Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: grudnik - schlumbergera

Post »

Delete pisze::shock: :shock: Ile ten krzak ma lat? Nigdy takiego wielkiego jeszcze nie widziałem. Gratuluję. :D
Bardzo dziękuję za uznanie.
Co do wieku - to dokładnie nie pamiętamy, ale na pewno jakieś 7 może nawet 9 lat. A "krzak" ma średnicę w koronie około 120-130 cm.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Typowy "grudnik" - dotrzymał terminu kwitnienia zgodnie ze swoją nazwą. Oj, "dopieszczona" roślina, oczy się śmieją na sam jej widok. Jak pojawią się kwiaty na wszystkich łodygach, to dopiero musi być niesamowity widok. Gratulacje za wyhodowanie takiej pięknej rośliny.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Akwelan_2009 pisze:Typowy "grudnik" - dotrzymał terminu kwitnienia zgodnie ze swoją nazwą. Oj, "dopieszczona" roślina, oczy się śmieją na sam jej widok. Jak pojawią się kwiaty na wszystkich łodygach, to dopiero musi być niesamowity widok. Gratulacje za wyhodowanie takiej pięknej rośliny.
Nasze grudniki kwitną też na wiosnę, zwykle koniec marca (żółty i biały) a różowo-czerwony miesiąc później. Za gratulację dziękujemy, a widok faktycznie jest cudny :roll:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mój chyba zaczyna drugą turę :shock: Widzę znowu pączki. Ale chyba je poobrywam, wolę , żeby poszedł w masę ;)
daro72
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 gru 2010, o 21:34

Post »

Piękne grudniki prezentujecie ;:138 mój czerwony też właśnie kwitnie :D
Rafccioo

Post »

O to mój grudnik Obrazek
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit
Ja ze swoimi rozpoczynam przygodę :D

Obrazek
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
ewa10001
100p
100p
Od: 12 cze 2010, o 13:08

Post »

Ja też dopiero nabyłam pierwsze okazy. Marzy mi się jeszcze żółty, ale jakoś na razie nie mogę nigdzie dostać. A oto moje nowe nabytki:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Śliczne , a tak wyglądaja moje: pomarańczowawy, biały i czerwony.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

andrzej1050 pisze: Nasze grudniki kwitną też na wiosnę, zwykle koniec marca (żółty i biały) a różowo-czerwony miesiąc później.
Wnioskuję, że w jakiś sposób "pobudzasz" swoje grudniki do powtórnego kwitnienia. Czy po grudniowym kwitnieniu grudników stosujesz dla nich typowy okres spoczynku - ograniczenie do maximum podlewanie, obniżenie temperatury czy może jakieś "wspomagacze" w postaci dodawanych do podlewania nawozów? W jakiej temperaturze trzymasz swoje grudniki po kwitnieniu ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p

Post »

Akwelan_2009 pisze:Wnioskuję, że w jakiś sposób "pobudzasz" swoje grudniki do powtórnego kwitnienia. Czy po grudniowym kwitnieniu grudników stosujesz dla nich typowy okres spoczynku - ograniczenie do maximum podlewanie, obniżenie temperatury czy może jakieś "wspomagacze" w postaci dodawanych do podlewania nawozów? W jakiej temperaturze trzymasz swoje grudniki po kwitnieniu ?
Wcale nie pobudzamy. Po okresie kwitnienia zwykle przesuwamy doniczki nieco bardziej w cień. Ponadto nasze grudniki rosną sobie na antresoli, gdzie zwykle temperatura nie jest najwyższa. No i po prostu kwitną dwa razy do roku. Zawsze.
A przy okazji klika uwag nt. grudników można znaleźć tutaj: http://poradnikogrodniczy.pl/zygokaktus.php
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Chociaż moje doświadczenia z kwiatami pokojowymi są raczej marne to muszę się pochwalić moim grudnikiem :D gdyż ma zupełnie niespotykany kolor liści:
Obrazek

mam inne grudniki: białe, różowe i żółte, ale one mają normalne, zielone liście a ten tak dziwnie się przebarwia :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
jagoda606
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2011, o 15:16

Re: Szlumbergera = Grudnik - dlaczego nie rośnie?

Post »

Witam mam kaktusa bożonarodzeniowego. Kupiłam go przed Świetami, niestety juz przekwitł. Jest jeszcze mały a nie wiem co mam robić z tymi segmentami na których były kwiaty, czy mam je odrywać? Czy na nich wyrosną kolejne segmenty? Bardzo mi się podobają te kwiaty i chciałabym się nimi właściwie zająć. Czytałam że w okresie lutego należy je przełożyć do chłodniejszego pomieszczenia, czy już je przenieść czy jeszcze nie?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”