Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

Karo, paulownia wyjątkowo łatwo rozmnaża się przez sadzonki korzeniowe. Musiałem wykopać duży dół koło mojej i porozrzucałem ziemię w różnych miejscach ogrodu. W następnym roku małe paulownie wyrastały mi wszędzie, nawet na kupie piachu do murowania.Czasem robię sadzonkę do doniczki i jak zapomnę ją przestawić przez dwa miesiące, to zaraz się wrasta w ziemię:

Obrazek

Jak już wyrwę bestię z ziemi, to na drugi rok zaraz wyrastają mi następne paulownie:

Obrazek

A to paulownia jesienią i zła wiadomość, bardzo słabo zawiązały się pąki kwiatowe na następny rok, czyli z pięknego kwitnienia nici:

Obrazek
Awatar użytkownika
LUKIPELA
50p
50p
Od: 18 paź 2009, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paulownia puszysta - bonsai

Post »

Gaheri pisze:Z drugiej strony, słyszałam, że bonsai można robić w wielu rozmiarach, zależnie od rodzaju rośliny. Przy odpowiednim prowadzeniu, nawet półtorametrowe drzewko może wyglądać jak bonsai.
Dokładnie tak. Trzeba jednak pamiętać że bonsai to roślina + donica. Jeśli będzie rosło w gruncie to już nie będzie bonsai a co najwyżej niwaki. Bonsai ma wyglądać jak drzewo w miniaturze a więc liście powinny być proporcjonalne do drzewka.
...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

LUKIPELA - dziękuję bardzo ;:180
Dzięki Tobie wiem że mam - tworzę niwaki.
Z paulowni i z sosny zwyczajnej

Obrazek

Zdecydowanie paulownia nie nadaje się na bonsai,nawet gdyby jako doniczkę zastosować np.wanienkę do kąpieli niemowlęcia. :;230
Jej liście,nieproporcjonalnie wielkie zaburza jego wygląd
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

MirekL ponawiam pytanie, co jest trudnego w uprawie modrzewia jako bonsai?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Trudnego to może nie, źle się wyraziłem. Wytrzymały i owszem, wiele zniesie. Tyle że... jak mu sie nie pozwoli swobodnie rosnąc, marnie grubieje. Jak pozwolisz urosnąć górze za bardzo, nie wiadomo co dalej. Pamiętaj, że to rośnie ostro.
Zawsze ten pień jakiś cienki...trzeba cierpliwości i czasu. No ale na tym ta zabawa polega...
Chociaż... widziałem siewki w górach na granicy lasu tak uformowane przez naturę, że klękać i podziwiać. Tyle że korzenie wrośniete w szczeliny skalne- zero szans na pozyskanie.
Awatar użytkownika
LUKIPELA
50p
50p
Od: 18 paź 2009, o 10:32

Post »

MirekL pisze:Tyle że... jak mu sie nie pozwoli swobodnie rosnąc, marnie grubieje. Jak pozwolisz urosnąć górze za bardzo, nie wiadomo co dalej.
dokładnie tak jak z każdą inną rośliną prowadzoną jako bonsai
...
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Owszem... ale modrzew ma taką dziwną właściwość. Jeśli obetniemy na gładko pędy boczne będzie się ciągnął do góry, stanie się wiotki. Odcinek pnia bez bocznych pędów nie chce grubieć. Ta roślinka bardzo silną dominację wierzchołkową. Dlatego od małego trzeba umiejetnie ciąć, bo inaczej wyhodujemy kulkę na patyku :wink:
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

A moja paulowania, choć jeszcze młodziutka - pokazała już pączki kwiatowe - fotka robiona we wrześniu.
Teraz choć liści już nie ma, to pączki pozostały na gałązkach - zimuje w chłodnym pomieszczeniu.

ObrazekObrazek

A ja doczekć się nie mogę, kiedy wiosną pokaże swoje kwiatuszki.
Mam nadzieję, że się uda je zobaczyć, że pączki nie opadną.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Reniu moje paulownie schowane wśród śniegow zimują. Wiosną planuję przyciąć przemarznięte pędy z pewnościa odbiją, czy zakwitną ;:224 Mam niejakie wątpliwości ;:14 Trzyam kciuki za Twoje kwiatki ;:196
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Joluś właśnie dzisiaj do niej zaglądałam - jak na razie wszystkie pączuszki są na gałazkach.
Może się uda.

Z tym przycinaniem to masz rację - zobacz stronę wcześniej - u Krzysi - KaRo - jak ładnie przycięta.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Re: Paulownia puszysta-cesarskie drzewko .Już się budzą w piwnic

Post »

posiałam jakiś miesiąc temu (może nie cały miesiąc) nasiona Paulowni i jest kilkanaście siewek ale od tygodnia wcale nie rosną stanęły na etapie pierwszej parze liści i dalej nic się nie dzieje :( czy coś jest nie tak czy może one tak mają że najpierw stoją w miejscu a potem będzie bum :shock:
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Nie ten czas na SIANIE paulowni .Za mało słonka więc pewnie zdechną .Zasiej czy jak to sie pisze w marcu i bedzie ok
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

A ja kupiłam sadzonkę Paulowni. Przyszedł taki badylek, przycięty na jakieś 20 cm, pusty w środku. Postawiłam w kotłowni, a teraz widzę, że od ziemi zaczyna coś rosnąć. na razie to dwa listki. Przestraszyłam się, że to za wcześnie i przeniosłam roślinkę do garażu, gdzie jest trochę chłodniej, ale też mało światła. Co mam robić? Ratunku :cry:
Pozdrawiam Dorota:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”