić w domu? Do tego mimo pryskania różnymi preparatami pojawiają się takie maleńkie zielone robaszki i czasem ciemnobrązowe zgrubienia na liściach. Jak go ratować? Proszę o pomoc - tak bardzo mi na nim zależy...
Re: Uschnięty oleander, rok temu przycięty czy teraz też przycią
Zostaw nie przycinaj, puści nowe liście jeśli oczywiście gałązki nie uschły razem z liśćmi.W zimie musi być w chłodzie i lekko wilgotnym podłożu.
Kiedy najlepiej przycinać oleandry? W biurze mojego szefa stoi taki 2m, nie kwitnie,ale i nie usycha staram sie go teraz w te upały zraszać 2 razy w tygodniu.Chciałabym go troche uformować bo się chyli w kierunku okna.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oleandry są ładne, dobrze rozkrzewione i zakwitną bez cięcia, wg mnie nie ma potrzeby ich przycinać, tylko wytnij przekwitłe pędy kwiatowe w tym ostatnim. Cięcie robimy w starych roślinach w celu odmłodzenia, w młodych w celu rozkrzewienia do 3 lat, i cięcia korygujące gdy gałęzie idą np. do środka lub krzywo rosną.
A jeden z nich ma pączki kwiatowe też je wyciąć?
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Jeśli to są nowe pączki kwiatowe to nie, przepraszam ja myślałam, że to pozostałości po starych kwiatach. Podczas zimowania staraj się nie przesuszyć rośliny, żeby te pączki nie zaschły i nie opadły.
Czy liście przez zimę opadną?jak podlewać?
Liście nie powinny opadać,podlewać rzadko ale nie przesuszyć.
Re: Oleander,cięcie
Jak mocno ciąć pędy jeśli chcemy odmłodzić starsze okazy ?
- Maciek13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Re: Oleander - pielęgnacja ,wymagania, zdjęcia cz.2
Witam serdecznie. Dostałem w prezencie oleandra. Jaki jest najlepszy termin na cięcie oleandra? Ma on 2 wychodzące z ziemi pędy, które nie mają rozgałęzień. Może poczekać na następny rok z cięciem? Bo boję się, że może w tym roku jeszcze wypuścić pąki
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.