Zroślicha (Syngonium ) - uprawa,podstawy,sadzonkowanie
Zroślicha (Syngonium ) - uprawa,podstawy,sadzonkowanie
Zroślicha stopowcowa - (Syngonium podophylum) spokrewniona jest z filodendronami i podobnie jak one powinna mieć zimą ograniczone podlewanie by nie rosła zbyt intensywnie, nie powinna być wystawiana latem na zewnątrz(za to dracenę czasami można), no i ta temp zimą powinna być w granicach 14 - 16 stopni a draceny lubią wyższą temp. ale różnica jest niewielka więc możesz śmiało ją do draceny dosadzić. Zroślich nie lubi też bezpośrednio nasłonecznionego miejsca raczej powinna rosnąć w świetle lekko rozproszonym.
Alokazja zachowije się tak, gdy na zewnątrz jest deszczowo. Nie wiem, czy to z dadmiaru wilgoci (ale ona to lubi) czy może ma wpływ obniżające się ciśnienie....
Z moich roślin, podobnie zachowuje się jeszcze tylko ta (Syngonium)
I to zawsze w tym samym czasie się "pocą", nawet tu na fotce widać, że jest wilgotna. Jeśli to woda to ok, a jak jakieś roztwory wodne soli? (może jakieś azotany-nie wiem czy to możliwe)
Zastanowiam się czemu reszta moich roślin nie oczyszcza swych porów. Chyba, że to robi, ale w sposób mało widoczny, bezpośrednio odparowuje....
Z moich roślin, podobnie zachowuje się jeszcze tylko ta (Syngonium)
I to zawsze w tym samym czasie się "pocą", nawet tu na fotce widać, że jest wilgotna. Jeśli to woda to ok, a jak jakieś roztwory wodne soli? (może jakieś azotany-nie wiem czy to możliwe)
Zastanowiam się czemu reszta moich roślin nie oczyszcza swych porów. Chyba, że to robi, ale w sposób mało widoczny, bezpośrednio odparowuje....
Może to od światła. Ja ukradłam kawałek syngonium teściowej. U niej jest seledynowe niemal, u mnie sporo ciemniejszeAle z nią uważam, bo wiem, że jest trująca (coś ostatnio jej blakną liście(?) Za dużo światła?)

Tylko, że u mnie się nie "poci"

Pozdrawiam - Justyna
Abudabi - ja bym postawiła syngogium bliżej światła. U mojej mamy stoi w takim miejscu, gdzie ma mało i brzydkie się zrobiło. Tak jakby zdziczało, pędy się powydłużały brzydko...
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mój też się nigdy nie pocił ...
teraz stoi na południowo-wschodnim balkonie ,był przyzwyczajany do słońca więc go nie parzy .
Dziewczyny zachęcam do wynoszenia Waszych na balkon w czasie deszczu - bardzo odżywa po takiej kąpieli - inaczej niż po prysznicu w wannie co też jemu serwuję często zimą.
Aktualne pogody są wręcz idealne dla zroślichy-dużo deszczu-wilgoci i ciepło.
Tylko wylewam nadmiar wody z osłonki (kilka razy dziennie
)
teraz stoi na południowo-wschodnim balkonie ,był przyzwyczajany do słońca więc go nie parzy .
Dziewczyny zachęcam do wynoszenia Waszych na balkon w czasie deszczu - bardzo odżywa po takiej kąpieli - inaczej niż po prysznicu w wannie co też jemu serwuję często zimą.
Aktualne pogody są wręcz idealne dla zroślichy-dużo deszczu-wilgoci i ciepło.
Tylko wylewam nadmiar wody z osłonki (kilka razy dziennie

Nie wiem czemu u mnie jast często mokra, pewnie się poci, bo nie może ze mną wytrzymać
KaRo, bardzo ładne Twoje syngonium. Powiedz, myślałaś już o przesadzaniu go? Bo mamy porównywalne doniczki, a Twój kwiat jest większy. Ja mam wrażenie, że mu już korzenie wysadza . Może to wrażenie, może chce się już piąć, bo szuka miejsca do zaczepienia...

