Ogródek pstrokaty
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek pstrokaty
Witaj JANKU. A kawałek dzwonka gargantyńskiego to mogłabym u ciebie wiosną wysępić? 

- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Na działce byłem.Piwonię krzewiastą opatuliłem.Byłem też dlatego bo żona kazała.Deszcz miał,jej zdaniem,korzystnie wpłynąć
na moją cerę.A tu spacerowiczów dużo i moje sieroty też nazwane.Więc hurtowo odpowiadam.Dryopteris,piszę już jak należy,
długoletni.Może z 10 roków mu jest i do otyłych nie należy.Więc sadzić go można bez obaw.W ogródku mojej mamy,a to też
lubelszczyzna,jarzmianki porosły jak balie/ czy ktoś wie co to jest?/.Więc nie wiem dlaczego na innym kawałku lubelszczyzny
nie rosną.Mają za sucho?.Zastosowane środki bezpieczeństwa przeciwko łopatologii nie ujawnia się.Dzwonka gargańskiego nie
dam bo nie mam.Jany-15 skorygowała moją wiedzę a jej należy słuchać.Coś wiem w tej sprawie.Natomiast dzwonka
dalmatyńskiego ,mogę i w kajet zapisuję.

Na działce byłem.Piwonię krzewiastą opatuliłem.Byłem też dlatego bo żona kazała.Deszcz miał,jej zdaniem,korzystnie wpłynąć
na moją cerę.A tu spacerowiczów dużo i moje sieroty też nazwane.Więc hurtowo odpowiadam.Dryopteris,piszę już jak należy,
długoletni.Może z 10 roków mu jest i do otyłych nie należy.Więc sadzić go można bez obaw.W ogródku mojej mamy,a to też
lubelszczyzna,jarzmianki porosły jak balie/ czy ktoś wie co to jest?/.Więc nie wiem dlaczego na innym kawałku lubelszczyzny
nie rosną.Mają za sucho?.Zastosowane środki bezpieczeństwa przeciwko łopatologii nie ujawnia się.Dzwonka gargańskiego nie
dam bo nie mam.Jany-15 skorygowała moją wiedzę a jej należy słuchać.Coś wiem w tej sprawie.Natomiast dzwonka
dalmatyńskiego ,mogę i w kajet zapisuję.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Rabatkę " za murkiem " pokazuję.Murek zabytkowy bo ponad dwudziestoletni.Jest pozostałością po szklarni poprzedniego
właściciela.Teraz rosnie tam zbieranina różna ale wiosną ma być inaczej.Na pierwszym planie Eomecon chionantha i Beesia
deltophylla.Polskich nazw nie znam.Dalej brunnera "Mr.Morse" i kokorycz "Chocolate Star" oraz "Blue Panda" a trochę dalej widać
języczkę"Osiris Cafe Noir".Są też drobniejsze:biała zarzyczka,dąbrówka "Frosted Jade"-ślamazarnie rosnąca i cos nowego co
nazywa się Anthriscus sylwestris "Ravenswing" o bordowych liściach jak świecznica "Brunette".I to na razie tyle moich
wysokościowców.Nie dokończyłem spaceru po "wielkim skalniaku".Poprawić muszę.Bordowe obok to pęcherznica.Ona robi tam
tylko za statystę i ją nie opisuję.
zdj.nr 71 "za murkiem".

właściciela.Teraz rosnie tam zbieranina różna ale wiosną ma być inaczej.Na pierwszym planie Eomecon chionantha i Beesia
deltophylla.Polskich nazw nie znam.Dalej brunnera "Mr.Morse" i kokorycz "Chocolate Star" oraz "Blue Panda" a trochę dalej widać
języczkę"Osiris Cafe Noir".Są też drobniejsze:biała zarzyczka,dąbrówka "Frosted Jade"-ślamazarnie rosnąca i cos nowego co
nazywa się Anthriscus sylwestris "Ravenswing" o bordowych liściach jak świecznica "Brunette".I to na razie tyle moich
wysokościowców.Nie dokończyłem spaceru po "wielkim skalniaku".Poprawić muszę.Bordowe obok to pęcherznica.Ona robi tam
tylko za statystę i ją nie opisuję.
zdj.nr 71 "za murkiem".
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janku ta brunera Mr. Morse to ta co mam kawałek od Ciebie ?
Szkoda że nie znasz polskich nazw ja z nazwami obcymi mam kłopot .
Genia
Szkoda że nie znasz polskich nazw ja z nazwami obcymi mam kłopot .
Genia
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Ciekawa jestem jak kwitnie ten Eomecon ,z tego co wiem, to on nie ma
polskiej nazwy
Widziałam ,że ma białe kwiaty ,ale ciekawi
czy u Ciebie już kwitł
polskiej nazwy

