Wełnowiec

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wełnowiec na paprociach

Post »

Ostatnio polecanym przez ciebie condifor . 3 razy w odstępach trzydniowych. Duże okazy padły . Gdy sprawdzałam i ruszyłam stare to pod nimi były male które jeszcze żyją.
Przedtem była pryskana innymi środkami i miała wkładane pałeczki a dalej były.
Pryskałam rozcieńczonym rostworem tak jak zaleca producent.
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Jak jesteś gotowa spisać roślinki na straty to spróbuj woda z ciekłą parafiną w stosunku 3:1 opryskać - gady powinny sie podusić , tylko nie jestem pewna jak zachowaja sie paprotki, rośliny o grubych liściach mają sie dobrze - wełnowca póki co nie widzę
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Gotowa to nie jestem ale walczę z nimi już od dłuższego czasu a one i tak się na nowo pojawiają. Tylko na niej
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

By całkowicie pozbyć się szkodnika pryska się na zmianę rożnymi środkami, gdyż po każdym oprysku danym preparatem kolejne pokolenie któremu udało się jakoś przeżyć uodparnia się na dany środek więc pryskanie trzykrotnie Condiforem nie przyniesie dobrego rezultatu. Zrób oprysk np. Actellic za trzy dni Condifor a za kolejne trzy dni daj znów Actellic lub np. Mospilan. :wink:
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Re: Nolina chora białe kępki

Post »

Najprawdopodobniej Nolina ma wełnowce. To bardzo złośliwe robaki. ;:14 ;:14
Bez fotki trudno określić.
Najlepiej zdjąć je mechanicznie, czyli wacikiem lub pałeczką do uszu, namoczoną w mieszance spirytusu i wody + płyn do naczyń. Wacik jeden na jedno przetarcie.
poczytaj
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
never44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2010, o 10:55

choroba kwiatków

Post »

Witam mam pewien problem jestem istny laik w kwiatkach dlatego potrzebuje pomocy.
Na moich paprociach występują takie dziwactwa i nie wiem co to jest i jak się tego pozbyć.
Mam jeszcze problem z dwoma innymi kwiatkami u jednego liść zaczyna nie wiem czy gnić czy usychać
a u drugiego liście oraz łodygi są oblepione jakimiś małymi brązowymi kropeczkami a liście wyglądają jakby były poklejone. Czy wiecie co to jest i jak się tego pozbyć?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: choroba kwiatków

Post »

Poczytaj o wełnowcach i tarcznikach.
Waleria
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: choroba kwiatków

Post »

Na szeflerze (ta ostatnia) są raczej tarczniki.Woda z denaturatem 1:1,czyli 1 częsc wody i jedna denaturatu.Takim roztworem umyć listki.O ile paproć nie jest rozrośnięta to można zrobić tak samo,albo kupić w sklepie Actellic lub Magus zrobić oprysk 3 razy w odstępie trzydniowym.
Na paprotce to są wełnowce.Wpisz też w wyszukiwarkę wełnowiec,tarcznik..jest mnóstwo info jak walczyć z tym dziadostwem.
Co do fikusa to ma jakieś nieodpowiednie warunki.Możliwe,że przysuszyło go albo ma przerośniętą bryłę korzeniową...
Agniesia28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sie 2008, o 10:34

Nolina - szkodniki

Post »

Witam wszystkich serdecznie i proszę po raz kolejny o pomoc.
Walczę z wełnowcami na mojej nolinie. Spryskuję preparatem i nic :( Wracają.
Na dodatek ostatnio nolinie brązowieją i schną liście - nie wiem czy przelałam, czy zasuszyłam? Całe robią się brązowo czarne i odpadają. Co robić? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Choruje mi nolina :(

Post »

Ja na wszelakie paskudy stosuję Tarcznik - pastylki wciskane do gleby. Pomaga.
Waleria
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choruje mi nolina :(

Post »

O wełnowcach pisałem już nie raz na forum, oprysk Actellic w dawce 1 ml na 1 l wody po 6 dniach poprawka w dawce 1 ml na 0,75 l wody. :wink:
MrDzej
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2010, o 00:11

Wełnowiec

Post »

Jakiś czas temu miałem problem z wełnowcami. Roślina została wymyta, opryskana, ale problem wciąż występuje. Oprysk oczywiście powtarzałem, ale teraz zimą nie mam możliwość opryskać rośliny z racji jej wielkości.

Nawet na nowych liściach pojawią się drobne białe plamki, co bardzo mnie niepokoi.
Wyczytałem więc o biedronce australijskiej, które w Internecie krąży pod "postacią" preparatu CRYPTOBUG Biedronka wełnowcowa (Cryptolaemus montrouzieri) - . Jednak 25 sztuk biedronek kosztuje 77 zł., dlatego przed zakupem chciałbym spytać o opinie innych, czy mieli do czynienia z tym zwierzakiem?

Pozdrawiam.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Re: Biedronka Australijska

Post »

A czym się zwalcza biedronkę, jak już zeźre wełnowce, namnoży się i rozlezie po chałupie? :lol:

Pryskać nie możesz, no to nie pryskaj. Podlej systemicznym (Bi 58 EC Nowy) ze dwa razy i tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”