Storczyki Storczykowej cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 3
Jeszcze raz dziękuję.Mój jeden storczyk kwitnie już rok i nie ma końca.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba mu bardzo dobrze, jak tak długo kwitnie
. Niektóre takie są, że potrafią przez rok kwitnąć, a inne przez 2 lata nie kwitną ani razu... U mnie tak pink panther ciągle kwitnie, ciągle puszcza nowe pędy, obecnie ma 5 na sobie i 1 na keiku. Keiki jest już duże, ma 24 cm rozpiętości liści i jest gotowe do oddzielenia, tylko nie chce, by zrzuciło pędzik.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
na jednym nie kwtnącym mam 3 keiki ale jak przyjdzie czas na oddzielenie to poproszę Ciebie o radę jak to zrobić,bo spotkalo mnie to poraz pierwszy.
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Dusiu
. wpadłem z rewizytą i przeglądam Twój wątek cz3. Podziwiam Twoją kolekcję, bo jest na prawdę imponująca. Piękne zdjęcia, obiekty oczywiście też śliczne. Zdjęcia pięknie oddają cała urodę storczyków a vandy w szczególności.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- Storczykowa
To się cieszę
. Staram się robić zdjęcia tak, by dobrze oddać piękno storczyków. Nareszcie robię zdjęcia, których nie muszę się wstydzić i jak przeglądam album, widać róznicę między zdjęciami sprzed kilku lat a tymi nowymi. Przynajmniej kiedyś z radością do nich powrócę, będę widzieć wyraźnie kwiat, a nie jakieś rozmazane badziewie, jakie kiedyś robiłam.
Na razie się nic nowego nie dzieje, pędziki rosną, może niedługo bedą jakieś nowe kwitnienia.
Na razie się nic nowego nie dzieje, pędziki rosną, może niedługo bedą jakieś nowe kwitnienia.
Dusiu i jak się dzisiaj ma phal. Lea Marie Salazar? Stwardniały trochę listki?
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
Na razie nie, ale siedzi sobie w tym mchu. Bardzo mi zalezy na tym storczyku, mam nadzieję, że przesadzenie nie pogorszy jego stanu. mech jest wilgotny, więc może jakoś wyciągnie korzonki. Storczyk jest nad kaloryferem, więc ma ciepło, na podstawce jest woda, więc mu będzie parować. Nigdy nie uprawiałam storczyka w taki sposób, ale może akurat się uda? Zwykle wolę nie eksperymentować z przesadzaniem, bo zwykle to się źle kończyło dla storczyka, ale nie mogę go stracić. Gdybym wiedziała, że jeszcze potem będą na internecie, to bym go nie kupiła, bo wiedziałam, że ma słaby system korzeniowy, ale pomyślałam, że taka okazja może się już nigdy nie powtórzyć albo dopiero za ileś lat. jeśli go uratuję, to będę bardzo szczęśliwa.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dusiu to ja jeszcze Ci doradzę z tych głupotek których nie lubisz ,namiocik, sprawdzone, polecam.Wiesz że ja też walczę o storczyka bez korzennego co prawda mój ma nadziemne ale gdyby nie namiocik to myślę że już by go nie było .Rośnie sobie w korze w dużej wilgotności, listki odzyskały wigor a były już pomarszczone jak bibuła.Warto spróbować, skoro tak Ci zależy na Twoim.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 wrz 2010, o 18:33
Witam
chciała bym Państwa prosić o pomoc
z moim storczykiem dzieje się coś dziwnego mam go już ok 2 lata. I nagle obok głównej rozety liściowej zaczęły wypuszczać nowe listki, a ostatnio kolejne (nie jestem pewna czy to 3 już rozeta) ale na pędzik to mi nie wygląda
t jest to malutkie obok listka z dziurką...
Była bym wdzięczna za pomoc...