KaRo, bardzo ładne Twoje syngonium. Powiedz, myślałaś już o przesadzaniu go? Bo mamy porównywalne doniczki, a Twój kwiat jest większy. Ja mam wrażenie, że mu już korzenie wysadza . Może to wrażenie, może chce się już piąć, bo szuka miejsca do zaczepienia...
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W mojej książce o pielęgnacji roślin pokojowych wymienione są następujace przyczyny blednących liści syngonium:
- niedokarmienie rośliny,
- konieczność przesadzenia,
- niedostateczna wilgotność powietrza; zalecają codzienne pryskanie rośliny i ustawienie doniczki w podstawce z wodą i żwirkiem, tak aby dno doniczki nie dotykało wody.
Pozdrawiam
- niedokarmienie rośliny,
- konieczność przesadzenia,
- niedostateczna wilgotność powietrza; zalecają codzienne pryskanie rośliny i ustawienie doniczki w podstawce z wodą i żwirkiem, tak aby dno doniczki nie dotykało wody.
Pozdrawiam
Dziękuję flowers za poradę. Wezmę to również pod uwagę . Moje Syngonium kwalifikuje się już do przesadzenia, więc na pewno to zrobię. Co do nawożenia, to ma włożone pałeczki z nawozem dla kwiatów o ozdobnych liściach. Jestem za bardzo roztargniona i mogłabym go całkiem przypadkiem "przenawozić", dlatego stosuję pałeczki.
Moje wszystkie roślinki sa codziennie zraszane. Ostatnio nie zraszam Syngonium, bo sam sie zrasza
. I Begonii Tiger nie zraszam, bo dostała dziwnych plamek, chyba od zaschniętej wody.
Raczej stawiam na duże ilości światła, gdyż wyblakły te liście, które były najbliżej okna.
Pozdrawiam
Moje wszystkie roślinki sa codziennie zraszane. Ostatnio nie zraszam Syngonium, bo sam sie zrasza

Raczej stawiam na duże ilości światła, gdyż wyblakły te liście, które były najbliżej okna.
Pozdrawiam
Ta roślinka to syngonium (syngonium podophyllum) inaczej zwana zroślichą.
Wymaga stanowiska jasnego ale nie słonecznego. Raczej światło rozproszone. Bardzo lubi spryskiwanie. Roślinka dość łatwa w uprawie ale nie lubi przeciągów i suchego powietrza. Przesadzać co roku. Nadaje się doskonale do kompozycji roślinnych. Rozmnaża się ją przez sadzonki pędowe długości ok. 10-15 cm.
Która to konkretnie odmiana nie wiem... takiego wzorku jeszcze nie mam.
Mam nadzieję, że nieco pomogłam
Życzę sukcesów
Pozdrawiam
Marta
Wymaga stanowiska jasnego ale nie słonecznego. Raczej światło rozproszone. Bardzo lubi spryskiwanie. Roślinka dość łatwa w uprawie ale nie lubi przeciągów i suchego powietrza. Przesadzać co roku. Nadaje się doskonale do kompozycji roślinnych. Rozmnaża się ją przez sadzonki pędowe długości ok. 10-15 cm.
Która to konkretnie odmiana nie wiem... takiego wzorku jeszcze nie mam.
Mam nadzieję, że nieco pomogłam

Pozdrawiam
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Moje syngogium wisi na ścianie, ok 1,5 metra od okna, dość wysoko. Puściłam przy paliku kokosowym Syngogium nie lubi przelania, więc podlewaj dopiero jak ziemia wyschnie całkowicie. Blednięcie liści, a potem żółknięcie może być objawem przelania. I powtórzę to, co wyżej: kocha zraszanie 

"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
To teraz ja podziele się problemami z moim kwiatem.Gdzie szukać powodów takiego wyglądu kwiatka
Czy moge odciąć łodyge na której jest kilka takich liści? Może łodyga jest uszkodzona? Ziemia jest ogrodowa, podlewany i zraszany jest dwa razy w tygodniu.Woda jest odstana przegotowana.Jedno podlewanie jest czysta wodą drugie z odżywka do kwiatów zielonych.

Czy moge odciąć łodyge na której jest kilka takich liści? Może łodyga jest uszkodzona? Ziemia jest ogrodowa, podlewany i zraszany jest dwa razy w tygodniu.Woda jest odstana przegotowana.Jedno podlewanie jest czysta wodą drugie z odżywka do kwiatów zielonych.
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że możesz przyciąć. W książce, z której cytowałam porady powyżej jest taka informacja o cięciu:
"Cięcie. Roślinę już nieładną można przyciąć do 15 - 23 cm wysokości. Wkrótce wypuści nowe pędy. Ciąć najlepiej wiosną." D.Longman "Pielęgnowanie roślin pokojowych".
Nie czekałabym do wiosny z ucięciem tej łodygi, ale decyzję musisz podjąć sama.
"Cięcie. Roślinę już nieładną można przyciąć do 15 - 23 cm wysokości. Wkrótce wypuści nowe pędy. Ciąć najlepiej wiosną." D.Longman "Pielęgnowanie roślin pokojowych".
Nie czekałabym do wiosny z ucięciem tej łodygi, ale decyzję musisz podjąć sama.
Pozdrawiam, Jagoda