Wełnowiec
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biedronka Australijska
Ta biedronka raczej się nie rozmnaża i warto jak najmniej używać środków owadobójczych, a jak już to selektywne.
Przypuszczam ,że Bi58 można stosować chyba powyżej 100m od domów ,tak było 20 lat temu, jeśli coś się zmieniło to może być jak z rondupem, nie szkodliwy i ulega biodegradacji.
Przypuszczam ,że Bi58 można stosować chyba powyżej 100m od domów ,tak było 20 lat temu, jeśli coś się zmieniło to może być jak z rondupem, nie szkodliwy i ulega biodegradacji.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Owszem... tyle że selektywność preparatu w przypadku domowej palemki raczej nieistotna.
A biedronka i owszem, rozmnaża sie. I wlaśnie larwy najbardziej żarte Ale to raczej nie do stosowania w domu,
A biedronka i owszem, rozmnaża sie. I wlaśnie larwy najbardziej żarte Ale to raczej nie do stosowania w domu,
Jakie są przeciwwskazania do użycia tego w warunkach domowych? Dorosłe będą żreć, rozmnożą się, larwy będą żreć, a jak się skończy żarcie to zdychają. Dla mnie patent genialny i co najważniejsze ekologiczny.
Mam w domu dwie Areci i ta zdecydowanie rośnie wolniej, słabiej. Na dodatek w pokoju jest dosyć sporo innych roślin. Nie chciałbym aby to się rozprzestrzeniło.
Według informacji w Internecie Bi58 jest stosowany w roślinach rolniczych, po drugie nie uśmiecha mi się podlewać roślinę jakimiś chemikaliami. Najpierw wciskałem w ziemie jakieś chemiczne pałeczki na te stworki, potem kilka razy pryskałem innym świństwem. A potem się dziwie, że roślina wolniej rośnie...
Mam w domu dwie Areci i ta zdecydowanie rośnie wolniej, słabiej. Na dodatek w pokoju jest dosyć sporo innych roślin. Nie chciałbym aby to się rozprzestrzeniło.
Według informacji w Internecie Bi58 jest stosowany w roślinach rolniczych, po drugie nie uśmiecha mi się podlewać roślinę jakimiś chemikaliami. Najpierw wciskałem w ziemie jakieś chemiczne pałeczki na te stworki, potem kilka razy pryskałem innym świństwem. A potem się dziwie, że roślina wolniej rośnie...
No dobra.... od początku
Masz tu klasyczną sytuację- ofiara i drapieżnik.
Badania nad tym zjawiskiem i rozwojem populacji obydwóch prowadzono. Naukowo. Nie chce mi sie grzebać... w skrócie to tak: Ofiar dużo- drapieżnik intensywnie żeruje i się namnaża. Populacja ofiar sie załamuje... po niejakim czasie załamuje się populacja drapieżnika... populacja ofiar się odbudowuje.... etc...
Drapieżnik owszem rozrzedzi populację. Ale jak już zywe zeźre, to z głodu zdechnie. A jajków wełnowców nie zeźre.... wylegnie sie następne pokolenie.
Drapieżnik nigdy nie wytępi ofiary
To ma sens- w szklarni, na dużym obszarze, rózne formy rozwojowe- trzyma w ryzach populację szkodnika. On jest- ale nie przynosi istotnych strat.
Nie chcesz- nie podlewaj. To Twoje ziele. Nie zdziw się tylko, jak resztę kwiatów zaatakuje.
Ekopom, nie wypisuj bzdur o 100 m od domu, przeczytaj etykiete preparatu i tyle. I nie Bi 58. Ja tego preparatu nie polecałem. Zresztą dawno wycofany.
Masz tu klasyczną sytuację- ofiara i drapieżnik.
Badania nad tym zjawiskiem i rozwojem populacji obydwóch prowadzono. Naukowo. Nie chce mi sie grzebać... w skrócie to tak: Ofiar dużo- drapieżnik intensywnie żeruje i się namnaża. Populacja ofiar sie załamuje... po niejakim czasie załamuje się populacja drapieżnika... populacja ofiar się odbudowuje.... etc...
Drapieżnik owszem rozrzedzi populację. Ale jak już zywe zeźre, to z głodu zdechnie. A jajków wełnowców nie zeźre.... wylegnie sie następne pokolenie.
Drapieżnik nigdy nie wytępi ofiary
To ma sens- w szklarni, na dużym obszarze, rózne formy rozwojowe- trzyma w ryzach populację szkodnika. On jest- ale nie przynosi istotnych strat.
Nie chcesz- nie podlewaj. To Twoje ziele. Nie zdziw się tylko, jak resztę kwiatów zaatakuje.