![Obrazek](http://images41.fotosik.pl/399/d7a3c9414e01211cm.jpg)
chciała bym Państwa prosić o pomoc
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
z moim storczykiem dzieje się coś dziwnego mam go już ok 2 lata. I nagle obok głównej rozety liściowej zaczęły wypuszczać nowe listki, a ostatnio kolejne (nie jestem pewna czy to 3 już rozeta) ale na pędzik to mi nie wygląda
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Była bym wdzięczna za pomoc...
![Obrazek](http://images45.fotosik.pl/405/380173b404a12a9fmed.jpg)
![Obrazek](http://images35.fotosik.pl/240/27587056551977dcmed.jpg)
![Obrazek](http://images47.fotosik.pl/404/ae1b676095e9c2d0med.jpg)
![Obrazek](http://images41.fotosik.pl/399/d7a3c9414e01211cm.jpg)
-
- 1000p
Klara662 z tego co widzę to następna roślinka, niema co się martwić .Dusia na pewno dokładnie Ci wytłumaczy co i jak.
- Storczykowa
Może ten Phalaenopsis puszcza basal keiki? czasami się tak zdarza, ze u podstawy albo między liśćmi wyrośnie keiki, czasami jest ich kilka. Często jest to spowodowane pędzeniem nawozami w hodowli, bo Phalaenopsisy to storczyki monopodialne i najczęściej mają jeden trzon z liśćmi. Mogą też występować keiki na pędach, wyrastają same lub mogą być prowokowane sztucznie np. keiki pastą, co teraz próbuję zrobić. Jak już są te keiki, to je zostaw i pozwol rosnąć, jak kiedyś będą duże i dobrze przekorzenione, można sprobować oddzielić, ale taka kępka Phalaenopsisów z kilkoma pędami kwiatowymi może wyglądać całkiem efektownie.
Co do Phal. lea marie salazar, na razie jeszcze nie widac zmian, ale minęły dopiero 2 dni, więc trzeba mu dać trochę czasu. Bardzo bym chciała, zeby odżył. Mech jest lekko wilgotny, na podstawce jest woda, a między koszyczkiem ze storczykiem a podstawką z wodą na dnie przeźroczystej doniczki są kamyki. Phal. ma ciepło i w miarę widno, stoi koło innych botanicznych Phal. i Vand.
Co do Phal. lea marie salazar, na razie jeszcze nie widac zmian, ale minęły dopiero 2 dni, więc trzeba mu dać trochę czasu. Bardzo bym chciała, zeby odżył. Mech jest lekko wilgotny, na podstawce jest woda, a między koszyczkiem ze storczykiem a podstawką z wodą na dnie przeźroczystej doniczki są kamyki. Phal. ma ciepło i w miarę widno, stoi koło innych botanicznych Phal. i Vand.
-
- 1000p
Dusiu trzymam kciuki za Twoją Lea marie salazar. Próbuj wszystkiego bo warto ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
- Storczykowa
Bardzo bym się cieszyła, jakby zaczął puszczać korzonki. Equestrisik bezkorzenny się uratował, choć nic z nim nie robiłam, puszcza piękne korzonki i bardzo zesztywniał. Myślałam, ze już po nim, bo go słonko przypaliło i był taki marny, ale ostatnio się bardzo zabrał. Ostatnio botaniczne się mają dobrze, bo lueddemaniana i jedna z sadzonek equestris ilocos alba są w pędzikach. Lueddemaniana bardzo długo nie chciala zakwitnąć. Tetraspisik na razie przekwitł, ale może jeszcze na wiosnę zakwitnie, bo teraz jest ciemno i chłodno, więc może zrzucać pąki. Zakwitnie niedługo dużo hybryd, też pewnie sporo pąków spadnie, ale mam nadzieję, że nie, bo bardzo chcę kwitnienia.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu
Będę podziwiać Twoją niebywałą kolekcję. Robisz świetne fotki, aż chce się patrzeć i patrzeć... ![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)