Zielony zakątek - Katki
- reniazt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Katko - ślicznie u ciebie. Zajrzałam do twojego ogródka i widzę, że masz sporo roślin kwaśnolubnych i sporo berberysów i wszystko to starannie posadzone i wypielęgnowane - wszędzie rośliny podsypane korą. A czy wykładałaś pod korę agrowłókniną lub matą ogrodniczą, czy po prostu kora bezpośrednio na glebę? Bo niektórzy z tego co wiem to tak właśnie wykładają.
Witam i dzięki za miłe słowa .reniazt pisze:Katko - ślicznie u ciebie. Zajrzałam do twojego ogródka i widzę, że masz sporo roślin kwaśnolubnych i sporo berberysów i wszystko to starannie posadzone i wypielęgnowane - wszędzie rośliny podsypane korą. A czy wykładałaś pod korę agrowłókniną lub matą ogrodniczą, czy po prostu kora bezpośrednio na glebę? Bo niektórzy z tego co wiem to tak właśnie wykładają.
Tak używam pod korę agrowłókninę, ale zostawiam wokół rośliny nie zakryty kawałek, aby móc łatwiej podlewać i rozsypywać nawozy.
Tak to wygląda przed rozsypaniem kory.
Grzegorzu wiele szczegółów Ci nie powiem, bo robiła to firma, ale co wiem to napisze.grigori24 pisze:Oświetlenie perfekcyjne.Katko bardzo mnie interesuje oświetlenie Twojego ogrodu. Czy mogła byś na ten temat więcej napisać interesuje mnie po prostu wszystko związane z oświetleniem ogrodu ponieważ nie mam żadnego doświadczenia jak to wykonać.
Oświetlenie jest na pilota na radiolinii. Linie są dwie (na pilocie dwa przyciski), jedna linia to to co widać na zdjęciach, czyli lampy stojące wzdłuż drogi do domku. Druga linia to lampy zakopane w ziemi pod drzewami podświetlające je od dołu (w chwili obecnej zasypane śniegiem). Kable do wszystkich lamp kładzione były na głębokości co najmniej 80 cm. (głębokość przemarzania ziemi w moim regionie) w specjalnych osłonkach, aby je coś nie uszkodziło (np. nie przegryzło). Co wiązało się z dużymi wykopami. Jest jeszcze trzecia linia doprowadzająca prąd do gniazdka zewnętrznego w okolice kącika ogniskowego. Wszystkie trzy linie kabli doprowadzone są do skrzyneczki zamontowanej na zewnątrz domku, ale w miejscu zadaszonym. Ze skrzyneczki wystaje antena a w środku jest mieszanina kabli, bezpieczniki, wyłącznik gniazdka zewnętrznego. Skrzynka zamykana na klucz. Pilot działa na odległość od 100-300m. Tyle wiem, jakby co to pytaj.