CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Witam wszystkich
Mam problem. Kupiłam ostatnio kaktusa.
Nie wiem jak sie nazywa, ale składa się tak jakby z kilku osobnych kępek. Od razu zaczął mi gnić, chociaż nie podlewam go od momentu zakupu. W końcu stwierdziłam, że może przesadzenie go uratuje. Po wyciągnięciu kwiatuszka z ziemi okazało się, że ziemia śmierdzi grzybem. Oczyściłam mu korzenie najdokładniej jak umiałam i wsadziłam do ziemi dla kaktusów, ale nie wiem, czy przeżyje, bo łodyżki, które zostały były od dołu zażółknięte.
Jak myślicie, czy przesadzenie i nie podlewanie przez jakiś czas wystarczy?
Czy może wymyślicie jeszcze coś żeby go uratować.
Z góry dziękuję za pomoc.
Mam problem. Kupiłam ostatnio kaktusa.
Nie wiem jak sie nazywa, ale składa się tak jakby z kilku osobnych kępek. Od razu zaczął mi gnić, chociaż nie podlewam go od momentu zakupu. W końcu stwierdziłam, że może przesadzenie go uratuje. Po wyciągnięciu kwiatuszka z ziemi okazało się, że ziemia śmierdzi grzybem. Oczyściłam mu korzenie najdokładniej jak umiałam i wsadziłam do ziemi dla kaktusów, ale nie wiem, czy przeżyje, bo łodyżki, które zostały były od dołu zażółknięte.
Jak myślicie, czy przesadzenie i nie podlewanie przez jakiś czas wystarczy?
Czy może wymyślicie jeszcze coś żeby go uratować.
Z góry dziękuję za pomoc.
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje mi się, że warto by je było od siebie oddzielić. Posadzić do nowej, kaktusowej ziemi, przy okazji pooglądać w jakim stanie są korzenie.
Jakie miały do tej pory warunki?
Pozdr,
Jakie miały do tej pory warunki?
Pozdr,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na pewno miały za mało światła, bo się wyciągają. Ziemia jest zbyt żyzna - wilgoć utrzymuje się w niej zbyt długo i pewnie to jest przyczyną śmierci roślin. Kaktusy wyglądają na rodzaj Echinocereus a te roślinki wymagają chłodu zimą (ok. 5st.C) i zupełnej suszy. Może podlewałeś je ostatnio? Wtedy to może być przyczyną ich zejścia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
Sądze, że nie ma szans, by przesadzić zgniłka, bo jak go wezmę do rąk, to sie rozpłynie. Może przez przypadek mu tam wlałem łyżeczkę wody, ale to nie teraz, może przed pierwszym straconym kwiatkiem, a to syfostwo wyskoczyło dzisiaj, bo wczoraj kwiatek był jeszcze normalny.
Warunki jakie mają przez zimę moje kakktusy, to szafka 160 cm nad ziemią, 3 metry od okna zachodniego, lekko północnego (: P), przez zimę od 14 do 18 stopni celesjusza. Przez lato siedzą na parapecie.
Warunki jakie mają przez zimę moje kakktusy, to szafka 160 cm nad ziemią, 3 metry od okna zachodniego, lekko północnego (: P), przez zimę od 14 do 18 stopni celesjusza. Przez lato siedzą na parapecie.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A czy jest jakiś powód, dla którego zimujesz kaktusy tak daleko od źródła światła, jakim jest okno? Dla echinocereusów tego rzędu temperatury zimą są zdecydowanie za wysokie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
-
- 500p