czy u Ciebie już kwitł

- magry
e-genia tak,to ta brunnera.
Babopielka niestety,obrażony nie kwitł.
Babopielka niestety,obrażony nie kwitł.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- magry
Na dobranoc i przed pierwszym śniegiem,kwiatek z " wielkiego skalniaka ".
zdj,nr 72

zdj,nr 72
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janku te śliczne niebieskie kwiatki to też dzwoneczki ?
Cudne i takie niebieściutkie .
Cudne i takie niebieściutkie .
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Coraz ładniejsze kwiaty pokazujesz już mi się kartka w zeszycie kończy z zapisywaniem chciejstw , chyba na drugi rok będę musiała przeznaczyć całą emeryturę na zachcianki ale ten niebieski ,pełny dzwoneczek jest cudny , ciekawe gdzie go kupić a może się rozsiewa i masz siewki ??..
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...no nie musiałam napisać -cudowny kolor dzwoneczka zdj72...
...naprawdę taki kolor..czy aparacik dodał błysku
...ja tu drepczę po cichu... ale tylko po ścieżkach

...naprawdę taki kolor..czy aparacik dodał błysku

...ja tu drepczę po cichu... ale tylko po ścieżkach

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janku jakie śliczne.
Czy to jest Dzwonek Karpacki, pełny?

Czy to jest Dzwonek Karpacki, pełny?

- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Ślicznymagry pisze:Na dobranoc i przed pierwszym śniegiem,kwiatek z " wielkiego skalniaka ".
zdj,nr 72

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- magry
Witam
maniusika- Nie zaobserwowałem siewek a nawet nie wiem czy on zawiązuje nasiona.Przegapiłem to.Mam go trzy lata ale
dopiero w tym roku tak zakwitł.Moja obecna lista chciejstw przekracza 1 tys.zł ale czy ja muszę nadążyć za całym światem?.
Przecież to niemożliwe chociażby z tego powodu,że moje morgi liczą 350 m.kw. więc korekta będzie.
lora- Drepcz,drepcz...cicho czy głośno ale drepcz.Nie powiem Ci czy aparat przysłużył się dzwonkowi ale wszystkie
dzwonki mają ładną barwę.
Tajka,Maria Teresa- Tak to dzwonek karpacki "Thorpedo".
Na dzeń dobry kukliki,o których przeczytałem ,że fanów mają swoich i pierwiosnek na ich tle.
zdj.nr 73

maniusika- Nie zaobserwowałem siewek a nawet nie wiem czy on zawiązuje nasiona.Przegapiłem to.Mam go trzy lata ale
dopiero w tym roku tak zakwitł.Moja obecna lista chciejstw przekracza 1 tys.zł ale czy ja muszę nadążyć za całym światem?.
Przecież to niemożliwe chociażby z tego powodu,że moje morgi liczą 350 m.kw. więc korekta będzie.
lora- Drepcz,drepcz...cicho czy głośno ale drepcz.Nie powiem Ci czy aparat przysłużył się dzwonkowi ale wszystkie
dzwonki mają ładną barwę.
Tajka,Maria Teresa- Tak to dzwonek karpacki "Thorpedo".
Na dzeń dobry kukliki,o których przeczytałem ,że fanów mają swoich i pierwiosnek na ich tle.
zdj.nr 73
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Dzwonek karpacki niezwykłego koloru. 

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Mam kukliki czerwone , drobne i duże kwiaty , tego ostatniego bardzo lubią mszyce więc go nie rozsadzam bo ciągle jest ogryziony mimo pryskania od mszyc ,,,
Piękny kolor ma pierwiosnek .... mam dopiero od wiosny 3 ale na razie tylko jeden ładnie się trzyma a pozostałe coś mi znikają ..
Piękny kolor ma pierwiosnek .... mam dopiero od wiosny 3 ale na razie tylko jeden ładnie się trzyma a pozostałe coś mi znikają ..