Dzbanecznik (Nepenthes)- pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zafina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 gru 2010, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dzbanecznik - Nepenthes

Post »

powietrze nie jest suche. dla pewności zraszam mojego dzbanka 5/6 razy na dzień.

uraz mechaniczny raczej wykluczę sama go transportowałam nic tam mu się nie działo strasznego miał dobre warunki ..
ale ta temperatura. no możliwe ;p

miejmy nadzieje że nie choruje na nic
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie nie mówiłem to twoim transporcie. Chodzi mi o tych co transportują towar do sklepów. Rośliny jadą pościskane na paletach i możliwe, że przez to. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
zafina
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 gru 2010, o 13:22

Post »

aaa rozumiem ;P jeszcze jak oglądałam ją w sklepie wydawała mi się na zdrową roślinkę. dopiero w domu zauważyłam pęknięty dzbanuszek. hmm może musi się zaaklimatyzowaać dlatego dzbaneczki pękają?
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie napisałem wcześniej? :lol: No to też może być powód, ale raczej w połączeniu z uszkodzeniem. Często po zmianie miejsca najzwyczajniej usychają.

Obserwuj go i tak jak pisałem wcześniej. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
szymonixis
100p
100p
Od: 8 lut 2011, o 17:13

Re: Rosiczka (Drosera)

Post »

1.Kupiłem dzbanecznika (piszę o tym tu bo nie chcę zakładać nowego wątku). W internecie wyczytałem że muszą stać na wschodnim lub zachodnim parapecie. (Mi by bardziej odpowiadał zachodni). Bo muszą mieć rozproszone światło. A czy jak już stoi na wschodnim lub zachodnim parapecie to musi być jakaś osłonka żeby rozproszyć to światło :?:
2. Na jednej stronie piszą, że jest trudny w hodowli, a na drugiej, że prosty ale nie najłatwiejszy. I chciałbym się dowiedzieć czy wam sprawia problemy w hodowli.
3. Napiszcie mi jeszcze parę wskazówek przy ich hodowli (te podstawowe przeczytałem w internecie). :D
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Nie dawaj żadnych osłonek, zachodnie lub wschodnie powinno być ok. Mi ventrata i sanguinea rosną nawet na południowym oknie. Rady...dużo światła (w zimę może przestać dzbankować (chyba, że będziesz doświetlał) i ostrożnie z podlewaniem, bo dzbanki da się przelać (muszą mieć cały czas wilgotne podłoże, ale nie mokre). Najlepiej posadzić je w dobrze przepuszczalnym podłożu (mech sphagnum żywy bądź martwy jakieś dodatki typu keramzyt,perlit,czy mieszanka z torfem jest wiele opcji ;) ). Nie przenoś dzbanecznika z miejsca ma miejsce, one nie lubią zmian, unikaj też przeciągów lub zimnego powietrza zimą.

pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
szymonixis
100p
100p

Post »

A co z tą wilgotnością powietrza? Czy wystarczy że spryskam kilka razy dziennie. Czy muszę zadbać o inne źródło wilgotności powietrza? :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Zależy jeszcze jakiego masz dzbanecznika :p . Ale jeśli jest to jakaś popularna krzyżówka lub N. sanguinea to da radę w pokojowej wilgotności. W dzbankowaniu ważniejsze jest światło. Jeśli jednak chcesz, możesz postawić doniczkę z podstawką na większej podstawce z keramzytem do połowy zalanym wodą, na pewno nie zaszkodzi.
Rośliny owadożerne
szymonixis
100p
100p

Post »

A można dodać do torfu gruboziarnisty piasek zamiast perlitu?
POZDRAWIAM SZYMON
Awatar użytkownika
Eryk-kun
200p
200p
Od: 25 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Perlit to perlit, piasek go nie zastąpi. Nawet ten gruboziarnisty. Piasek nie poprawia tak dobrze struktury gleby jak perlit, chociaż można go stosować razem z perlitem.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Awatar użytkownika
BlackPearl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2011, o 10:26

Post »

Jakie warunki musi mieć ta Odmiana,krzyżówka : Dzbanecznik "hookeriana"
jakie podłoże???
jaka ilośc wody??
Gdzie trzymać na parapecie czy gdzieś indziej??
Jak z zimowaniem tej rośliny???
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Sporo światła (wschodni lub zachodni parapet bedzie ok.), podłoże to kwaśny torf bez dodatków, możesz też dodać mchu torfowca trochę, powinien mieć cały czas wilgotno ale nie przesadnie mokro, na parapecie, nie zimuje się.

pozdrawiam
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
BlackPearl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2011, o 10:26

Re: Dzbanecznik "hookeriana"

Post »

aha czyli jak nie zimować to trzymać w jakiej temp. ??(powyżej 20 stopni ??)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”