Pilarki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
kwiczol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 gru 2007, o 11:45

Pilarki

Post »

Temat tysiąc razy wertowany ale nigdzie nie mogę znaleźć coś konkretnego. Otóż po kupnie kosy spalinowej Stiga sb 437 z której jestem zadowolony przyszła pora kupna pilarki spalinowej do zwykłego niezbyt intensywnego użytku, ze względu na to ze z kosa jest dobra dlatego chciałbym zasięgnąć opinii użytkowników pilarek tej firmy . Prośba jest również do użytkowników innych pilarek o napisanie opinii(model, cena, wady, zalety,serwis) o swoich aktualnie użytkowanych pilarkach ponieważ ułatwiło by to zadanie takim ludziom jak ja którzy planują rozsądny i udany zakup.
Za odp. z góry dziękuje
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pilarki

Post »

kwiczol pisze: Prośba jest również do użytkowników innych pilarek o napisanie opinii(model, cena, wady, zalety,serwis) o swoich aktualnie użytkowanych pilarkach ponieważ ułatwiło by to zadanie takim ludziom jak ja którzy planują rozsądny i udany zakup.
Obawiam się, że takie szczegóły jak cena czy model mogą być mocno zdezaktualizowane, jeśli się ma sprzęt kupiony kilka lat temu.

Zerknij też tutaj: http://forumogrodnicze.info/search.php?mode=results
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

osobiście mam STIHLA 180, jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie dla amatora : trochę większa od zwykłej "gałęziówki" 170, a przy odrobinie wprawy można "spuszczać" nawet całkiem spore drzewa - z zachowaniem pozwolenia na wycinkę - oczywiście ! Cena przystępna, pilarka lekka i poręczna - polecam, mam już drugi sezon bez napraw. Kosę spalinową mam tej samej firmy, męczę ją już 6 lat - po kilkadziesiąt godzin sezonowo - drobne regulacje i naprawy.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Też głosuję na Stihl'a, tylko inny model MS 341. Korzystają z niego miedzy innymi drwale w nadleśnictwach i Straż Pożarna. Ich opinią kierowaliśmy sie wybierając pilarkę używana w zasadzie tylko raz w roku, ale przez parę dni cięgiem. My, "kroimy" tym 12 kubików drewna do kominka, który ogrzewa dom, a niektóre kłody z lasu mają i 70cm grubości :D
Niezawodna, bezpieczna, bezawaryjna, dobrze leży w dłoni i nie męczy. Trzeba tylko przestrzegac stosunku przy rozrabianiu mieszanki, by nie mieć problemów z zalewaniem świec :D
Pierwszą nam ukradli, kupiliśmy drugą - taką samą :D
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu - popieram w całej rozciągłości - jeno 341 kosztuje jakieś 2.400,- a 180 - ok. 800,- więc Ci nie podskoczę, bo Wy tam w górach wyżej jesteście :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hmmm, powiem wprost.
Drugiego Stihl'a kupiliśmy od pilarza leśnego " w stanie mocno używanym i nie chodzącą" za 460 zł na all. Zaniosłam do serwisu - zapłaciłam 200 zł.
Dokupilismy jeszcze dłuższą , wymienną prowadnicę chyba 450? i łańcuchy do niej.
I zasuwa, jak nówka :-))))
Warto kupić dobry sprzęt, nawet używany, bo bedzie słuzył latami.
A sąsiad który także opala drewnem nabył...pilarkę elektryczną, więc ciągle przybiega na pożyczki :)
Popytaj w pobliskim nadleśnictwie, może mają cos z demobilu, zobacz na all, zajrzyj do serwisu Stihl'a i zapytaj o używane i pogwarancyjne - mają takie!!!! z pewnościa coś znajdziesz!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sprawną, używaną 018 C, znalazłam za 450zł !
Ma bajery - samonapinacz, szybki zapłon, etc.
na all :D
specyfikacja techniczna :

Ciężar bez prowadnicy / piły łańcuchowej 4,0 kg
Długość prowadnicy 35 cm 9 zapytaj, może warto kupić dłuższą)
Moc 1,5/2,0 kW/KM
Pojemność skokowa 31,8 cm3
Stosunek ciężaru do mocy 3,0 kg/kW

Wyposażenie
Błyskawiczny napinacz piły łańcuchowej
Czterokanałowy system napełniania cylindra
Elektroniczny układ zapłonowy
ErgoStart
Hamulec piły łańcuchowej QuickStop
Kompensator
Przełącznik wielofunkcyjny
System antywibracyjny
System smarowania piły łańcuchowej Ematic
PiotrBe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2008, o 12:33

Post »

Moim zdaniem warto kupić sprzęt znanej marki Stihl i Husqvarna mają pilarki na tym samym pozimie, jednak osobiście odradzam husqvarne, ponieważ zbyt duzo miałem do czynienia z ich serwisem-niestety nie takim jakim być powinien.
Czasem też warto poszukać produktów koncernu Stihl - które są tansze, a trwałością nie odbiegają od tych z napisem STIHL.
Za stihlem /husqvarna przemawia też duża sieć serwisowa, oraz to ze są najczęściej używane w lasach, a przez to nie ma problemu z częściami zamiennymi, czy cześciami eksplatacyjnymi jak łańcuchy, prowadnice, kółka napędowe itd.
Polecam osobiście model stihl 250 - najmniejsza z pił profesjonalnych, z powodzeniem wystarcza do przeżynania papierówki, czy opału do kominka - sam takiej używam.
Obecnie chcę kupić 180 do celów ogrodniczych -pielęgnacja itp...
barthos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lis 2007, o 08:34
Kontakt:

Post »

PiotrBe pisze:jednak osobiście odradzam husqvarne, ponieważ zbyt duzo miałem do czynienia z ich serwisem-niestety nie takim jakim być powinien.
Czemu pan tak sądzi ? dlaczego ma pan takie zdanie o firmie tak dużej na przykładzie jednego dealera ?
adameck
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lut 2008, o 18:49

Post »

Moja pilarka jest elektryczna jakiejś chińskiej firmy. Nie przepłacałem bo używam jej bardzo rzadko. Ale myślę że mogłaby konkurować z waszymi stihlami, które podobno sa najlepsze ale słyszałem że są wielkie problemy z ich silnikami. Nie ma to jak napęd elektryczny ;:31
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

adameck, oczywiście masz rację. Ale... strasznie ciężko się ciągnie za sobą 500 metrów przewodu elektrycznego :D
Awatar użytkownika
barakuda
100p
100p
Od: 16 lut 2007, o 19:46

Post »

Ja z kolei posiadam piłę marki Partner.Posiadam ją trzy sezony .Jak na razie nie narzekam .Stosuję ją cięcia opału więc jest tego dosyć sporo.Prowadnica 45 cm pozwala ciąć całkiem przyzwoite kłody.Jak się nie mylę moc2,5 KM.Cena około 700zł Marka może mniej znana ale to chyba kwestia reklamy.Na osiedlu gdzie mieszkam prawie każdy posiada pilarkę i właśnie ta marka należy do większości ,między innymi dlatego ją kupiłem bo sąsiedzkie opinie są wiarygodniejsze od reklam z TV.
adameck
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 lut 2008, o 18:49

Post »

annodomini pisze:adameck, oczywiście masz rację. Ale... strasznie ciężko się ciągnie za sobą 500 metrów przewodu elektrycznego :D
Ja nie mam wielkiego ogródka i wystarczy mi góra 30 metrowy przedłużacz. Ale elektryczne myślę że sa czasem lepsze od spalinowych i o wiele tańsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”