Kosaćce mniej znane
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kosaćce mniej znane
Chciałbym w tym temacie zaprezentować kilka gatunków mniej znanych kosacców kłączowych i cebulowych.
Na pierwszy ogień I. x robusta (k. ciemny) - mieszaniec. Moim zdaniem jeden z bardziej dekoracyjnych gatunków - dośc duże walory dekoracyjne mają liście - fioletowo nabiegłe na dole. Gatunek bardzo łatwy w uprawie, mało ekspansywny.
pozdrawiam Paweł
Na pierwszy ogień I. x robusta (k. ciemny) - mieszaniec. Moim zdaniem jeden z bardziej dekoracyjnych gatunków - dośc duże walory dekoracyjne mają liście - fioletowo nabiegłe na dole. Gatunek bardzo łatwy w uprawie, mało ekspansywny.
pozdrawiam Paweł
- xipe
- Kontakt:
Iris Nicolai
Gatunek cebulowy, nie znosi wilgoci latem (wykopywanie konieczne na lato), gleba przepuszczalna piaszczysta, kwitnie bardzo wcześnie luty-marzec, sadzić należy dość późno koniec listopada - połowa grudnia. Ma jedną potężną wadę - jest piekielie drogi - cebula kosztuje w zalezności od wielkości i miejsca zakupu od 20 do 80 złotych.
Gatunek cebulowy, nie znosi wilgoci latem (wykopywanie konieczne na lato), gleba przepuszczalna piaszczysta, kwitnie bardzo wcześnie luty-marzec, sadzić należy dość późno koniec listopada - połowa grudnia. Ma jedną potężną wadę - jest piekielie drogi - cebula kosztuje w zalezności od wielkości i miejsca zakupu od 20 do 80 złotych.
Dziękuję Pawle za wyczerpującą odpowiedź.Tak myślałam,że to cebulki.Niemniej jednak w sklepach ogrodniczych ich nie widziałam Sądząc po ilości irysów w Twojej kolekcji ( patrz wątek o syberyjskich) są to pewnie wymiany między kolekcjonerami?Czy może kupujesz je jednak w sklepach????
Pozdrawiam,Małgorzata
- xipe
- Kontakt:
Kolejna perełka w mojej kolekcji
Kosaciec luizjański (I. x louisiana) mieszaniec gatunków amerykańskich
'Dorothea K. Williamson'
pozdrawiam Paweł
'Dorothea K. Williamson'
pozdrawiam Paweł
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Pawle, zaprezentowane przez Ciebie irysy są fantastyczne. Ja ten gatunek traktowałam do tej pory hmm... lekceważąco, gdyż znam od lat jasnożółty i niebieski i byłam pewna, że nic więcej nie ma A tu taaaki pokaz!
Czy mogę Cię poprosić o poradę ? Na Allegro są wystawione 3 ładne gatunki: „Lula Margarita”, 'Royal Tapestry', „Hellcat”. Czy znasz je? Warte uwagi? Chcę je posadzić w towarzystwie traw i liliowców wokół stawiku. Możesz rzeknąć Twoje uwagi? Będę wdzięczna
Pozdrawiam
Mirka
Pawle, zaprezentowane przez Ciebie irysy są fantastyczne. Ja ten gatunek traktowałam do tej pory hmm... lekceważąco, gdyż znam od lat jasnożółty i niebieski i byłam pewna, że nic więcej nie ma A tu taaaki pokaz!
Czy mogę Cię poprosić o poradę ? Na Allegro są wystawione 3 ładne gatunki: „Lula Margarita”, 'Royal Tapestry', „Hellcat”. Czy znasz je? Warte uwagi? Chcę je posadzić w towarzystwie traw i liliowców wokół stawiku. Możesz rzeknąć Twoje uwagi? Będę wdzięczna
Pozdrawiam
Mirka
- xipe
- Kontakt:
Witaj, w/w irysy są to odmiany z grupy kosaćców bródkowych Iris hybrida grupa Barbata Elatior - mieszańce o złożonym pochodzeniu (I. pallida, I. variegata, I. chamaeris i I. pumila )- bardzo dekoracyjne acz wymagające uwagi w uprawie, a przede wszystkim odmładzania co 2-3 lata. Na początek polecałbym jednak kosaćce syberyjskie, bo nic tak nie zniechęca do grupy roślin jak pierwsze niepowodzenie.
pozdrawiam Paweł
pozdrawiam Paweł
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.