Karmnik dla ptaków
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
U mnie w karmniku wojna. Rodzina sikorek mieszkająca w starej tui u sąsiada goni inne sikorki i małe mazurki. Usiłuje zawłaszczyć karmnik dla siebie. Dzisiaj był pierwszy dzięcioł. Nie ma do tej pory kosów mimo, że całe lato były w okolicy. Potwierdzam, że lubią rodzynki, w ubiegłym roku zajadały z apetytem. U sąsiadki kosy miały gniazdo i wyprowadziły młode ale sąsiadka bardzo pilnowała bo sójki już się kręciły koło gniazda. W mieście sójki są bezwzględne , wyniszczają wszelki drobiazg. U mnie latem nie słychać ćwierkania i treli tylko skrzeczenie srok. Wszystko się zmieniło gdy pojawiły się te drapieżniki sójki.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Napiszcie, czy mam omamy, czy rzeczywiście niektóre szpaki nie odleciały na zimę? Kilka sztuk stołuje się u mnie w karmniku i wyżera jedzenie psom.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
U mnie był szpak wczoraj, ale tylko jeden.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
od kilku dni odwiedza nas bażant, ze smakiem zjada ziarna rozsypane na śniegu, nawet nie jest zbyt płochliwy, najada się do syta i potem odlatuje ...
Rysiek
- kasiazakopane
- 50p
- Od: 12 gru 2010, o 15:23
Ja mam karmnik na parapecie za oknem... sikorki ciekawsko zaglądają, ale mój kot siedzący na parapecie trochę je niepokoi. Karmniczek stoi dopiero kilka dni, muszą zobaczyć że kociak nie stanowi zagrożenia. Jutro porobię karmniczki-kubeczki popowieszam na gałązkach jabłoni rosnącej za oknem. Będziemy mieć widok piękny a kot nie będzie stresował ptaków. Porobię zdjęcia to pokażę 
i takim prostym sposobem my mamy ogród pełen życia i ruchu w zimie...a ptaszki mają stołówkę.

i takim prostym sposobem my mamy ogród pełen życia i ruchu w zimie...a ptaszki mają stołówkę.
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie już kilka dni żerują 2 bażanty, a dziś przyprowadziły trzeciego.

Zdjęcie trzech jeszcze w aparacie fot.

Zdjęcie trzech jeszcze w aparacie fot.
Pozdrawiam. Gosia
- kasiazakopane
- 50p
U mnie karmnik stoi za oknem...niedługo idę powiesić karmniczki-kubeczki. Smalec już stygnie 

- kasiazakopane
- 50p
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43

Też dokarmiamy ptaszki, głównie sikorki, których tu jest sporo, inne tj. kosy i sójki mają gotowe pożytki na krzewach np. owoce berberysów, róży dzikiej,głogów, ognik u mnie

Ale o sikorki szczególnie dbamy, domki legowe, słoninka i przetopiona ze słonecznikiem, sam słonecznik też, ale jesienią, bo teraz to zamiata śniegiem.
Wystawiłam już też trochę siana dla saren, bo w taką zime ze skorupą śnieżną przychodzą pożywić się

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- tu.ja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Ptaki dokarmiam od wielu lat. Jedną stołówkę mam za kuchennym oknem ( widoki lepsze niż TV ) i kilka karmidełek na działce.
Na działce przeważają sikorki bogatki i kilka modrych oraz mazurki. Do domowego karmnika przylatują sikorki ( jedne i drugie), "bezdomne" gołębie, kilka mazurków i nawet jedna cwana sroka. Dopóki nie wybudowano kolejnych bloków za moim to miałam w karmniku dzwońce i grubodzioby. W tym roku po raz pierwszy zaczął odwiedzać moje stołówki kowalik.
, 
Na działce przeważają sikorki bogatki i kilka modrych oraz mazurki. Do domowego karmnika przylatują sikorki ( jedne i drugie), "bezdomne" gołębie, kilka mazurków i nawet jedna cwana sroka. Dopóki nie wybudowano kolejnych bloków za moim to miałam w karmniku dzwońce i grubodzioby. W tym roku po raz pierwszy zaczął odwiedzać moje stołówki kowalik.

- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Ja mam karmnik na balkonie. Pod karmnikiem korytka od kwiatów, nawet to co spada z karmnika jest spożywane.Ptaki dokarmiam od kilku lat tak wiec sporo ich obecnie przylatuje. Obecnie przerzuciłam się na dokarmianie słonecznikiem, na początku sezonu dokarmiania i obecnie w wyjątkowo mroźne dni zjadają po pól kilo niełuskanego słonecznika.

Asia
U nas na działkach ptactwa dużo, najwięcej szkody robi czarny kruk i koty, karmiki przekrywamy gałęziami większość ma porobione przykrywy z małymi otworkami. Koty zaciągają słoninkę z drzew i łapią ptaki. Pozdrawiam Antoni
Mieszanki dla ptaków u nas są w sklepach gotowe
Stołówka otwarta, czeka na gości

Mieszanki dla ptaków u nas są w sklepach gotowe
Stołówka otwarta, czeka na gości

"Nie wymagaj od innych tego, czego sam nigdy byś nie zrobił"
pozdrawiam!!!!
pozdrawiam!!!!
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
Kobea nie chcę Cię martwić, ale jak koleżanka postanowiła zacząć dokarmiać ptaki w środku zimy to niestety żaden do niej nie przyleciał, prawdopodobnie już znalazły sobie inną stołówkę. Ale trzymam kciuki że znajdą się stołówkowicze. Cierpliwość popłaca.
Asia
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2010, o 18:51
lepiej później niż wcale
skoro na parapet przyleciało kilka sikorek po jedzonko to myśle że nie pogardzą ...