Mój poligon doświadczalny - Piotrek T

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój poligon doświadczalny - Piotrek T

Post »

Witaj :D Fajnie tu u Ciebie (w Twoim wątku i w Twoim ogrodzie). Wesoło i ciekawie. Będę wpadała od czasu do czasu zobaczyć co się dzieje :D
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Piotrek
Lubię czytać Twoje wypowiedzi. Trafiłam do Ciebie z wątku o Łodzi i nie tylko :)
Dębowy bruk - piękna nawierzchnia.
Pozdrawiam, Elżbieta
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witaj Pietrek ;:167
Piękne imię, mój syn też takie nosi. ;:108 Poligon bardzo mi przypadł do serca. :shock: Takie wielkie bele drzewa, a hosty - marzenie. Oczywiście, bardzo mi się podoba szczeniaczek. :P Jest prześliczny. Ma taką piękną łobuziarską mordkę. Chyba z niego wielki urwis. ;:7 Trzymacie go w domu, czy pupil jest podwórkowcem?
Pozdrawiam, spokojnej nocy. :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Gardenarium
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2010, o 07:55
Kontakt:

Post »

Ile masz wrzosów na wrzosowisku? Ciekawa jestem, jak je zakomponowałeś?
Pozdrawiam, Danusia
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16

Post »

Danusiu, wrzosów jest raptem siedem krzaczków. Rozpoczynają skalniak. Teraz nie mam jak sfotografować całości , bo zasypało i mam białe kule przy kamieniach. Ale znalazłem jedno zdjęcie z jesieni.
Obrazek
Stasiu , jeśli chodzi o psa , to podwórkowiec z ograniczonym dostępem do domu :wink: . To ograniczenie jest iluzoryczne , bo moje dziewczyny wykorzystują każdą chwilę na zabawę z nim. Teraz , gdy już podrósł , sam woli pobiegać po placu , niż wylegiwać się w domu.
Elżbieto , Grażyno, Ziel-ona , dzięki za wizytę , cieszę się że zajrzałyście.Ogródek na razie w fazie rozruchu , ale staram się jak mogę :D Pozdrawiam ,Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Piotr gdzie ja byłam ja mnie tu nie było :;230 , trafiłam przypadkiem , podoba mi się Twoje poczucie humoru .Czekam na następne odsłony Twojego ogrodu , ale to pewnie już wiosną , choć w zimowej szacie też nie źle by wyglądał .
Uwielbiam podglądać Tworzące się ogrody ,choć raczej nigdy niczego nie wykorzystuję , nie znam się ani na ogrodach japońskich, francuskich , czy angielski .

Swój prowadzę jak mi w duszy zagra ,lub pozwalają te kilka m2 :;230

Genia
Gardenarium
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 mar 2010, o 07:55
Kontakt:

Post »

Fajne wrzosy, bo pączkowe chyba, a one ładnie wyglądają i tak się nie rozkładają, tylko raczej sztywno stoją. Warto dać im trochę wrzośców do towarzystwa i oczywiście dosadzić jeszcze więcej, żeby stworzyć plamy kolorystyczne w grupach, przynajmniej po kilkanaście sztuk jednego koloru. Oczywiście, jeśli zaplanowałeś na wrzosy więcej miejsca. :D
Pozdrawiam, Danusia
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie planuje na razie powiększać miejsca na wrzosy. Ot taki kolejny test , może się uda. Kupiłem już spore krzaki , różnica w cenie mędzy nimi a małymi nie była powalająca. O wrzoścach myślałem , bo to i kwiaty w innym terminie i pokrój inny i wielkość. Ale..........., właśnie to małe ale. Ja leń jestem , a przy wrzoścach troszkę pochodzić trzeba , bo to i okryć i odkryć a wrzosom to tylko ziemię wymienić na kwaśną i działają. Na razie przynajmniej :D .Między nimi chcę dać coś płożącego , drobnolistnego , kwaśnolubnego. Poszukiwania trwają , parę gatunków wchodzi w grę ale cóż z tego. Okoliczne centra ogrodnicze nie bardzo wiedzą czym handlują, więc trzeba będzie pojeździć. Geniu witam, też nie znam się na rodzajach ogrodów i nawet nie śmiem nazywać tych które oglądam , o swoim nie wspominając. Zimowa odsłona objawiła mi się wczoraj rano. Wstałem ,wyszedłem i pomyślałem ,że kolor mi natura wyłączyła :D . Dopiero gdy się odwróciłem ,stwierdziłem ,że cegły na ścianie są nadal czerwone , a na dachu barwną, żółtą plamą rozsiadło się wiadro z lepikiem pozostawione przeze mnie przy remoncie. Teraz już nie zdejmę , bo zjadę razem z nim na dół , więc niech postoi do wiosny , kiedy to jego kolor zejdzie na dół sam i zostanie przejęty we władanie krokusów i narcyzów. Cieszę się , że moje poczucie humoru ci odpowiada , chociaż do tego stwierdzenia , jak zresztą do wszystkiego, podchodzę raczej sceptycznie :wink:
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Odniosłem wręcz odwrotne wrażenie - to wrzośce same sobie rosną i rozrastają się, natomiast wrzosy stroją fochy. Z kilku posadzonych wrzosców mam już cały łan, z 2 razy więszej ilości wrzosów mam może 1/3 :roll:
Oczywiście o przykrywaniu nie ma mowy, ani jednych, ani drugich.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Mam podobne doświadczenia jak bishop, wrzośce lepiej rosną i nie okrywam :?:
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O proszę , jeśli tak piszecie , to może by zaryzykować? Jakiś dołek na wrzośce zawsze się znajdzie. Tak to jest , jak się ma niedokładne informacje. Ale tak wyczytałem w czasopismach i w necie , między innymi na stronie Wolskiego. Dzięki Krzysztofie i Marysiu. W przyszłym roku na pewno parę odmian posadzę. Jeśli mogę jeszcze nadużyć waszej uprzejmości. Zakładając że kupię w donicach, można je sadzić wiosną ? Albo inaczej , jeśli posadzę wiosną , czy zakwitną w tym samym roku ?
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli uda Ci się kupić wiosną, to czemu nie :wink: Wtedy pewnie kupisz już kwitnące. :wink:
Wydaje mi się, że wrzośce najczęściej sprzedawane są w tym samym okresie co wrzosy, czyli jesienią. Ale być może są szkółki, które mają całoroczną sprzedaż.
I są też już odmiany wrzośców kwitnące jesienią, póki co dosyć drogie :(
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

bishop pisze:Odniosłem wręcz odwrotne wrażenie - to wrzośce same sobie rosną i rozrastają się, natomiast wrzosy stroją fochy. Z kilku posadzonych wrzosców mam już cały łan, z 2 razy więszej ilości wrzosów mam może 1/3 :roll:
Oczywiście o przykrywaniu nie ma mowy, ani jednych, ani drugich.
Mam jakoś podobne wrażenia. Lat temu parę w Rogowie w LZD po upierdliwej zimie wrzosy prawie w całości do kasacji, wrzośce przeżyly bezproblemowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”