Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
Re: sliwa wegierka dziwny przypadek
co to jest za narosl,wczoraj zasadzielem jedenascie mlodych drzewek owocowych i nie chce zeby cos zlego sie z nimi stalo i czy je tez czyms opryskac czy sa za mlode.Usunac cale drzewo czy tylko te narosle pryskac miedzianem czy czyms innym,mocznik cos pomoze bo sam nie wiem co robic,pierwszy raz mam cos takiego w ogrodzie.
To są owocniki grzyba. Usunąć całe drzewo.
samego grzyba da sie usunac i czy powinno sie opryskac mlode drzewka
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Usuniesz tylko owocniki, a strzępki będą siedziały w drzewie i dalej go niszczyły.
Waleria
Ratunku, mam chyba coś podobnego na starej, przyciętej śliwie, która miała służyć jako podpora do pnączy. Ale jak coś takiego wyrosło?! Cały pień jest tym pokryty, tylko mniejszymi wykwitami.
W moim ogrodzie taki grzyb pojawił się po raz pierwszy (ogród mam od 3 lat).
Moja śliwa i tak jest na stracenie, więc grzyb może ją trawić dalej ale to chyba nierozsądnie trzymać coś takiego w sadzie.Yyyyyyyyy....
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Tu to masz całą kolekcję fungów różnych ... ale raczej nieszkodliwych. Skoro to kołek na pnącze...
Osobliwie to różowe mi się podoba.
Przyroda nie znosi próżni- one po prostu stopniowo rozkładają martwe drewno... jak się obali, to posprzątasz i tyle.
Osobliwie to różowe mi się podoba.
Przyroda nie znosi próżni- one po prostu stopniowo rozkładają martwe drewno... jak się obali, to posprzątasz i tyle.
Mireczku, może i śliczna, tak właśnie dzisiaj w ogrodzie sobie pomyślałam i chciałam zostawić jako "wielorakość biologiczna".
Ale po przeczytaniu Twoich poprzednich postów.....aaaaaa, boję się.... nia znam się na takich grzybach.......jak Ty to widzisz, że to jest nieszkodliwe?
Ale po przeczytaniu Twoich poprzednich postów.....aaaaaa, boję się.... nia znam się na takich grzybach.......jak Ty to widzisz, że to jest nieszkodliwe?
Ogród nad Oranią
Saprofit nie zaatakuje żywego... on żre martwe drewno. Natomiast jest cała gama grzybów rozkladających żywe drewno. A przenieść można np. na piłce przy cięciu drzew (stereum).
Zarodniki tego wszystkiego są wszędzie- i dlatego większe rany przy cieciu drzew warto zabezpieczyć.
Zarodniki tego wszystkiego są wszędzie- i dlatego większe rany przy cieciu drzew warto zabezpieczyć.
Tak, tak, denaturat do dezynfekcji. Pamiętam. Bardzo Ci pięknie Dziękuję.
Czy możesz mi napisać coś o szkodnikach kory?
Czy możesz mi napisać coś o szkodnikach kory?
Ogród nad Oranią
Szkodnikach?
No owszem, chorób jest trochę
-Rak kory drzew ziarnkowych
-Cytosporoza jabłoni
-Czarny rak jabłoni
-Zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia
-Zgorzel kory jabłoni
Ale piszesz o żyjątkach... jak one wyglądają?
Coś ubyło???
No owszem, chorób jest trochę
-Rak kory drzew ziarnkowych
-Cytosporoza jabłoni
-Czarny rak jabłoni
-Zgnilizna pierścieniowa podstawy pnia
-Zgorzel kory jabłoni
Ale piszesz o żyjątkach... jak one wyglądają?
Coś ubyło???
Mirek, stare jabłonie a na nich żerują szare ale ze wzorkiem, 3 milimetrowe żyjątka, czując zagrożenie potrafią odskakiwać. Żerują na powierzchni kory, zataczając kręgi, kora robi się niespójna, włóknista, w końcu odpada i gałąź się ogałaca i usycha. Próbowałam zrobić fotki ale robalki są zbyt małe.
Oczyszczam te miejsca mechanicznie, usuwam żyjątka i zniszczoną korę i bielę wapnem. Generalnie takie miejsca są potem wolne od szkodników ale zawsze gdzieś mogą się schować w korze i niszczyć korę pod wapnem.
Oczyszczam te miejsca mechanicznie, usuwam żyjątka i zniszczoną korę i bielę wapnem. Generalnie takie miejsca są potem wolne od szkodników ale zawsze gdzieś mogą się schować w korze i niszczyć korę pod wapnem.
Ogród nad Oranią
Trzeba by jakiego sadownika...
Sam jestem ciekaw, cóż to.
A swoją drogą ciecz kalifornijska to nie był zły preparat.
Sam jestem ciekaw, cóż to.
A swoją drogą ciecz kalifornijska to nie był zły preparat.
Pytałam się, ale bezskutecznie....
A jak działa ciecz kalifornijska? Jeżeli rozpuszcza korę to rozpuści i te żyjątka
A jak działa ciecz kalifornijska? Jeżeli rozpuszcza korę to rozpuści i te żyjątka
Ogród nad Oranią