Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? [EDU]

Post »

Z zupełnie innej beczki - lekka , łatwa i przyjemna : Monika Szwaja "Zupa z ryby FUGU" . Czyta się sympatycznie i z przyjemnością , choć książka porusza nie najweselszy temat...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale jakże na czasie :lol:
Książka czyta się sama, polecam:)
tollo
100p
100p
Od: 21 paź 2008, o 18:43

Post »

Mnie zauroczyła książka Pholan Devi królowa bandytów.
Nie wyobrażam sobie,że można tyle przeżyć.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

CHARLES MARTIN " Kiedy płaczą świerszcze".

Piękna, wzruszająca opowieść o życiu, miłości i odwadze. O trudnych wyborach i szansach, które tak łatwo można zmarnować , oglądając się wstecz...

" Na rynku sennego , amerykańskiego miasteczka, siedmioletnia , ciężko chora Annie zbiera pieniądze na swoją transplantację serca... Przed pobliskim sklepem Reese rozpamiętuje swoje życie.Silny podmuch wiatru porywa zebrane przez dziewczynkę banknoty, gdy zza rogu wyjeżdża ciężarówka. Reese dostrzega żółtą sukienkę wbiegającej na ulicę Annie... "

Przeczytajcie. Polecam :)
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Ostatnio przeczytałem "Doktrynę szoku" Naomi Klein. Ciekawa lektura o m.in. guru ekonomistów szkoły chicago'wskiej Miltonie Friedmanie i jego wpływie na większość rozwijających się krajów i nie tylko oraz o tym jak twórczo przetworzyć hasło im gorzej tym lepiej.
Książka dokumentalistki, czytana jak thriller, znajdziemy w niej też rozdział o Balcerowiczu i Polsce. Bardzo kontrowersyjne poglądy na temat współczesnych korporacji. Mi sie bardzo podobała, dlatego tez wkrótce zabiorę się do innej tej autorki "No Logo".
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dzieje pięknej Bitynki, Historia życia Zofii Potockiej 1760-1822
Jerzy Łojek (1970)

Szkice o życiu kiepsko urodzonej greckiej żony Stanisława Szczęsnego Potockiego, Zofii Wittowej - Potockiej. Pięknej ladacznicy, robiącej piorunujące wrażenie na płci przeciwnej, niezłej skandalistce, rozwiązłej jak cała ówczesna epoka, jednocześnie twardo stąpającej po ziemi kobiecie, matce (chyba, bo nie mogłam się doliczyć...) ośmiorga dzieci, kochance (tu już rachuba mi się całkiem pomyliła), właścicielce największego majątku Rzeczpospolitej, zarządzającej tymi włościami, posagami, spadkami, jednocześnie ciekawej ludzi i świata turystce, pełnej smaku projektantce wnętrz pałaców, dworów i ogrodów, kobiecie rzutkiej i elastycznej, zdolnej i świetnie wykorzystującej nadarzające się okazje. Dziś powiedzielibyśmy o niej: piękna i mądra bizneswoman :wink: Losy targały nią w różne strony, wcale jej nie było łatwo, a jednak umiała wypłynąć na powierzchnię i jeszcze wspomóc mniej utalentowanych bliźnich.

Książkę czyta się dobrze z tym, że dziś zapewne autor skorzystałby z wielu niedostępnych ówcześnie dokumentów i danych archiwalnych, więc luki w biografii byłyby pewnie mniejsze. Najciekawsze są przedrukowane listy, z których wynika, że nie zmieniliśmy się specjalnie od dwustu lat, to samo nas cieszy, martwi, wkurza, mamy podobne kłopoty i radości, i nie ma to związku ze stanem posiadania, a raczej z wrażliwością... Dziwne zaś jest to, że tak mało o tej kobiecie wiemy my, często szukający plotek, chętnie zaglądający pod kołdrę osobom ze świecznika, a tu - proszę, taki piękny skandal obyczajowy i zupełnie nam nieznany :lol:

Do kompletu przeczytałam tego samego autora Potomków Szczęsnego, ale to nieco przygnębiająca lektura o upadku najbogatszego rodu magnackiego Polski, więc nie wiem, czy polecać, czy odradzać... Ale na pewno warto zajrzeć do najpiękniejszego parku stworzonego właśnie dla naszej bohaterki - Zofiówki.
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Park_Zofi% ... _w_Humaniu
- http://cudaswiata.pl/europa/zofiowka.html
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x_P-42

Post »

Czytałam ją , mam nawet to samo wydanie .Wciągająca.
Ja stale czytam "Hostapedię",:D zaś w wannie monografię o rodzinnym mieście mojej Mamy - Przysusze k.Opoczna. ;:7
anna izabela
50p
50p
Od: 21 cze 2010, o 21:20