Ekopom, nie wypisuj bzdur o 100 m od domu, przeczytaj etykiete preparatu i tyle. I nie Bi 58. Ja tego preparatu nie polecałem. Zresztą dawno wycofany.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mirekl a jaka jest różnica między Bi58 ,a Bi58 nowy ,może nowe zezwolenie na stosowanie i łagodniejsze warunku dopuszczenia do stosowania. Wolę rośliny pokojowe umyć pod prysznicem i dobrze zasilać,jakoś udaje mi uniknąć inwazji owadów.
pozdrawiam Ludwik
No i dobrze. Ale jak się coś przypałęta to innego wyjścia nie ma.
Nie jestem entuzjastą chemii.
Ale wystarczającą ilość razy walczyłem z wełnowcem. I wybacz, ale jak wlezie, to domowe sposoby sobie można...
Zawsze jakieś jaja przetrwają, każde mycie...
Bi 58 EC to dawna I kl (trucizna).
Nowy - Xn- szkodliwy (dawna III)
A podlanie jest najbezpieczniejszym sposobem aplikacji.
Nie jestem entuzjastą chemii.
Ale wystarczającą ilość razy walczyłem z wełnowcem. I wybacz, ale jak wlezie, to domowe sposoby sobie można...
Zawsze jakieś jaja przetrwają, każde mycie...
Bi 58 EC to dawna I kl (trucizna).
Nowy - Xn- szkodliwy (dawna III)
A podlanie jest najbezpieczniejszym sposobem aplikacji.
Jak dawkować podlanie? Ile litrów, jakie proporcje, kiedy powtórzyć?
0,1 %, jak wiekszość preparatów. Czyli 1 ml/1l.
Podlać porządnie, powtorzyć za 2-3 tyg.
Dobry też Pro Agro 100 SL (0,05%) Nawet do 8 tyg. w roślinie.
Podlanie jest najprostsze i najbezpieczniejsze, nie wdychasz, nie pryskasz przy okazji ścian i podłóg, nie rozpylasz smrodu
A roślince zapewniam Cię na pewno nie zaszkodzi.
Podlać porządnie, powtorzyć za 2-3 tyg.
Dobry też Pro Agro 100 SL (0,05%) Nawet do 8 tyg. w roślinie.
Podlanie jest najprostsze i najbezpieczniejsze, nie wdychasz, nie pryskasz przy okazji ścian i podłóg, nie rozpylasz smrodu
A roślince zapewniam Cię na pewno nie zaszkodzi.
Dziękuję.
Roślina już podlana, zobaczymy jak dalej z nią będzie. Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam.
Roślina już podlana, zobaczymy jak dalej z nią będzie. Będę informował na bieżąco.
Pozdrawiam.
Cóż... roślinie faktycznie za szkodziło, mi też nie. Ale nikomu nie pomogło.
Rozprzestrzenia się. Jakoś nie widać szczególnie, żeby te szkodniki szkodziły, odnotowałem wolniejszy wzrost, ale w końcu zima. Podlewałem Bi58 nowy 3 razy co 15 dni, plus 2 razy profilaktycznie drugą Arecę, którą odizolowałem - niestety, za późno, gdyż na nowych liściach również pojawiają się małe białe paskudztwa.
Jakieś propozycje?
Rozprzestrzenia się. Jakoś nie widać szczególnie, żeby te szkodniki szkodziły, odnotowałem wolniejszy wzrost, ale w końcu zima. Podlewałem Bi58 nowy 3 razy co 15 dni, plus 2 razy profilaktycznie drugą Arecę, którą odizolowałem - niestety, za późno, gdyż na nowych liściach również pojawiają się małe białe paskudztwa.
Jakieś propozycje?
Czy ja mówiłem że będzie łatwo?
Na palmie jest sporo miejsc martwej zdrewniałej tkanki. Tam wiadomo, robal przeżyje.
Mospilan
Actellic (najskuteczniejszy, ale śmierdzi pod niebiosa)
Oprysk w jakim worku foliowym do którego wstawisz roślinkę i podlanie. Sam widzisz, że się rozłazi
A biedronka- wymaga temp . 20 st (to łatwe) i wilgotności >60 % (to trudniej). I nigdy nie wytępisz szkodnika "do zera"
Bez chemii... no nie wiem, łagodna perswazja raczej nie pomoże
Na palmie jest sporo miejsc martwej zdrewniałej tkanki. Tam wiadomo, robal przeżyje.
Mospilan
Oprysk w jakim worku foliowym do którego wstawisz roślinkę i podlanie. Sam widzisz, że się rozłazi
A biedronka- wymaga temp . 20 st (to łatwe) i wilgotności >60 % (to trudniej). I nigdy nie wytępisz szkodnika "do zera"
Dzięki za szybką odpowiedź.MirekL pisze:Czy ja mówiłem że będzie łatwo?
Mospilan
Jakoś sobie z tym trzeba poradzić.
Actellic 20FU czy Actellic 500EC?
MOSPILAN 20 SP?
Spróbujemy.
Actellic 500EC
MOSPILAN 20 SP
To jeden z bardziej upierdliwych i trudnych do pozbycia sie szkodników .
MOSPILAN 20 SP
To jeden z bardziej upierdliwych i trudnych do pozbycia sie szkodników .