Post »

A mnie wciaglely ksiazki Sabine Thiesler :shock: ona to potrafi pisac ;:136 w jezyku polskim mozna jak na razie tylko jedna jej ksiazke dostac: " Kolekcjoner dzieci", az gesiej skorki dostaje ;:224
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A o czym to (tak z grubsza) - kryminał, thriller ?
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką o czytanych przez nas książkach - ja czytam właśnie : Mały alfabet Dudzińskich" - ciekawa, wcześniej przeczytałam (książka dla młodzieży :oops: ) "O, melba" - G. Bąkiewicz - bardzo mnie poruszyła, ale szczególnie polecam:
" Szczęściara" -optymistyczna i podnosząca na duchu, tu skopiowany z Merlina opis: Życie Magdaleny Grodzkiej-Gużkowskiej miało się potoczyć zupełnie inaczej: matura w elitarnej warszawskiej szkole, a potem studia na wymarzonej medycynie, jako że zawsze chciała pomagać ludziom. Wybuchła jednak wojna, przyszła okupacja i czternastoletnia Magda wstąpiła do konspiracji. Prowadziła nasłuch radiowy, pomagała przerzucać przez granicę żołnierzy, kolportowała ulotki. Później została agentką kontrwywiadu. Włączyła się też do akcji ratowania Żydów, przede wszystkim dzieci z warszawskiego getta. Niezwykła biografia niezwykłej kobiety; tego życiorysu wystarczyłoby dla kilkunastu osób. A najbardziej zdumiewająca jest jej bohaterka - nastolatka, która znalazła się w obliczu śmiertelnego ryzyka i wyborów moralnych, jakich nikt nigdy nie powinien podejmować. "Miałam szczęście" - powtarza wielokrotnie. Nie tylko dlatego, że uratowała siebie i żydowskiego chłopca z łapanki, uciekła z transportu do Majdanka, przeżyła powstanie warszawskie i obozy jenieckie, odnalazła po wojnie narzeczonego, a po 25 latach spędzonych w Kanadzie wróciła na stałe do Polski. "Całe życie miałam to szczęście, że ktoś podawał mi rękę - pisze Magdalena Grodzka-Gużkowska. - Nigdy też nie wstydziłam się wyciągać rąk, prosząc o pomoc".
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Aaa, z biografii wojennych niedawno czytałam "W domu niewoli" Beaty Obertyńskiej. Sporo już o tym wiem, a jednak nadal coś mnie zaskakuje. Historia jakich wiele, aresztowanie, wojenna tułaczka po Związku Radzieckim, na koniec emigracja. Ale pisane to wszystko językiem bardzo żywym, z ciekawymi szczegółami, takimi "życiowymi", o których próżno szukać wzmianek w książkach historycznych. Jeśli ktoś lubi takie tematy, to bardzo polecam.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
koza
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lip 2006, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubicie książki Jodi Picoult ? Polecam bardzo " Krucha jak lód" . Ta książka zauroczyła mnie. Czytałam jednym tchem do 3-ciej nad ranem. Gorąco polecam.
Ulka buziaki przesyła
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Pełna humoru , zabawna książka Wojciecha Manna "Rockmann, czyli jak nie zostałem saksofonistą "wpadła mi w ręce kilka dni temu i pochłonęłam ją " na poczekaniu" :) Świetnie się czyta ( tak, jak świetnie słucha się Manna) .Kulisy festiwali, pierwsze rock and rollowe koncerty w PRL-u, winylowe płyty ... , początki radiowej Trójki, a obok - szara rzeczywistość przeciw której buntują się nastolatki ! Ciekawy człowiek opowiada ciekawe historie.
Polecam !
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Już pisałam w wątku o absurdach, ale napiszę jeszcze raz - książka warta przeczytania: John Grisham "Ominąć święta". Trzeba przeczytać zanim ogarnie nas przedświąteczne szaleństwo. Święta pokazane trochę w krzywym zwierciadle, ale zaskakujące zakończenie pozwala spojrzeć na wszystko z właściwej perspektywy.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

O to , to ... zanim ogarnie nas świąteczne szaleństwo...
Co roku się staram , by mnie nie ogarnęło , próbuję być absolutnie asertywna... no cóż , średnio mi się to udaje :(

Jako odtrutkę polecam lekturę w zaciszu domowym , może np. nowość - oryginalny debiut Izy Kuny "KLARA" ? Wisielczy humor, lekkie pióro i zabawne choć trafne skojarzenia.Czasem uśmiech , czasem łezka w oku.Ot, obrazki z życia czterdziestolatki ( tytułowej Klary) zakochanej beznadziejnie w żonatym facecie - egoiście i seksiście.
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”